– Γ. Ζιμπίδης στα «Χ»: «Περνούν ίσως και χιλιάδες αυτοκίνητα σε ένα σαββατοκύριακο. Γίνεται χαμός και το προσωπικό δεν επαρκεί»
– Αναβλήθηκε η τελετή υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την αναβάθμιση και την επαναλειτουργία του Καπνολογικού Ινστιτούτου
Ζητήματα που αφορούν ζωτικής σημασίας προβλήματα του τελωνείου Εξοχής τα οποία μάλιστα δεν προέκυψαν πρόσφατα, θέτει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης. Ο ίδιος μιλά για προβλήματα έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού, ακόμη και νομιμοποίησης του ίδιου του κτηρίου του τελωνείου που είναι αυθαίρετο από την εποχή που κατασκευάστηκε, δηλαδή από την περίοδο διάνοιξης της σήραγγας στην Εξοχή.
Τα προβλήματα που αφορούν το Τελωνείο Εξοχής θα τεθούν για πρώτη φορά εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρότι η περιφέρεια δεν έχει άμεση αρμοδιότητα, αλλά με στόχο να υπάρξουν πιέσεις προς την πολιτεία για να λυθούν τα προβλήματα. Το ζήτημα θα τεθεί με σχετική επερώτηση της παράταξης «Περιφέρεια σε δράση» την οποία συνυπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωστής Σιμιτσής, Αρχέλαος Γρανάς, Γιώργος Ζιμπίδης, Δημήτρης Δόντσος και Ιωάννης Ζαμπουνίδης.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, εξηγεί: «Ο χώρος των κτιριακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν από την στιγμή της λειτουργίας του τελωνείου δεν έχουν νομιμοποιηθεί ακόμη. Τα κτίρια αυτά έγιναν στο παρελθόν αυθαίρετα και γρήγορα για να λειτουργήσει το τελωνείο.»
Το θέμα, όπως αναφέρει, είναι ότι ο χώρος των κτιρίων δεν παραχωρήθηκε καν και το ερώτημα είναι ποιος θα συντηρεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις σε ότι αφορά τα πάγια έξοδά τους και τις συντηρήσεις που χρειάζονται.
Ωστόσο τα προβλήματα με το Τελωνείο Εξοχής δεν σταματούν εδώ, όπως συμπληρώνει ο κ. Ζιμπίδης. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να λειτουργήσει μια ακόμη γραμμή εισόδου και εξόδου, καθώς ο όγκος των οχημάτων που περνούν, ειδικά το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ μεγάλος. «Περνούν ίσως και χιλιάδες αυτοκίνητα σε ένα σαββατοκύριακο. Γίνεται χαμός και το προσωπικό δεν επαρκεί. Με το νέο κανονισμό που υπάρχει επίσης πρέπει να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να κάνουν τις διασταυρώσεις στοιχείων. Αν αυτήν την περίοδο κάνει κανείς αυτοψία στο τελωνείο υπάρχουν ουρές αυτοκινήτων το σαββατοκύριακο, που φθάνουν μέχρι και το εσωτερικό της σήραγγας. Πολλές φορές οι φύλακες υποχρεώνονται, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα εντός της σήραγγας (όπου είναι δύσκολη η όποια παρέμβαση) να αφήνουν ελεύθερη την διέλευση χωρίς τον απαραίτητο τελωνιακό έλεγχο. Αυτό γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Ζιμπίδης το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το ίδιο το προσωπικό που υπηρετεί στο Τελωνείο Εξοχής αλλά και με την ασφάλεια των πολιτών που εισέρχονται στην Ελλάδα ή εξέρχονται προς τη Βουλγαρία.
