Αυξημένο το ενδιαφέρον για τη Δραμοινογνωσία

0
352

– Α. Τοπαλίδης: «Συναντάμε όλο και πιο συχνά πελάτες που μας ρωτούν πάρα πολλά για την δυνατότητα επίσκεψης σε οινοποιεία»
– Άρης Σκλαβενίτης: «Kάθε χρόνο η Δραμοινογνωσία γίνεται όλο και πιο γνωστή»


 

Με έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Δραμοινογνωσίας, παρά τις καιρικές συνθήκες που επιφυλάσσουν απρόσμενες βροχές και δεν βοηθούν τις υπαίθριες εκδηλώσεις.
Η Δραμοινογνωσία γίνεται όχημα που φέρνει τη Δράμα κάθε χρόνο όλο και πιο κοντά στον στόχο της δηλαδή στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Την διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν και οι πελάτες των καταστημάτων εστίασης που έρχονται ως επισκέπτες στη Δράμα τις ημέρες της Δραμοινογνωσίας και ρωτούν πως μπορούν να επισκεφθούν οινοποιεία της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο και τον κλάδο της εστίασης βοηθούν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που όπως αποδείχθηκε χθες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Την ημερίδα με θέμα «Αναδεικνύοντας τους οίνους ΠΟΠ-ΠΓΕ μέσα από την τέχνη του Sommelier. Η σημασία της λελογισμένης κατανάλωσης» που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Hydrama Grand Hotel» παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Εκεί ο διακεκριμένος Sommelier κ. Άρης Σκλαβενίτης πραγματοποίησε την προγραμματισμένη παρουσίαση, στο ξενοδοχείο και παράλληλα πραγματοποιήθηκε και γευστική δοκιμή οίνων.
Ανάμεσα σε αυτά που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ήταν και οι τρόποι με τους οποίους δομούνται οι λίστες κρασιού, με ποια κριτήρια πρέπει να δημιουργούνται και πως διαχειρίζονται αυτές οι λίστες. Οι συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης κατά την παραλαβή ή το σερβίρισμά τους στην ιδανική θερμοκρασία. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα κρασιά πρέπει να ανοίγονται σωστά στους πελάτες. Οι τρόποι και ο σωστός χρόνος μετάγγισης ενός κρασιού. Έγινε λόγος για το πως λειτουργεί ο συνδυασμός φαγητού και κρασιού κ.ο.κ.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διακεκριμένος Sommelier κ. Άρης Σκλαβενίτης, είπε ότι η πληροφόρηση που υπήρξε μέσα από την ημερίδα ήταν πολύ χρήσιμη για τους επαγγελματίες αλλά το κομμάτι της συντήρησης και της αποθήκευσης των κρασιών έχει να κάνει και με τον απλό καταναλωτή ο οποίος θέλει να ξέρει το πως μπορεί να αποθηκεύσει κάποιες φιάλες κρασιού ή το πως μπορεί να συνδυάσει τα κρασιά με το φαγητό αλλά και το πως μπορεί να μάθει να ανοίγει σωστά ένα κρασί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ» ο κ. Σκλαβενίτης είπε ότι αυτή η ειδική πληροφόρηση μέσα από την ημερίδα συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. «Οι επισκέπτες που θα έρθουν στη Δράμα και θα φιλοξενηθούν, θα χρειαστεί να επισκεφθούν καταστήματα εστίασης. Εκεί λοιπόν μαζί με την τοπική κουζίνα θα δοκιμάσουν και τα τοπικά κρασιά. Άρα θα πρέπει να υπάρχει κόσμος που να ξέρει πως να ανοίξει, να συνδυάσει και να διαχειριστεί αυτά τα κρασιά. Το να γίνονται επισκέψεις σε μια οινοπαραγωγική περιοχή και να διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια της περιοχής ή οι εργαζόμενοι στα οινοποιία γνωρίζουν πως μπορούν να συμπεριφερθούν σωστά σε ένα κρασί, ανεβάζει το πρεστίζ όλης της περιοχής».
Ειδικότερα για το ρόλο της Δραμοινογνωσίας στην προσπάθεια ανάπτυξης του οινοτουρισμού στη Δράμα, ο κ. Σκλαβενίτης είπε ότι: «Eίναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ημερών των δράσεων ενημερωτικών ή ψυχαγωγικών που αφορούν το κρασί. Ίσως η Δράμα να είναι απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα αλλά είναι πολύ εύκολο ο επισκέπτης να φθάσει εδώ. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι θετικές και αυτό φαίνεται γιατί κάθε χρόνο η Δραμοινογνωσία γίνεται όλο και πιο γνωστή. Όπως λένε οι τοπικοί επαγγελματίες έρχονται επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν τις δράσεις της Δραμοινογνωσίας».
Σχετικά με την ώθηση που δίνει η Δραμοινογνωσία στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή μας και την ημερίδα που έγινε χθες με θέμα την ανάδειξη των οίνων ΠΟΠ-ΠΓΕ μίλησε στα «Χ» και ο κ. Ανέστης Τοπαλίδης, πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων της Δράμας. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Φέτος βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση στην ημερίδα από επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και από το προσωπικό των καταστημάτων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι ο κόσμος αγαπάει αυτή την ημερίδα που είναι πολύ εποικοδομητική για τα καταστήματά μας. Από την εικόνα που σχηματίζουμε στα καταστήματα εστίασης, η Δράμα έχει αρχίσει να λειτουργεί σαν πόλος οινοτουρισμού σε μεγαλύτερο βαθμό από τις κοντινές πόλεις. Βλέπουμε ότι στη Δραμοινογνωσία τις ημέρες από Παρασκευή έως Κυριακή υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου και αυτό βοηθά και τα τοπικά καταστήματα. Στα καταστήματα εστίασης συναντάμε όλο και πιο συχνά πελάτες που μας ρωτούν πάρα πολλά για την δυνατότητα επίσκεψης σε οινοποιεία, αυτό δείχνει ότι ο αγροτουρισμός στην περιοχή μας έχει προοπτική».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα που έγινε χθες στο ξενοδοχείο «Hydrama Grand Hotel» παρακολούθησαν μεταξύ άλλων πολλοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης καθώς και άνθρωποι του τμήματος Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ. Στις δράσεις της Δραμοινογνωσίας που προηγήθηκαν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από τον κόσμο, παρόλα αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα τουλάχιστον στις υπαίθριες δράσεις αν βοηθούσαν και οι καιρικές συνθήκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