– Καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή τους ανοίγουν πολλοί Δραμινοί επιτυχόντες που κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα ΑΕΙ
– Τι λένε στα «Χ» για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν
Μια νέα πορεία ζωής μετά τις πανελλαδικές και την ανακοίνωση των βάσεων την Πέμπτη 28 Ιουλίου, ανοίγει για τους Δραμινούς επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεγάλος αριθμός αποφοίτων, από τα Λύκεια της Δράμας, κατάφερε και φέτος, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας, να φθάσει στον στόχο του, να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τις πανεπιστημιακές σχολές. Δίπλα τους οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι δικοί τους άνθρωποι που μοιράστηκαν την αγωνία, την ανακούφιση και τελικά την επιτυχία τους.
Οι βάσεις των σχολών ανακοινώθηκαν αρκετά νωρίτερα φέτος, όπως είχε προαναγγελθεί. Έτσι οι επιτυχόντες θα έχουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου να φροντίσουν για την εξεύρεση στέγης, πιθανής συγκατοίκησης και εγγραφής στις σχολές των περιοχών όπου θα φοιτήσουν. Οι ίδιοι βέβαια δεν ξεχνούν αυτούς που θα αφήσουν πίσω και τους συμμαθητές τους που δεν κατάφεραν φέτος να περάσουν στις σχολές της επιλογής τους.
Πολλοί από τους Δραμινούς επιτυχόντες θέλησαν να μιλήσουν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τον τρόπο που πέτυχαν το στόχο τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και τη νέα σημαντική αυτή φάση που ανοίγει στη ζωή τους. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα φροντιστήρια της Δράμας «Ηράκλειτος», «Πρόσβαση» και «Σαραφίδη», για την πολύτιμη βοήθειά τους σε αυτό το ρεπορτάζ.
Ο Νίκος Ελευθεριάδης είναι απόφοιτος του 4ου ΓΕΛ Δράμας, πέρασε στην σχολή Οικονομικών Επιστημών στα Ιωάννινα με περισσότερα από 13.000 μόρια. Καταστάλαξε στο συγκεκριμένο κλάδο ερευνώντας τις επιλογές που έχει ήδη από τη Β’ Λυκείου. Επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή, διότι έχει σίγουρη αποκατάσταση. Ο ίδιος αναφέρει ότι η δυσκολία που έφερε η υγειονομική κρίση επηρέασε κυρίως τις δυο προηγούμενες χρονιές κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Λύκειο. «Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε η ίδια δυσκολία φέτος, εάν κανείς ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, όλα γίνονται» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη ότι το πολύωρο και εντατικό διάβασμα άρχισε μετά το Πάσχα. Ο ίδιος στέλνει ένα μήνυμα και στους συμμαθητές του, που δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τη σχολή της επιλογής τους φέτος, λέγοντας ότι θα πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να μη μένουν στο γεγονός ότι δεν κατάφεραν φέτος να πετύχουν το στόχο τους. Τα εφόδια που απέκτησαν, όπως λέει ο Νίκος, σε κάθε περίπτωση, μέσα από την προσπάθεια της προετοιμασίας θα τους είναι χρήσιμα, είτε ξαναδώσουν πανελλαδικές είτε όχι.
Η Ζωή Σγουράδη είναι απόφοιτη του 4ου ΓΕΛ Δράμας. Πέτυχε την εισαγωγή της στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ξάνθη με περίπου 14.000 μόρια. Η Ζωή δηλώνει ότι επέλεξε την συγκεκριμένη σχολή, λόγω της καλής φήμης που έχει και την συνεργασία που έχει αναπτύξει με τη ΝΑΣΑ, αλλά και του πολύ καλού προγράμματος σπουδών. Η ίδια θέλει να ασχοληθεί με την πληροφορική και με τον τομέα των μαθηματικών, όπως αναφέρει, καθώς την ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένοι τομείς. Σε ερώτημα, εαν σκέφτεται την επαγγελματική της πορεία στο μέλλον εντός της χώρας ή στο εξωτερικό, η Ζωή δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να μείνει στην Ελλάδα και να βοηθήσει όσο μπορεί τη χώρα. Για την προσπάθεια των πανελλαδικών εξετάσεων σημειώνει ότι: «Ήταν μια πάρα πολύ επίπονη διαδικασία, αλλά με πάρα πολύ δουλειά και συστηματικό διάβασμα, κατάφερα να υλοποιήσω τον στόχο μου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών μου. Τα παιδιά που δεν πέρασαν δεν θα πρέπει να το βάζουν κάτω, γιατί πάντα ένας παράγοντας είναι και η τύχη αλλά και γιατί η μοίρα θα τα φέρει έτσι που να μπορείς να πετύχεις στο μέλλον αυτά που θέλεις πραγματικά».
