«Όταν ψηφίζουν λίγοι, τα αποτελέσματα τα επηρεάζουν οι μηχανισμοί του παρασκηνίου και, όταν ψηφίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα το καθορίζει η κοινωνία»
Επίσκεψη στην πόλη της Δράμας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές διαδικασίες που επίκεινται. Στις 7.30’ το απόγευμα ο κ. Καστανίδης πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη και φίλους του ΚΙΝ.ΑΛ. στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου Aya για το μέλλον της χώρας και του κινήματος.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του, ανέφερε ότι η επίσκεψή του έγινε ενόψει των επικειμένων εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να συναντηθεί με φίλους και να συζητήσει πρωτίστως για τη χώρα αλλά και για την ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου του ΚΙΝ.ΑΛ.
«Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να ξαναζήσουμε μεγάλες ημέρες μίας μεγάλης παράταξης, που με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβει ξανά τις τύχες της χώρας, για να είναι καλύτερες οι μέρες που έρχονται, γιατί οι μέρες που τρέχουν και αυτές που πέρασαν δεν ήταν καλές» τόνισε ο κ. Καστανίδης.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα προόδευσε και οι Έλληνες εφημέρευσαν, όταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρισκόταν η δημοκρατική παράταξη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, στον κύκλο της μεταπολίτευσης. Ακόμα σημείωσε: «Αν πρόκειται να έχουμε στη συνέχεια μία στοιχειώδη προοπτική, προϋπόθεση είναι να ξαναφτιάξουμε μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό θα επιχειρήσουμε».
Σε ό,τι αφορά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι πρώτα από όλα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποκτήσει μία πολύ ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. «Πρέπει να ξαναδείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει να εκπροσωπείς τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα. Να ξαναδείξουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής. Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι συντηρητική πολιτική όταν ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 2 μονάδες. Είναι προοδευτική πολιτική που προτείνει ο σοσιαλιστής, όταν προτείνει φορολόγηση του καθαρού πλούτου. Δηλαδή ετήσια έσοδα μείον ετήσιες δαπάνες και ό,τι απομένει φορολογείται. Είναι διαφορετική η πρώτη περίπτωση για τους μικρούς και τους μεγάλους και διαφορετική η φορολόγηση του καθαρού πλούτου».
Μιλώντας για το Κίνημα Αλλαγής, είπε: «Θα χρειαστεί να οριστεί ξανά η πολιτική ταυτότητα, γιατί μέσα από μία καθαρή ιδεολογικο-πολιτική ταυτότητα μπορεί κανείς να δει ποιες θα είναι οι προγραμματικές θέσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των Ελλήνων. Να αναδιατάξουμε τον χώρο, γιατί θα χρειαστεί να πάρουμε πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, είπε: «Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί Έλληνες είναι ότι μπορεί να έρθουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στο τέλος του 2022, όταν θα λήξει το καθεστώς της δημοσιονομικής χαλαρότητας και επιστρέψουμε όπως θέλουν οι Γερμανοί (ελπίζω να μην συμβεί) ξανά στη γερμανική οικονομική πειθαρχία. Αν επιστρέψουμε από 1/1/2023 με χρέος της χώρας στο 212% του Α.Ε.Π. και με έλλειμμα 19,8 εκατομμύρια, η χώρα κινδυνεύει να μπει ξανά σε τροχιά χρεοκοπίας. Και στον σύντομο χρόνο μίας δεκαπενταετίας δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να οδηγεί για δεύτερη φορά σε χρεοκοπία. Ελπίζω να το αποφύγουμε. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να πάρουμε πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες, γι’ αυτό θα χρειαστεί ένα δυνατό οργανωτικά, εκτός από πολιτικά και ιδεολογικά, ΠΑΣΟΚ».
Απαντώντας στα «Χ», σε σχέση με την κύρια προτεραιότητά του εφόσον αναλάβει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η κύρια προτεραιότητά του είναι να χτιστεί ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα και να ληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες. «Αν δεν καταλάβει ο κόσμος ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, για να εμπιστευτεί ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, δεν κάνουμε τίποτε».
Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές που επίκεινται και απευθυνόμενος στον κόσμο, ο κ. Καστανίδης επεσήμανε: «Ψηφίστε αθρόα και με μαζικότητα, γιατί, όταν ψηφίζουν λίγοι, τα αποτελέσματα τα επηρεάζουν οι μηχανισμοί του παρασκηνίου και, όταν ψηφίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα το καθορίζει η κοινωνία».