Αυξημένες οι λοιμώξεις και οι ελλείψεις σε φάρμακα

1
6334

– 698 απουσίες τη Δευτέρα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας
– «Μπαίνει ο κόσμος στο φαρμακείο και ζητά 10 ή 15 κουτιά γιατί έχει αγχωθεί» λένε στα «Χ» οι φαρμακοποιοί


 

Σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσονται οι λοιμώξεις που εκδηλώνονται σε παιδιά αυτή την περίοδο στην Δράμα και έχουν σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών να απουσιάζει από το σχολείο κυρίως στις μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Πολλά είναι και τα παιδιά που οδηγούνται από τους γονείς τους στους παιδιάτρους της πόλης για τον ίδιο λόγο.
Την ίδια ώρα οι ελλείψεις φαρμάκων παιδικών σιροπιών, εισπνεόμενων, αντιπυρετικών κλπ. ενισχύουν το πρόβλημα, όπως και την ταλαιπωρία τόσο των παιδιών όσο και των γονέων τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια διασωλήνωση παιδιού με αναπνευστικά προβλήματα που τελικά διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» στην Αθήνα, ενώ ένα ακόμη παιδάκι προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με πληροφορίες των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας έχασε την ζωή πριν προλάβει να φθάσει στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Τη Δευτέρα υπήρξαν αρκετές απουσίες, πολλές από αυτές λόγω των ιώσεων, στα σχολεία της Δράμας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενώ πολύ μεγάλος ήταν ο αριθμός των μαθητών που απουσίαζαν την ίδια ημέρα στα νηπιαγωγεία της Δράμας. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό απουσιών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας ήταν 8,6%, σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκ- παίδευσης κ. Σπύρος Κιουλάνης στα «Χ». Το ποσοστό αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι το σύνολο αυτών των απουσιών οφείλονταν σε ιώσεις.
Την ίδια ημέρα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκ- παίδευσης Δράμας, όπως είπε στα «Χ» ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά σχολεία, υπήρχαν 4085 παρόντες μαθητές και 420 απόντες. Στα νηπιαγωγεία του νομού καταγράφηκαν την ίδια ημέρα 925 παρόντες μαθητές και 278 απόντες. Συνολικά 698 μαθητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) απουσίαζαν από τα μαθήματα.
Μιλώντας στα «Χ» για την αύξηση των λοιμώξεων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου τονίζει ότι τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια αύξηση στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, η οποίες όμως εξελίσσονται με βαριά νόσηση και αγγίζουν και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών, έχουν ακροαστικά και έχουν έντονα συμπτώματα και από το κατώτερο αναπνευστικό. Η συμβουλή που δίνουν οι συνάδερφοι παιδίατροι στους γονείς είναι να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, γι’ αυτό και αυτή τη χρονική στιγμή πολλά παιδάκια, οι γονείς τα κρατούν στο σπίτι γιατί φοβούνται να μην επιβαρυνθεί η κατάστασή τους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που θέλουν να προμηθευτούν μαζικά φάρμακα. Προς τιμήν τους οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους γονείς να μην στοκάρουν φάρμακα, όπως επίσης τους ενημερώνουν ότι αν περισσέψει κάποιο φάρμακο που δεν θα το χρειαστούν, μπορούν να το επιστρέψουν πίσω. Η δική μας σύσταση είναι να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ γονέα και παιδιάτρου. Να μην υποτιμούνται τα συμπτώματα. Οι γονείς να προσέχουν και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι για να μην γίνονται επιμολύνσεις, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνάδερφοι παιδίατροι υποχρεώνονται να χορηγήσουν και αντιβιοτικά, πέραν των αντιπυρετικών και αγωγή όσον αφορά το κατώτερο αναπνευστικό».
Η αύξηση των ιώσεων συμβαδίζει και με το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα φαρμακεία, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Μιλώντας στα «Χ» η φαρμακοποιός και εκπρόσωπος τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κα Σοφία Νουβάκη σημειώνει ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε μια κατάσταση αναμονής αυτή τη στιγμή. Προσθέτει ότι: «Πέρα από την αύξηση των λοιμώξεων, οι εταιρείες (φαρμακευτικές) ήταν κλειστές για το διάστημα των εορτών. Αυτές τις ημέρες και μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου είχαμε ξανά ανεφοδιασμό της φαρμακαποθήκης. Για περίπου 3 εβδομάδες δεν είχαμε καθόλου παραλαβές φαρμάκων. Αυτή την εβδομάδα θα μπορέσουμε να ξέρουμε αν θα αποκατασταθούν κάποιες ελλείψεις ή όχι και αν θα μας στείλουν οι εταιρείες. Γενικά υπάρχουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιβιώσεις κλπ. Υπάρχουν όμως και λύσεις. Υπάρχουν διαθέ- σιμα σκευάσματα. Απλά γίνεται μια συνεννόηση με τον γιατρό προκειμένου να δούμε ποιο δοσολογικό σχήμα μπορούμε να δώσουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια έξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά. Υπήρξε και μέσα στις γιορτές. Αυτό αναμένουμε να αυξηθεί με το άνοιγμα των σχολείων και τον συνωστισμό στις τάξεις. Μιλούμε πάντως για ένα διεθνές πρόβλημα και οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα πρέπει να προμηθεύονται μαζικά φάρμακα, από τον φόβο των ελλείψεων. Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πολύ τελευταία. Μπαίνει ο κόσμος στο φαρμακείο και ζητά 10 ή 15 κουτιά γιατί έχει αγχωθεί, αλλά αυτό δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στη ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, γιατί άνθρωποι οι οποίοι όντως νοσούν και χρειάζονται αγωγές δεν μπορούν να καλυφθούν. Υπάρχουν γονείς που θέλουν να στοκάρουν φάρμακα για το παιδί τους σε περίπτωση που αρρωστήσει και υπάρχουν ασθενείς που είναι θορυβημένοι και ανησυχούν για το αν θα λείψουν τα φάρμακα χρόνιων ασθενειών ή όχι από την αγορά. Νομίζω πάντως ότι μέχρι τέλος του μήνα η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και δεν χρειάζεται ανησυχία».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!