Στην σχετική επερώτηση που κατατέθηκε προς τον πρόεδρο του περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:
Τις τελευταίες ημέρες λάβαμε γνώση από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συνοριακός σταθμός Εξοχής, και συγκεκριμένα:
Μειωμένο προσωπικό: Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης περιοχών αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος και λόγω της επερχόμενης αλλαγής ελέγχου των υπηκόων τρίτων χωρών στα σημεία εισόδου της χώρας, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση από αστυνομικό προσωπικό ώστε η κάθε βάρδια να διαθέτει έξι κατ’ ελάχιστον αστυνομικούς, με παράλληλη εκπαίδευσή τους σε θέματα ελέγχων διαβατηρίων και διασυνοριακών εγκλημάτων.
Νομιμοποίηση κτιρίου: Το κτίριο που στεγάζει τον συνοριακό σταθμό Εξοχής χτίστηκε από την Νομαρχία Δράμας επί Νομάρχη Κ. Ευμοιρίδη χωρίς καμία άδεια και σε ακίνητο που δεν ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (νυν Περιφέρεια). Σήμερα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου ούτε συντηρείται από κάποια υπηρεσία.
Αντικατάσταση εξοπλισμού και αλλαγή διαμόρφωσης χώρου: Πρέπει να υπάρξει άμεση αντικατάσταση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω παλαιότητας και δυσλειτουργίας τους, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή του χώρου πριν από τα σημεία εισόδου και εξόδου στον ΕΔ Εξοχής με κατάλληλη διαγράμμιση και με προσθήκη μίας ακόμη γραμμής εισόδου και μίας ακόμη γραμμής εξόδου από τη χώρα, με τα ανάλογα εξοπλισμένα κάουντερ στην καθεμιά.
Με δεδομένο ότι οι Υπηρεσίες που στεγάζονται στο εν λόγω κτίριο επιτελούν έργο μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια, όπως και για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, θα αναλάβει η Περιφέρεια ΑΜΘ πρωτοβουλίες προκειμένου να νομιμοποιηθεί το κτίριο και οι υπάλληλοι να εργάζονται σε ασφαλείς και εργασιακά αποδεκτές συνθήκες; Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εξοπλισμό του κτιρίου με σύγχρονα μηχανήματα; Θα ασκήσει πιέσεις για την ορθή στελέχωση της Υπηρεσίας;
Το Καπνολογικό Ινστιτούτο και η καθυστέρηση της συμφωνίας με τον ΕΛΓΟ
Πάντως σχετικά με τη Δράμα κατατέθηκε από την ίδια παράταξη μια ακόμη επερώτηση που αφορά την επικείμενη υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΕΛΓΟ για το Καπνολογικό Ινστιτούτο. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
Στις 16/2/2023 στις εγκαταστάσεις του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας ήταν προγραμματισμένη η τελετή υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την αναβάθμιση και την επαναλειτουργία του. Δυστυχώς, εντελώς απρόβλεπτα αναβλήθηκε αορίστως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Η επαναλειτουργία του Καπνολογικού Ινστιτούτου είναι επιβεβλημένη καθώς θα συνεισφέρει στην αγροτική έρευνα για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο για τον καπνό αλλά και για άλλες σημαντικές τοπικές καλλιέργειες.
Επιπρόσθετα, το Ινστιτούτο θα στελεχωθεί από ερευνητές που θα βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην εύρυθμη λειτουργία του. Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια που απαιτούνται από την πλευρά της, υπάρχει όμως αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου.
Ερωτάται η διοίκηση της Περιφέρειας γιατί δεν προχωρά άμεσα η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης και τι ενέργειες προτίθεται να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή, διότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών από την αναβολή της τελετής υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης και ενόψει εθνικών εκλογών ίσως υπάρξει και περαιτέρω καθυστέρηση.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ» στο πρόσφατο παρελθόν εκφράστηκαν φόβοι ότι υπάρχουν πιέσεις πολιτικών προσώπων εκτός Νομού Δράμας, προκειμένου να μην λειτουργήσει τελικά το Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας, αλλά σε άλλες εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, φόβοι που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής αλλά ούτε και έχουν διαψευστεί από καμία πλευρά. Τα «Χ» θέτουν το θέμα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη από τους ιθύνοντες και ασφαλώς πριν τέτοιου είδους προσπάθειες, αν υπάρχουν,