Η Ματούλα Γκαϊτατζή είναι απόφοιτη του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας και πέτυχε την εισαγωγή της σε τμήμα της σχολής Οικονομίας και Διοίκησης των Σερρών και μάλιστα δεύτερη σε σειρά εισαγωγής με 15970 μόρια. Η ίδια δηλώνει ότι από τα προηγούμενα χρόνια είχε έφεση στα αντικείμενα των οικονομικών, του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων, γι’ αυτό και επέλεξε την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για την προσπάθειά της, μέχρι τις πανελλαδικές, εξηγεί ότι δεν βασίστηκε στο πολύωρο, αλλά στο συστηματικό διάβασμα, χωρίς να αφήνει κενά, ενώ χαρακτήρισε, βατά τα φετινά θέματα. Η ίδια δηλώνει ότι όποιος δεν πέρασε εκεί που ήθελε, δεν θα πρέπει να απογοητεύεται αφού όλα για κάποιο λόγο γίνονται και ότι υπάρχουν πολλές επιλογές στη ζωή.
Ο Γιώργος Κυριακίδης απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Δράμας, πέρασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συγκεντρώνοντας 16900 μόρια, χωρίς τους συντελεστές. Ο Γιώργος δηλώνει ότι ήταν μια επιλογή που έκανε σχετικά πρόσφατα. Εντόπισε τη συγκεκριμένη σχολή τα περασμένα Χριστούγεννα και τελικά έγινε η τελική επιλογή του. “Μου αρέσει η Φυσική και περισσότερο οι εφαρμογές της. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτή η σχολή θα ήταν ιδανική για εμένα. Κριτήρια ήταν καταρχάς το προσωπικό μου ενδιαφέρον για το αντικείμενο και έπειτα η επαγγελματική αποκατάσταση, που πρέπει να την λαμβάνουμε υπ’ όψη επίσης. Περιμένω την επόμενη περίοδο με ανυπομονησία. Είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο». Οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως αναφέρει ο Γιώργος ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όχι σε σημείο που να αποτρέπει τη συνέχεια της προσπάθειας. «Επειδή ακριβώς είχα στόχους, ήθελα να σπουδάσω και αυτό μου έδινε δύναμη μπορώ να πω. Πιστεύω ότι με βοήθησε περισσότερο να μη το παρακάνω με το διάβασμα αλλά να δίνω χρόνο στον εαυτό μου να κάνει πνευματικά διαλείμματα. Επίσης με βοήθησε η μεθοδολογία αλλά και η διαχείριση του άγχους και της πίεσης».
Η Ευαγγελία Στοϊμένου είναι απόφοιτη του 4ου ΓΕΛ Δράμας και πέτυχε την εισαγωγή της στο τμήμα Μαθηματικών Λαμίας, με σειρά εισαγωγής 24η. Η ίδια δηλώνει στα «Χ» ότι τα μαθηματικά ήταν κάτι που την ενδιέφεραν από πάντα και είχε ιδιαίτερη αγάπη σε αυτά από πολύ μικρή ηλικία, άρα είχε κατασταλάξει από νωρίς ότι θέλει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Η ίδια τονίζει ότι η μέθοδος για την επιτυχία της ήταν το προγραμματισμένο διάβασμα και η αφιέρωση χρόνου στα σημεία όπου δυσκολευόταν. Η ίδια προσθέτει ότι ήταν μαθήτρια με μαθησιακές δυσκολίες και έδωσε και προφορικά. Αυτό, όπως σημειώνει, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο λέγεται. «Θα πρέπει να το γνωρίζουν τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Αν ξέρεις να διαχειριστείς το χρόνο σου, τα προφορικά μπορούν να σε βοηθήσουν», όπως αναφέρει η Ευαγγελία.
Ο Κλαύδιος Σαλής από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, πέτυχε να εισαχθεί πρώτος στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στις Σέρρες με 19280 μόρια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ήθελε από την αρχή να περάσει στην συγκεκριμένη σχολή και δηλώνει ότι για όλα τα παιδιά που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγονται πλέον οι ορίζοντές τους. Ο Κλαύδιος δηλώνει ότι η προσπάθεια για να εξασφαλίσει κανείς την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δύσκολη αλλά είναι κάτι που μπορεί να καταφέρει κανείς με συστηματικό διάβασμα, όπως συνέβη και στην περίπτωσή του. Ο ίδιος ξεκίνησε την προετοιμασία του από το περασμένο καλοκαίρι με συστηματικό διάβασμα κατά την διάρκεια των διακοπών και τελείωσε την ύλη ουσιαστικά τον Φεβρουάριο. Στην συνέχεια είχε στην διάθεσή του τρεις μήνες για επαναλήψεις. Η πανδημία όπως δηλώνει, δεν τον επηρέασε τόσο πολύ καθώς είχε καλή προετοιμασία.
Ο Νίκος Δημητριάδης είναι απόφοιτος του 1ου ΕΠΑΛ και πέρασε πρώτος σε σειρά εισαγωγής στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 19390 μόρια. Ο ίδιος επηρεάστηκε για την επιλογή της συγκεκριμένης σχολής και από το σχολείο του αλλά και από καθηγητές από τους οποίους ενημερώθηκε, ότι πρόκειται για μια πολύ καλή σχολή. “Η σχολή είναι στο στοιχείο που με ενδιαφέρει. Όσο για την προσπάθεια για τις πανελλαδικές ήταν αρκετά δύσκολη. Πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα αν μπορούσες να αξιοποιήσεις τον παραπάνω χρόνο που σου προσέφερε η τηλεκπαίδευση, πιστεύω ότι μπορούσες να τα καταφέρεις. Περίμενα πάντως ότι θα περάσω, από τη στιγμή που βγήκαν οι βαθμολογίες» αναφέρει ο ίδιος.
