– Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος στα «Χ»: «Ο καθαρισμός του Νέστου είναι το πρώτο βήμα»
– «Θα χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή παραποτάμιας πεζοπορικής διαδρομής στον Νέστο»
– «Προκρίνουμε την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε χθες από τις 11 το πρωί, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας», ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά από πρόσκληση τού Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μπλούχου. Συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μπλούχο και την Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Στις συναντήσεις ήταν παρών και ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ειδικότερα, όπως είχαν γράψει από τις προηγούμενες ημέρες τα «Χ», στις 11 το πρωί πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και αμέσως μετά εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο. Στις 12:00 συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου, κ. Ιωάννη Κυριακίδη και τον Δασάρχη κ. Μιχαήλ Μαναρίδη, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με τους τοπικούς συμβούλους του Δ. Δ. Βώλακα στο Κοινοτικό Κατάστημα του Βώλακα με θέμα τις επιπτώσεις της επιχειρηματικότητας και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινότητας. Ακολούθως, είχε συνάντηση με μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με θέματα που αφορούσαν τη σχέση του μαρμάρου με τον τουρισμό.
Σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και σε άλλα τοπικά μέσα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε: «Αποδέχθηκα την πρόσκληση του Βουλευτή κ. Μπλούχου να επισκεφθώ τη Δράμα και να συζητήσουμε τα αναπτυξιακά θέματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ακούσουμε τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας για θέματα περιβαλλοντικά και άλλα. Είχαμε μία πάρα πολύ παραγωγική κουβέντα με τον Δήμαρχο Δράμας και μας έθεσε κάποια αιτήματα, τα οποία εμείς με χαρά τα εξετάζουμε και θα βρούμε λύσεις, όπως, για παράδειγμα, το να ξεμπλέξουμε το κουβάρι της γραφειοκρατίας σε σχέση με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σχετικά με τη χρήση του εγκαταλελειμμένου χώρου εναπόθεσης στείρων, ώστε να γίνει ένα πολυχώρος πολιτισμού. Το βλέπουμε με πολύ θετικό βλέμμα και θα βοηθήσουμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αλλά και με τον αγαπητό μου φίλο και Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είπαμε ότι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρηματοδοτήσουμε τη διάνοιξη, τη συντήρηση και την κατασκευή παραποτάμιας πεζοπορικής διαδρομής στον Νέστο, συνδέοντας χωριά, σημεία ενδιαφέροντος και βεβαίως με κανόνες και αγάπη στο φυσικό περιβάλλον. Αποδεχθήκαμε την πρόταση του κ. Αντιπεριφερειάρχη και προσδοκούμε σύντομα να έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη, ώστε να την εντάξουμε στο ταμείο ανάκαμψης και να την χρηματοδοτήσουμε, ώστε πολύ σύντομα να γίνει πράξη αυτό που όλοι θέλουμε και συμφωνήσαμε».
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λατομείων στην περιοχή, ξεκαθάρισε: «Είναι μία εξορυκτική δραστηριότητα, συνδεδεμένη με την οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής. Θέλουμε, βεβαίως, την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα, αλλά με κανόνες και σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στο περιβάλλον. Επειδή ξέρω ότι γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για το ποια πρέπει να είναι η εξορυκτική μέθοδος, εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκρίνουμε την υπόγεια εξόρυξη. Θέλουμε οι επιχειρηματίες να επενδύσουν παραπάνω σε μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε αυτό είμαστε ανένδοτοι. Έχουμε μαζί μας και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ασχολείται με το θέμα. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Το προσεγγίζουμε με λεπτότητα και αποφασιστικότητα. Ναι στην εξορυκτική δραστηριότητα. Ναι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά με κανόνες περιβαλλοντικούς που θα σέβονται την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον φυσικό πλούτο».
Σε ερώτηση των «Χ» για το αν θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας για την απορρύπανση του Νέστου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «H Περιφέρεια κινήθηκε δραστήρια. Το Πράσινο Ταμείο, που συνδέεται και υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέκρινε και σε γρήγορες ταχύτητες ένα ποσό άνω των 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό. Υπάρχει το γνωστό ζήτημα της διασυνοριακής ρύπανσης. Θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Ο καθαρισμός (του Νέστου) είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι, βεβαίως, η συνεννόηση με τους γείτονές μας, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν. Το φυσικό περιβάλλον δεν ανήκει ούτε στους Βούλγαρους, ούτε στους Έλληνες, ούτε σε κανέναν. Ανήκει στο μέλλον και στις επόμενες γενεές».