Ελ. Κωνσταντινίδου στα «Χ»: «H ανθρωπιά δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να γίνεται πράξη»
Σημαντική ήταν χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας, με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η «14η Ιουνίου» έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια του αίματος και να τονίσει τη σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Λόγω έλλειψης γιατρού αλλά και προγραμματισμένης εθελοντικής αιμοδοσίας από μονάδες του Στρατού φέτος δεν διοργανώθηκε στο νοσοκομείο Δράμας κάποια οργανωμένη δράση αιμοδοσίας, ωστόσο υπήρξαν στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας χθες αρκετοί εθελοντές αιμοδότες, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του ΓΝ Δράμας κα Ελένη Κωνσταντινίδου.
Η ίδια με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, αναφέροντας: «Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για όλους μας. Η τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι δράση ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα αίματος για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Κυρίως για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Είναι η σημαντικότερη πράξη αγάπης που γίνεται με γνώση και γενναιοδωρία. Για τους νέους αιμοδότες θα ήθελα να τονίσω ότι δίνουμε αίμα επειδή κανένα φάρμακο δεν μπορεί να το αντικαταστήσει αλλά και επειδή η ανθρωπιά δεν πρέπει να μένει στα λόγια αλλά να γίνεται πράξη».
Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει κανείς αιμοδότης, η υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας εξήγησε ότι: «Πρώτα από όλα πρέπει να είναι υγιείς και να βρίσκονται σε ηλικίες από 18 έως 60 ετών. Βέβαια όσοι είναι 60 θα πρέπει να είναι ήδη τακτικοί αιμοδότες για τουλάχιστον μια δεκαετία. Γενικότερα πάντως οι εθελοντές που θέλουν να δώσουν αίμα για πρώτη φορά, θα πρέπει να ξέρουν σε γενικές γραμμές ότι θα πρέπει να είναι όχι μόνο υγιείς αλλά και ξεκούραστοι. Να έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον έξι ώρες. Θα πρέπει να έχουν φάει πρωινό πριν την αιμοδοσία (δεν ισχύει ότι για τις εξετάσεις αίματος που πρέπει να είμαστε νηστικοί). Θα πρέπει επίσης να μην πάσχουν από κάποια ασθένεια και να μην παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Να μην πάσχουν από κάποια ίωση. Να μην παίρνουν αντιβίωση και να μην έχουν πρόσφατα τατουάζ».
Το αίμα που λαμβάνεται από την εθελοντική αιμοδοσία συγκεντρώνεται στην τράπεζα αίματος του νοσοκομείου αλλά και σε συγκεκριμένο αιμοδότη. Μπορεί ο αιμοδότης να χρησιμοποιήσει αυτές τις φιάλες για μελλοντική του χρήση ή για κάποιον δικό του άνθρωπο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «Χ» η κα Κωνσταντινίδου.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται και με τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών. Αν δηλαδή αυξάνονται ή μειώνονται στην πορεία του χρόνου. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό η υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπηρετώ σαν γιατρός στο τμήμα αιμοδοσίας περίπου 9 χρόνια. Από τότε που ήρθα μπορώ να πω ότι βλέπαμε μείωση στην ροή των εθελοντών αιμοδοτών. Ο αριθμός των αιμοδοτών μειώθηκε κατά πολύ την περίοδο του κορωνοϊού και της καραντίνας. Η εικόνα όμως άλλαξε από πέρσι. Βλέπουμε ότι σιγά – σιγά, ότι ανεβαίνει ο ρυθμός εθελοντικής αιμοδοσίας. Σήμερα συγκεντρώνουμε γύρω στις 3500 μονάδες αίματος το χρόνο».
Η κα Κωνσταντινίδου εξηγεί επίσης ότι: Tην περίοδο που διανύουμε οι ανάγκες για αίμα είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς η χώρα μας είναι τουριστική περιοχή και τα τροχαία περιστατικά δυστυχώς δεν λείπουν το καλοκαίρι. Ένας ακόμη λόγος που αυτή την περίοδο υπάρχουν αυξημένες ανάγκες είναι ότι πολύς κόσμος λείπει με άδειες. Δεν έχει δηλαδή πολύ χρόνο να δώσει αίμα. Γι αυτό και το καλοκαίρι οι ανάγκες αιμοδοσίας είναι πάρα πολλές. Το θετικό είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια η τάση για αιμοδοσία είναι αυξητική. Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και από διάφορες κοινότητες να δημιουργηθούν σύλλογοι και να πραγματοποιούνται κατά τόπους εθελοντικές αιμοδοσίες. Βλέπουμε ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να προσέρχονται στο Νοσοκομείο Δράμας για αιμοδοσία κατόπιν ραντεβού καλώντας το τηλέφωνο 2521350331, προκειμένου να μην υπάρχει ταυτόχρονη συγκέντρωση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν κάποιος προσέλθει χωρίς ραντεβού δεν θα γίνει δεκτός, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του τμήματος αιμοδοσίας στα «Χ».