Εκπνέουν από την επόμενη εβδομάδα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο, ενώ την ίδια ώρα κινδυνεύει η εξέλιξη της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων στην περίπτωση που οι ανάδοχοι προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο στο κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης, αφού όπως λένε, όταν η περίοδος της συλλογής δηλώσεων διευρύνεται θα πρέπει να αυξάνονται οι απολαβές τους.
Σε ότι αφορά στη Δράμα, μέχρι στιγμής ισχύει η επίσημη ανακοίνωση για λήξη της προθεσμίας συγκέντρωσης στοιχείων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Για την ώρα, παραμένει ασαφές πόσα ακίνητα στον Νομό Δράμας δεν έχουν δηλωθεί και ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”, όπως και εάν τελικώς θα δοθεί νέα παράταση – με την αγορά να την αναμένει-. Είναι γνωστό όμως ότι μετά την ολοκλήρωση της παλαιότερης φάσης της κτηματογράφησης, υπάρχουν ιδιοκτησίες που κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου σε συγκεκριμένες περιοχές του σημερινού Δήμου Δοξάτου. Το ίδιο ισχύει για περίπου 35 περιοχές σε όλη την χώρα.
Επίκεινται συναντήσεις για την εξεύρεση λύσεων
Το πρόβλημα όμως που διαγράφεται γενικότερα με τα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” σε επίπεδο επικράτειας απασχολεί το Yπουργείο Περιβάλλοντος. Αφορά ακίνητα για τα οποία, κατά κύριο λόγο, δεν έγινε δήλωση στο Κτηματολόγιο και κατά συνέπεια μπορεί να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ανοικτό για συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (δηλαδή τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών και την ΠΟΜΙΔΑ) με τους οποίους αναμένεται να διεξαχθεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Για το πρόβλημα των ακινήτων “αγνώστου ιδιοκτήτη” υπενθυμίζεται ότι άποψη της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) είναι πως “όλες οι περιοχές και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια συνολική προθεσμία (όπως προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας) πριν το κράτος «δημεύσει» την ακίνητη περιουσία τους, όχι τόσο για να δηλώσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους, όσο για να μην χάσουν εκείνα που δήλωσαν αλλά από λάθος της κτηματογράφησης δεν καταχωρήθηκαν, καθόλου, ή, κυρίως, καταχωρήθηκαν λανθασμένα, κατά δεκάδες χιλιάδες μάλιστα σε όλη τη χώρα”.
Η παρούσα φάση της κτηματογράφησης
Τώρα, σε ότι αφορά την παρούσα φάση της κτηματογράφησης και την απόφαση για την παράταση που ισχύει στην Δράμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αυτή είχε δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης την Τρίτη 2 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας όπου δεν έχει γίνει κτηματογράφηση παλαιότερα. Αφορά δηλαδή τις εξής κοινότητες:
Αγία Παρασκευή, Αδριανή, Άνω Πυξάρι, Αχλαδέα, Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Βώλακα, Βαθύτοπο, Γραμμένη, Γρανίτη, Δοξάτο, Δασωτό, Εξοχή, Καλλίφυτο, Καλό Αγρό, Κουδούνια, Καλή Βρύση, Κάτω Νευροκόπι, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Λιβαδερό, Λευκόγεια, Μεγαλόκαμπο, Μοναστηράκι, Μακρυπλάγι, Μικρόπολη, Μαυρολεύκη, Μαυρόβατο, Μικροχώρι, Μικρόκαμπο, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλέα, Νεροφράκτη, Νικηφόρο, Ξηροπόταμο, Ποταμούς, Παγονέρι, Περιθώρι, Πανόραμα, Πλατανιά, Πτελέα Πλατανιάς, Περιχώρα, Πλατανόβρυση, Παρανέστι, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Πύργους, Οχυρό, Σκαλωτή, Σιταγρούς, Σιδηρόνερο, Υψηλή Ράχη, Φτελιά, Φωτολίβος, Χαριτωμένη, Χρυσοκέφαλο, Χωριστή.
Σχετικά με ζητήματα που αφορούν την κτηματογράφηση πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί προς τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, ότι η διεύθυνση του τοπικού γραφείου κτηματογράφησης στην Δράμα είναι στην οδό Κοζάνης 3 ενώ το τηλέφωνο το οποίο μπορούν να καλούν για θέματα που αφορούν την κτηματογράφηση είναι τα 801 4000 100 και 231 600 5400. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το e-mail: kthm_Drama@geoanalysis.gr
Το ωράριο λειτουργίας του γραφείου κτηματογράφησης στη Δράμα είναι: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 & Τετάρτη 8:00 με 20:00.