Χάος στην αγορά εργασίας

0
3296

Ανησυχία για την υψηλή ανεργία και την υποαπασχόληση στην Δράμα

Tην διαφωνία του για το ποσοστό ανεργίας που παρουσιάζεται επισήμως και ανέρχεται σε μόλις 19,5% εξέφρασε και στην σύσκεψη της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης.

Στην συνάντηση που έγινε προ ημερών οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων, ανέλυσαν την αρνητική εικόνα που διαπιστώνεται στους χώρους εργασίας με την ανεργία -σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία- να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ξεπερνώντας ακόμα και το 60% στους νέους, σε νομούς όπως της Κοζάνης αλλά και της Καστοριάς όπου η φυγή στο εξωτερικό έγινε λύση ανάγκης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Στον νομό Δράμας, κάθε εβδομάδα υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, ενώ τα ποσοστά μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού είναι στα ύψη, όπως επεσήμανε τόσο στην συνάντηση όσο και μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Εξήγησε ότι η ανεργία έχει μεγάλα μεγέθη στο νομό Δράμας ενώ ακόμη και σήμερα μεταναστεύει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ο κ. Γ. Σαβρίδης επεσήμανε τον υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων για τα οποία όπως εξήγησε δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται η κυβέρνηση και οι επιθεωρήσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ δεν είναι δυνατόν να καλύπτει τους εργαζόμενους καθώς στην διάρκεια των 9 μνημονιακών ετών δεν δόθηκαν αυξήσεις. Στην πραγματικότητα με την αύξηση του κόστους ζωής το ποσό αυτό έχει πολύ μικρότερη αξία σήμερα σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Σαβρίδης, ο πρωθυπουργός εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτε για τους εργαζόμενους …για να προσθέσει “εφόσον λέει πλέον ότι βγήκαμε από τα μνημόνια περιμένουμε να πάρει μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν καταστρέψει τις ζωές τους μέσα από αυτές τις πολιτικές. Πολλοί έχουν χάσει όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους αλλά και την ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα”.
Στην συνάντηση των προέδρων της Θεσσαλονίκης ο κ. Γ. Σαβρίδης εξήγησε επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι στη Δράμα και όχι μόνο, δηλώνονται με τετράωρη απασχόληση και απασχολούνται για 12 ώρες ενώ άλλοι πληρώνονται δώρα που αναγκάζονται να επιστρέψουν στους εργοδότες. Όλα αυτά όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, είναι εις γνώση και των επιθεωρήσεων εργασίας και των κυβερνήσεων. “Ας κάνουν κάτι λοιπόν για αυτή την κατάσταση” πρόσθεσε ο κ. Γ. Σαβρίδης για να εξηγήσει “Όλα αυτά μπορεί να τα διορθώσει κάποιος εάν θέλει. Το θέμα είναι ότι δεν θέλει… Σε ότι αφορά την ανεργία εμείς πιστεύουμε ότι είναι πάνω από 40% στο νομό Δράμας. Επίσημα στοιχεία έχουμε ζητήσει, αλλά δεν μας έχουν δοθεί ακόμη. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό. Όταν λοιπόν οι άνεργοι φεύγουν είναι φυσικό να εμφανίζονται λιγότεροι στα επίσημα στοιχεία. Αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα”.
Στην εν λόγω συνάντηση πάντως, οι Πρόεδροι, αναφέρθηκαν στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων Υπηρεσιών (ΣΕΠΕ) έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αλλά και σε “μαύρες λίστες” που οι εργοδότες δημιουργούν ακόμα και στο διαδίκτυο, στοχοποιώντας εργαζόμενους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους παραβάτες εργοδότες. Τα στοιχεία που δόθηκαν αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κύμα ανέργων που έχει δημιουργηθεί και έχει “καταπνίξει” ολόκληρους νομούς.

Καλπάζει η ανεργία στη Βόρειο Ελλάδα
Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφεραν οι υπόλοιποι πρόεδροι των κατά τόπους εργατικών κέντρων:
Στην Πιερία, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου, η ανεργία στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο.
Στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ., Άρη Κουρκούτα, η ανεργία έχει φθάσει στο 35% και στο 65% στους νέους κάτω των 25 ετών.
Στην Καβάλα η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 35%, έναντι 22% που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Ποδάρας.
Στην Ξάνθη η ανεργία έχει ξεπεράσει το 45%, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άγγελος Μπεμπεκίδης. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, τα έργα τελειώνουν, πολλοί θα επιστρέψουν και θα προστεθούν στις ατέλειωτες λίστες των ανέργων» πρόσθεσε.
Στις Σέρρες, τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος, είναι ενδεικτικά των πολλών λουκέτων και της απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας: Στα οκτώ χρόνια των μνημονίων στον κλάδο μεταποίησης άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081.
Στη Φλώρινα, «τον φτωχότερο νόμο της Μακεδονίας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε.», όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Σιάκος, η ανεργία στους νέους κάτω από 25 ετών πλησιάζει το 80%. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τους σημερινούς κυβερνώντες να διαδηλώνουν κατά της “μικρής ΔΕΗ”. Δυστυχώς σήμερα κάνουν ό,τι τότε πολεμούσαν» τόνισε.
Στην Καστοριά η ανεργία είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας, τονίζοντας ότι η παύση των εργασιών στο Φράγμα του Νεστορίου, όπου θα απασχολούνται περί τα 500 άτομα, αποτελεί ακόμα μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία. «Έχει φύγει ο μισός πληθυσμός από την περιοχή μας και δεν μεταβάλλεται ο επίσημος αριθμός της ανεργίας. Για τι στατιστικά να μιλάμε σε μια τέτοια κατάσταση;» διερωτήθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!