Η Παρασκευή Μελενικιώτου είναι απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ Δράμας και πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 18.275 μόρια. Η Παρασκευή δηλώνει ότι ήθελε από πάντα να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα καθώς της αρέσει να προσφέρει στον άνθρωπο. Θέλει να ασχοληθεί με την παιδιατρική ή την Μικροβιολογία, αλλά όπως λέει αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Η ίδια αναφέρει ότι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές είχε σαφέστατα δυσκολίες, αφού εκτός από το άγχος μεσολάβησε και νόσηση από κορωνοϊό εξ αιτίας της οποίας έπρεπε να μείνει για ένα διάστημα στο σπίτι. Σημειώνει επίσης για τα παιδιά που δεν πέρασαν στη σχολή της επιλογής τους, ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσουν και να μην το βάλουν κάτω.
Η Ευγενία Χαλβατζή από το ΓΕΛ Νευροκοπίου, πέτυχε την εισαγωγή της στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας περίπου 16000 μόρια. Η ίδια δηλώνει ότι πρώτη της επιλογή ήταν η πληροφορική και όχι τα οικονομικά, αν και είχε πολύ καλούς βαθμούς στα οικονομικά. Προσθέτει ότι περνούσε και σε σχολή πληροφορικής αλλά στην Κρήτη, όπου δεν μπορούσε να πάει φέτος, όπως αναφέρει. Κατα συνέπεια θα παρακολουθήσει το Οικονομικό στο ΠΑΜΑΚ. «Η χρονιά μέχρι τις πανελλαδικές ήταν πανδύσκολη. Υπήρχε πολύ κούραση και άγχος. Επειδή μένω σε χωριό, έπρεπε να κατεβαίνω στην Δράμα, κάνοντας μια διαδρομή 45 λεπτών καθημερινά. Αυτό έπαιρνε πολύ χρόνο, τον οποίο θα μπορούσα να αφιερώσω στο διάβασμα. Αλλά ευτυχώς όλα τελείωσαν. Εύχομαι καλή δύναμη στους επόμενους». Για τα παιδιά που δεν πέρασαν στην σχολή της επιλογής τους, η Ευγενία δηλώνει ότι: “Όσο και αν ακούγεται κλισέ, όλα γίνονται για κάποιο λόγο και η ζωή θα μας βγάλει κάπου. Όλοι μπορεί να σπουδάσουμε κάτι και σε δέκα χρόνια να έχουμε καταλήξει σε κάτι διαφορετικό. Να μην αγχωνόμαστε, είμαστε ακόμη 18 χρονών. Αν δε βγει κάτι σήμερα, θα ξαναπροσπαθήσουμε. Σημασία έχει η προσπάθεια».
Ο Γιώργος Αντώνογλου είναι απόφοιτος του 4ου ΓΕΛ Δράμας και πέτυχε την εισαγωγή του στην σχολή Αξιωματικών Λιμενικού στον Πειραιά με 17330 μόρια. Ο ίδιος δηλώνει ότι τα Σώματα Ασφαλείας και ο Στρατός ήταν κάτι που τον ενδιέφερε, τόσο από πλευράς επαγγελματικής αποκατάστασης όσο και από πλευράς προσωπικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος λέει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που προηγήθηκε για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφιερώθηκαν αρκετές ώρες διαβάσματος και τελικώς ανταμείφθηκε. Επίσης αναφέρει για τα παιδιά που δεν πέρασαν στη σχολή της επιλογής τους ότι: «Tίποτα δεν χάνεται. Μια χρονιά δεν κρίνει την υπόλοιπη ζωή. Αν το θέλουν πολύ, μπορούν να ξαναδώσουν εξετάσεις και να προσπαθήσουν».
Η Βίκυ Μπάρδι είναι απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ και πέρασε στο τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 12750 μόρια. Η σχολή δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά το αντικείμενο ήταν κάτι που της άρεσε. «Όσο περνούσε ο καιρός έψαξα και τη σχολή και το πρόγραμμα των μαθημάτων. Διαπίστωσα ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά τώρα που όλοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν για τη δυσλεξία. Νομίζω ότι είναι κάτι που έχει μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι πέρασε μια δύσκολη χρονιά. Δεν είχαμε καραντίνα όπως τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές, αλλά το ότι δεν είχαμε εξετάσεις δυο χρόνια, αυτό ήταν αρνητικό γιατί πηγαίναμε για τις πανελλήνιες και δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Έτσι το άγχος και η πίεση ήταν μεγάλα» δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά.
[…] post Χαράζουν πορεία για το μέλλον appeared first on Χρονικά της […]