Χωρίς αντιχαλαζική προστασία παραμένει η Δράμα

0
3290

Μιλάει στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης.

Ανεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα της αντιχαλαζικής προστασίας του Νομού Δράμας, όπως και πολλών άλλων περιοχών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρόσφατη θεομηνία στη Δράμα απέδειξε, βέβαια, ότι τα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας είναι αναγκαία και δεν αφορούν μόνο την αγροτική παραγωγή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης, είναι από τους ανθρώπους που ανέδειξε το θέμα στα αρμόδια όργανα και προσπάθησε να δρομολογήσει λύσεις. Η τελευταία φορά που έθεσε, δημόσια τουλάχιστον, το πρόβλημα, ήταν η προχθεσινή επίσκεψη του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θ. Καράογλου. Ωστόσο υπήρξε σειρά αναφορών για το ίδιο πρόβλημα σε όλο το προηγούμενο διάστημα της Θητείας του.
Μιλώντας στα “Χ” ο κ. Ζιμπίδης επεσήμανε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν καλύπτονται από την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, δηλαδή από τα ιδιωτικά συμβεβλημένα αεροσκάφη, που “βομβαρδίζουν” με ειδικές κάψουλες την ατμόσφαιρα, όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και υπάρχει πρόβλεψη για χαλαζόπτωση. Με το έργο της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας ασχολείται σήμερα ένας συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος μάλιστα υπέγραψε τον Απρίλιο νέα σύμβαση με την πολιτεία, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε αντιχαλαζική προστασία στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι και ο μοναδικός που ασχολείται στη χώρα μας με την εναέρια αντιχαλαζική προστασία. Ωστόσο, και στη νέα αυτή σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Ζιμπίδης με τον ΕΛΓΑ θέτοντας το πρόβλημα της έλλειψης αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή μας, έλαβε την απάντηση ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει μόνο δυο αεροσκάφη και για την κάλυψη της εδαφικής μας περιοχής χρειάζεται άλλο ένα αεροσκάφος, διότι φαινόμενα χαλαζόπτωσης μπορεί να παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος ο επιχειρηματίας που έχει καταγωγή από τον Δήμο Δοξάτου, μιλώντας με τον κ. Ζιμπίδη εξήγησε ότι θα μπορούσε να αναλάβει να καλύψει και την περιοχή μας χωρίς την προμήθεια περαιτέρω αεροσκαφών και με σχεδόν χωρίς επιπλέον κόστος, με μόνη προϋπόθεση να υπάρξει μια μικρή διαμόρφωση χώρου στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.
Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο κ. Ζιμπίδης, η πρόταση του επιχειρηματία να καλύψει και την περιοχή μας παρέχοντας εναέρια αντιχαλαζική προστασία δεν έγινε αποδεκτή από τον ΕΛΓΑ. Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι γιατί υπάρχει αυτή η στάση από πλευράς υπηρεσιών, τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι το κόστος κάλυψης των ζημιών, σε περιπτώσεις έντονων χαλαζοπτώσεων όπως και αυτή που έπληξε πρόσφατα και την πόλη της Δράμας (που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απο την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας), είναι αρκετά μεγάλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!