Χειμερινές εκπτώσεις από σήμερα Δευτέρα

0
1589

Αντώνης Σκουλίδης στα «Χ» για την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε: «Αν εξαιρέσουμε το lockdown, ήταν από τις χειρότερες γιορτές»

Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως έκανε γνωστό ο Εμπορικός Σύλλογος της Δράμας. Επισήμανε δε, ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από … % έως … %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας προτείνει, με βάση τον Νόμο 4177/2013, τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή 16 Ιανουαρίου, να παραμείνουν ανοιχτά από 11.00 έως 15.00.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, κ. Αντώνης Σκουλίδης, είπε ότι στη διάρκεια των εκπτώσεων θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων και μεγάλες εκπτώσεις, στις αγορές των καταναλωτών και επεσήμανε ότι: «Προσδοκούμε να έχει κίνηση στα καταστήματα. Πρέπει να στηριχθεί η τοπική οικονομία, από τους Δραμινούς όσο γίνεται περισσότερο, για να μην σπάσει αυτή η αλυσίδα της οικονομίας του τόπου».
Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, την περίοδο των γιορτών, ο κ. Σκουλίδης είπε ότι αυτή ήταν υποτονική και μάλλον υπερβολικά αρνητική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του εμπορικού συλλόγου, προσθέτοντας ότι: «Αν εξαιρέσουμε το lockdown, ήταν από τις χειρότερες γιορτές».
Ειδικότερα για την επίδραση της Ονειρούπολης στην κίνηση των καταστημάτων, είπε ότι: «H Ονειρούπολη δεν βοηθά ιδιαίτερα τον εμπορικό κλάδο, όσο άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας, από τους οποίους επωφελείται και το εμπόριο. Αλλά φέτος δεν παρατηρήθηκε κίνηση γενικώς και όχι μόνο στη Δράμα».

Ενδεικτική της εικόνας που υπήρξε και πανελλαδικά στα εμπορικά καταστήματα, είναι και η ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η αυλαία του 2021 έπεσε μέσα σε βαριά εορταστική (;) ατμόσφαιρα και αντί για πυροτεχνήματα αισιοδοξίας σκόρπισε στην αγορά ανησυχητικά προμηνύματα για το νέο έτος. Οι ανακοινώσεις περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση μέσα στην – άλλοτε χαλαρή και ήρεμη – τελευταία εβδομάδα του χρόνου, ήταν η κατακλείδα μιας ακόμα δύσκολης χρονιάς, που είχε πολλά και επώδυνα «σκαμπανεβάσματα» για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η επέλευση του 5ου κύματος της πανδημίας, των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 δεν επέτρεψε στους ιδιοκτήτες, τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές να «ανασάνουν» ψυχολογικά και οικονομικά κατά την περίοδο των εορτών. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι μέρες που τα εμπορικά καταστήματα έκαναν ικανοποιητικούς ή έστω υποφερτούς τζίρους, καθώς η «παγωμάρα» που επικράτησε στο αγοραστικό κοινό μετά την έναρξη των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες, στις αρχές Νοεμβρίου, συνεχίζει έως και σήμερα να κρατά πολλούς από αυτούς μακριά από τις αγορές που απαιτούν φυσική παρουσία».
Μάλιστα, όπως τόνισε η ΕΣΕΕ, η Πολιτεία, που βοήθησε από την αρχή της πανδημικής κρίσης καίρια αλλά όχι πάντα αναλογικά και δίκαια τους πληττόμενους κλάδους, οφείλει τώρα να χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και, μαζί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να δημιουργήσουν για τις ΜμΕ «ανάχωμα ρευστότητας», απέναντι στην επικίνδυνη «Ο» και τις πολλαπλές προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!