Κ. Σίμογλου στα «Χ»: «Oι αγρότες να παρατηρούν τις καλλιέργειές τους για την ύπαρξη προνυμφών»
Χωρίς προβλήματα από το «πράσινο σκουλήκι», τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κυλά η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς καλαμποκιού, υπαίθριας τομάτας, βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών, παρότι η γενιά του εντόμου που απασχολεί περισσότερο τους γεωπόνους είναι αυτή που θα αρχίζει να εμφανίζεται από τις 28 Ιουλίου και έπειτα.
Όπως αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες είναι να παρατηρούν τις καλλιέργειές τους για την ύπαρξη προνυμφών. Εξηγεί, επίσης, ότι το όριο επέμβασης με φυτοπροστατευτικά για τη γενιά του Αυγούστου είναι 7-8 προνύμφες σε κάθε 100 φυτά. Εάν κατά τη μέτρηση διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτός ο αριθμός προνυμφών στις καλλιέργειες, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει ανάγκη επεμβάσεων. Πρόκειται για το οικονομικό όριο επέμβασης, όπως εξηγεί ο κ. Σίμογλου, προσθέτοντας ότι κάτω από αυτό το όριο οι παρεμβάσεις όχι μόνο δεν οδηγούν σε κάποιο όφελος, αλλά μάλλον προκαλούν ζημιά, διαταραχή της ισορροπίας κ.ο.κ.
Το πράσινο σκουλήκι είναι ένα έντομο που έχει πολλούς ξενιστές. Αυτή την περίοδο, μπορεί να παρατηρηθεί στις καλλιέργειες καλαμποκιού, τα φυτά των οποίων βρίσκονται σε τρυφερό επίπεδο, αλλά και στην τομάτα, τις πιπεριές και γενικώς στα κηπευτικά.
Πέρα από τους αγρότες, η ΔΑΟΚ Δράμας παρακολουθεί την πορεία της εμφάνισης του πράσινου σκουληκιού, χρησιμοποιώντας δίκτυο παγίδων, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΥΠ.Α.Α.Τ., ενώ παρακολουθεί τις καλλιέργειες και με μακροσκοπικούς ελέγχους. Πάντως, όπως προκύπτει από την εμπειρία των τελευταίων 5-6 χρόνων τουλάχιστον, δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα από τον πληθυσμό του πράσινου σκουληκιού στις καλλιέργειες. Η τελευταία μεγάλη έξαρση πληθυσμού του εντόμου είχε παρατηρηθεί πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν το φαινόμενο παρουσιάστηκε όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι οι πληθυσμιακές εξάρσεις του εντόμου στις καλλιέργειες έχουν πολυπαραγοντικά αίτια, καθώς μπορεί να οφείλονται ακόμα και σε μεταναστεύσεις πληθυσμών από νοτιότερες χώρες. Αυτό είχε συμβεί και πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν είχε εισβάλλει μεγάλος πληθυσμός του εντόμου από τη βόρεια Αφρική, με έντομα που μάλιστα ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά σε εντομοκτόνα.
Ειδικότερα για τη φυτοπροστασία των βαμβακοκαλλιεργειών
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη ΔΑΟΚ Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας, με αποδέκτες τους βαμβακοπαραγωγούς, για την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού, επισημάνθηκε ότι προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν διαπιστώνονται φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Παρατηρούνται σποραδικές και χαμηλής έντασης προσβολές τετρανύχων και αλτερνάριας σε ελάχιστους αγρούς από εκείνους που είχαν καταπονηθεί από ασφυξία. Δεν απαιτείται κάποια ενέργεια.
Δεν ξεκίνησε η γενεά Ιουνίου-Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού και αναμένεται σύντομα η έναρξη πτήσης του εντόμου. Διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμών φυσικών εχθρών του εντόμου.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΔΑΟΚ Δράμας, επίσης, οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των πρώτων χτενιών, ενώ μεγάλη μερίδα είναι σε οψιμότερο στάδιο λόγω καταπονήσεων.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας παρουσιάζουν γενικά καλή εικόνα, πλην των καταπονημένων από επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις. Προς τους βαμβακοπαραγωγούς συστάθηκε να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (συχνές βροχοπτώσεις) συνέβαλαν στην υστέρηση της ανάπτυξης της καλλιέργειας και ότι πρέπει να υπάρχει αποφυγή αρδεύσεων για ικανό χρονικό διάστημα, καθώς οι περισσότεροι αγροί διαθέτουν ικανά επίπεδα υγρασίας.
Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η περίσσεια αζωτούχου λίπανσης. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη ισόρροπης βλάστησης, να εφαρμοστεί διαφυλλική φωσφοροκαλιούχος λίπανση. Σε πρώιμες καλλιέργειες, πιθανώς απαιτηθεί σύντομα η χρήση ανασχετικών βλάστησης. Ακόμα, θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση της καλλιέργειας.
Η γενική σύσταση από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ ήταν ότι δεν παρέχει καμία ωφέλεια η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά». Στόχος είναι η εγκατάσταση και διατήρηση πληθυσμών φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού και άλλων εχθρών του βαμβακιού. Δεν δικαιολογείται η εφαρμογή ψεκασμών για λύγκο ή πράσινο σκουλήκι στο στάδιο αυτό.
Η όποια παρουσία λύγκου δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η πιθανή απόρριψη καρποφόρων οργάνων δεν οφείλεται κατ’ ανάγκην σε λύγκο. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται σε ορμονικές διεργασίες των φυτών, ιδίως σε συνθήκες καταπόνησης, μη ευνοϊκές.
Τα φυτά στην παρούσα φάση έχουν υψηλή ικανότητα αναπλήρωσης καρποφόρων οργάνων.