– Περισσότερες από 200 επισκέψεις πολιτών στο ΤΕΠ covid σε καθημερινή βάση
– Ευτυχώς, παραμένουν χαμηλά οι ανάγκες για νοσηλεία
Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα περιστατικών covid στο προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η ροή αύξησης των περιστατικών είναι αντίστοιχη με την αύξηση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό τού Νομού, τηρουμένων των αναλογιών, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν 2-3 εργαζόμενοι ανά τμήμα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στο προσωπικό κινείται ήδη σε διψήφια νούμερα, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν ξεπερνούσαν τα 1 έως 2 ανά δεκαήμερο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα είπε, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ακόμη και ένας εργαζόμενος να λείψει από τον τομέα του γίνεται άμεσα αισθητό το πρόβλημα που δημιουργείται, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει. Το ευτύχημα είναι ότι αφενός με βάση τα νέα μέτρα η απομάκρυνση από την εργασία δεν διαρκεί περισσότερες από πέντε ημέρες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και παράλληλα δεν υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις νόσησης, με αποτέλεσμα όσοι νοσήσουν να επιστρέφουν γρηγορότερα στην εργασία τους.
Αρκετά αυξημένος, πάντως, είναι πλέον ο αριθμός των περιστατικών που προσέρχονται στο ΤΕΠ covid του Νοσοκομείου της Δράμας. Η ροή των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ξεπερνά τα 200 άτομα την ημέρα, ωστόσο μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον” φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιστατικών δεν καταλήγει σε νοσηλεία και πολύ περισσότερο σε διασωλήνωση. O αριθμός των νοσηλευομένων στην ίδια κλινική αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 25 άτομα με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση των περιστατικών να είναι ελεγχόμενη».
Την ίδια ώρα πάντως, τρομάζει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό του Νομού, καθώς μόνο τη Δευτέρα σημειώθηκαν 326 κρούσματα, ενώ αντίστοιχα μεγάλος ήταν και ο αριθμός των κρουσμάτων στους γύρω Νομούς, με 403 κρούσματα στη Καβάλα, 444 στον Έβρο και 429 στις Σέρρες.
Εντωμεταξύ, σε ότι αφορά τη γενικότερη διαχείριση των περιστατικών covid στον Νομό Δράμας, θα διευκόλυνε περισσότερο η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας κάτι που προς το παρόν παραμένει ζητούμενο. «Στο διάστημα μιας εβδομάδας είχαμε στον Νομό Δράμας περίπου 1000 περιστατικά covid. Πέρα από τη διάγνωση που γίνεται στο Νοσοκομείο Δράμας και δίνεται μια πρώτη αγωγή, οι νοσήσαντες δεν έχουν πολλές επιλογές για την περαιτέρω παρακολούθηση της υγείας τους καθώς ήδη πολλοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας απορροφήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ απορροφήθηκαν και ιδιώτες γιατροί» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Δράμας.