Την λήψη αυστηρότερων μέτρων ώστε να εμποδιστεί η έλευση της νόσου των χοίρων και συγκεκριμένα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στο έδαφος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, αποφάσισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Με την απόφαση αυτή τίθενται όροι στις μετακινήσεις των χοιρινών. Επίσης και στην διαχείριση των άγριων χοίρων στη Ζώνη Προστασίας και στη Ζώνη Επιτήρησης.
Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση της νόσου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες οι οποίες ήδη εδώ και ένα χρόνο λαμβάνουν μέτρα και έχουν διοργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους και κυνηγούς βλέποντας την πορεία της ασθένειας προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Το κρούσμα των προηγούμενων ημερών μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από τον Νομό Δράμας, εστίασε περισσότερο το ενδιαφέρον προς την ορεινή περιοχή Δράμας – Ξάνθης που βρίσκεται πλησίον των ελληνοβουλγαρικών συνόρων σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο προϊστάμενος της Κτηνιατικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην ΠΕ Δράμας
Τα μέτρα που λήφθηκαν προχθές λοιπόν απο το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αφορούν: “Aπογραφή όλων των κατηγοριών χοίρων σε όλες τις εκμεταλλεύσεις. Ο υπεύθυνος της εκμετάλλευσης υποχρεούται να ενημερώνει διαρκώς τα στοιχεία της επίσημης απογραφής και να τα θέτει στη διάθεση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, όταν ζητούνται για έλεγχο σε κάθε επιθεώρηση. Ακόμη απαγορεύεται η είσοδος ή έξοδος χοίρων από τις εκμεταλλεύσεις, χωρίς την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής. Για τη χορήγηση της σχετικής άδειας η αρμόδια κτηνιατρική αρχή λαμβάνει υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση. Επιπλέον θα γίνεται άμεση επίσκεψη και διενέργεια κλινικών εξετάσεων στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων ξεκινώντας από όσες βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Συνέχιση της κλινικής επιτήρησης σε εβδομαδιαία βάση. Η κλινική εξέταση θα πρέπει να τεκμηριώνεται με τα αντίστοιχα έντυπα του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης. Ταυτόχρονα γίνεται υποχρεωτική η κλινική εξέταση όλων των χοίρων που πρόκειται να μετακινηθούν από τις ζώνες προς τις υπόλοιπες (εκτός ζωνών) περιοχές, πριν αυτή πραγματοποιηθεί, με την συμπλήρωση αντίστοιχου εντύπου (Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης).
Θα γίνεται επίσης λήψη δειγμάτων, από όλους τους χοίρους μιας εκμετάλλευσης, που έχουν πεθάνει ή παρουσιάζουν συμπτώματα ύποπτα αφρικανικής πανώλης και αποστολή τους στο αρμόδιο εργαστήριο για την ανίχνευση του ιού αφρικανικής πανώλης και θα λαμβάνονται αυστηρότατα μέτρα βιοπροφύλαξης για τις συστηματικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε εκμεταλλεύσεις που διατηρούν οικόσιτους χοίρους για οικιακή χρήση, ως εξής: Όλοι οι χοίροι στις εκμεταλλεύσεις (συστηματικές ή οικόσιτες) θα παραμένουν στους χώρους σταβλισμού τους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο που τους απομονώνει από τους άγριους χοίρους. Οι άγριοι χοίροι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε κανένα υλικό που θα μπορούσε στη συνέχεια να έλθει σε επαφή με τους χοίρους της εκμετάλλευσης. Θα λαμβάνεται μέριμνα για την παρουσία κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων και ειδικότερα των αγριόχοιρων καθώς και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης. Θα υπάρχει έλεγχος των εγκεκριμένων μετακινήσεων των ζώων της εκμετάλλευσης (σφαγή, αναπαραγωγή, πάχυνση) στις εκμεταλλεύσεις και δημιουργία χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα. Ακόμη θα γίνεται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται σ’ αυτήν. Επιβάλλεται η δημιουργία ή συντήρηση και λειτουργία της απολυμαντικής τάφρου με την χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων που διαβιούν οι χοίροι.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων στην εκμετάλλευση με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων και εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων και την τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα. Παράλληλα απαγορεύεται η επίσκεψη κυνηγών στις εκμεταλλεύσεις και γενικά άτομα ξένα προς αυτήν, ιδιαίτερα αυτών που έχουν χοιροτροφική εκμετάλλευση και η είσοδος σε χοιροτροφική εκμετάλλευση κάθε τμήματος άγριου χοίρου που θανατώθηκε με πυροβολισμό ή βρέθηκε νεκρός και οποιουδήποτε υλικού ή εξοπλισμού που θα μπορούσε να έχει μολυνθεί από τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Τέλος στο πλαίσιο των αποφάσεων για την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων απαγορεύεται η διακίνηση χοίρων, σπέρματος, εμβρύων ή ωαρίων χοίρων από τη μολυσμένη περιοχή, προς τα άλλα κράτη μέλη και προς την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα ή προς την υπόλοιπη χώρα”.