– Συνεχίζεται το πρόβλημα με την έλλειψη αναλωσίμων για εξετάσεις covid με PCR
– Άρχισαν να μεταφέρονται ασθενείς και από το Νοσοκομείο Σερρών
Περαιτέρω επιβάρυνση δέχεται από την προηγούμενη εβδομάδα το Νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο μεταφέρονται πλέον ασθενείς και από το Νοσοκομείο των Σερρών. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς μεταφέρονται στην κλινική ΩΡΛ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθώς η αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου των Σερρών αντιμετωπίζει έλλειψη γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας. Ωστόσο, η μετακίνηση αυτή επιβαρύνει το Νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο υπάρχει ήδη το γνωστό πρόβλημα ανεπάρκειας προσωπικού.
Για το θέμα της μεταφοράς ασθενών από το Νοσοκομείο των Σερρών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κλινική ΩΡΛ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι κλειστή από τις 29 Αυγούστου. Οι ασθενείς εξετάζονται από τους εφημερεύοντες ιατρούς του ίδιου νοσοκομείου και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Δράμας. Υπενθυμίζεται ότι λόγω έλλειψης και αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών, αποφασίστηκε το προηγούμενο διάστημα και η μετακίνηση αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο της Δράμας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των χειρουργείων.
Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Δράμας υπάρχει και έλλειψη αντιδραστηρίων PCR για τις εξετάσεις covid. Το θέμα, μάλιστα, ετέθη και στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, τόσο από την πρόεδρο των γιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας και δημοτική σύμβουλο κα Παρθένα Κιόρτεβε όσο και από τον γιατρό του Νοσοκομείου της Δράμας και δημοτικό σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη και τον επίσης γιατρό και δημοτικό σύμβουλο κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλο.
Σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης αντιδραστηρίων, ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το PCR του Νοσοκομείου Δράμας είναι σε λειτουργία, ωστόσο υπάρχει έλλειψη σε αναλώσιμα, λόγω κόστους. Ο κ. Παναγιωτίδης πρόσθεσε ότι το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κα Παρθένα Κιόρτεβε, από τον ίδιο και από τον κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλο. Θύμισε ότι πριν από αρκετούς μήνες ο Δήμος Δράμας είχε διαθέσει το ποσό των 110.000 ευρώ για την προμήθεια αντιδραστηρίων, ωστόσο αυτά τα αναλώσιμα έχουν τελειώσει. «Είπαμε, λοιπόν, με τους συναδέλφους, την κα Κιόρτεβε και τον κ. Παπαδόπουλο, να δούμε σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Εφραιμίδη, εάν υπάρχει η δυνατότητα να διατεθεί ένα σεβαστό ποσό από τα κονδύλια που προορίζονται για την αντιμετώπιση του covid. Αναμένουμε, βέβαια, την επιστροφή του Δημάρχου στη Δράμα, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα αυτό. Στόχος είναι να δούμε εάν μπορεί ο Δήμος Δράμας να βάλει και πάλι «πλάτες» και να βοηθήσει το νοσοκομείο. Είναι, πάντως, πολύ δύσκολο να διαθέτει κονδύλια συνεχώς ο Δήμος Δράμας σε αυτόν τον τομέα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι φορείς στο θέμα αυτό».
Σχετικά με το πρόβλημα έλλειψης αναλώσιμων για το PCR, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είπε στα «Χ» ότι το πρόβλημα με την έλλειψη αναλωσίμων για τις εξετάσεις PCR συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τα δείγματα για τις εξετάσεις covid να στέλνονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και να υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 ημερών. Αυτή η έλλειψη δημιουργεί πρόβλημα, καθώς οι ασθενείς που περιμένουν να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν να ενημερώνονται την ίδια ημέρα, όπως γινόταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες και πριν να δημιουργηθεί το πρόβλημα έλλειψης αναλωσίμων για τις εξετάσεις PCR. Σε αυτό σημείο να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη αναλωσίμων για τις εξετάσεις PCR άρχισε από τα μέσα Ιουνίου του 2021. Μάλιστα, τότε τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είχαν αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα με εκτενές ρεπορτάζ.
Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, το ζήτημα της έλλειψης αναλώσιμων για τις εξετάσεις PCR δεν είναι το μοναδικό. Οι μετακινήσεις ασθενών από το Νοσοκομείο των Σερρών στην κλινική ΩΡΛ του Νοσοκομείου της Δράμας, από την προηγούμενη εβδομάδα, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα ζήτημα. Όπως είπε για το θέμα αυτό ο γιατρός του Γ.Ν. Δράμας κ. Παναγιωτίδης, ο φόρτος εργασίας του Νοσοκομείου Δράμας αυξάνεται με τις μετακινήσεις ασθενών από το Νοσοκομείο των Σερρών. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι το Νοσοκομείο της Δράμας έχει τέσσερις γιατρούς ΩΡΛ και έτσι εξυπηρετείται η κατάσταση που δημιουργήθηκε. Πάντως, πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία δεν ευθύνεται το Νοσοκομείο των Σερρών, καθώς δεν διαθέτει γιατρούς ΩΡΛ.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση ασθενών από το Νοσοκομείο Σερρών στην κλινική ΩΡΛ του Νοσοκομείου της Δράμας άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 27 Αυγούστου.