– «Φυλλορροεί» από προσωπικό ο Δήμος Δράμας
– Στ. Μελισσινός: «Από το 2019 αποχώρησαν 50 υπάλληλοι»
Το δάχτυλο επί των τύπο των ήλων έθεσε, για το πρόβλημα μείωσης του προσωπικού στον Δήμο Δράμας, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Στέλιος Μελισσινός, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει, είπε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, το προσωπικό του Δήμου Δράμας μειώθηκε κατά 50 στελέχη.
Πρόκειται, όπως είπε, για προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα, δώδεκα στελέχη αποχώρησαν λόγω κινητικότητας, τριάντα πέντε λόγω συνταξιοδότησης, δυο απώλειες λόγω θανάτου και μια απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν γνωρίζω αν μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, που λήγει η “κινητικότητα” σε αυτή τη φάση θα μετακινηθεί και άλλος υπάλληλος» είπε ο κ. Μελισσινός και πρόσθεσε «Στον Δήμο Δράμας, μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες, δυο υπάλληλοι μέσω της κινητικότητας». Ειδικά για τους υπαλλήλους που μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες θέσεις φεύγοντας από τον Δήμο Δράμας, ο κ. Μελισσινός κατέθεσε τους προβληματισμούς του, σημειώνοντας ότι ίσως οι υπάλληλοι αυτοί να έφυγαν λόγω φόρτου εργασίας και άνισης κατανομής των καθηκόντων, ίσως για λόγους υποκειμενικής αξιολόγησης ή μεταχείρισης, ίσως για λόγους ύπαρξης παραταξιακών ή κομματικών συμφερόντων ή ίσως για λόγους υγείας. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τον Δήμαρχο Δράμας για τις απώλειες που υπάρχουν στο προσωπικό, «οι οποίες αν συνεχιστούν, τότε ο δήμος θα ανταπεξέρχεται οριακά στις καθημερινές του υποχρεώσεις, που ίσως και να συμβαίνει ήδη σε ορισμένες διευθύνσεις» πρόσθεσε ο κ. Μελισσινός.
Για το θέμα της αιμορραγίας που παρουσιάζει ο Δήμος Δράμας σε έμψυχο δυναμικό, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, είπε ότι στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν από τους δημάρχους είναι η “κινητικότητα” και πρόσθεσε. «Δεν αφορά μόνο τον Δήμο Δράμας. Αφορά συγκεκριμένου τύπου δήμους. Οι μητροπολιτικοί δήμοι οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά του Δήμου Δράμας, έχουν πληγεί ίσως περισσότερο από όλους». Ο κ. Τάσσου διαβεβαίωσε ότι στον Δήμο Δράμας υπάρχουν άριστες σχέσεις με τους υπαλλήλους. Είπε ότι όσο διάστημα είναι Αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών δεν έχει αντιληφθεί περίπτωση δίωξης υπαλλήλου, είτε από τους προϊσταμένους είτε από τη διοίκηση του δήμου. Ανέφερε ότι σε κάθε “κινητικότητα” γίνεται προσπάθεια να εντάσσεται και ο Δήμος Δράμας, ανακοινώνοντας ότι εγκρίθηκαν και 13 θέσεις για τον δήμο και κάνοντας έκκληση σε αιρετούς και πολίτες εφόσον γνωρίζουν υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν στον Δήμο της Δράμας, να το κάνουν γνωστό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι «υπάρχει γενικά μια φυγή υπαλλήλων». Είπε επίσης ότι επισημάνθηκε τόσο στον Υπουργό όσο και στον Υφυπουργό Εσωτερικών, ότι αν δεν προσχωρήσουν σε άμεσα μέτρα, τότε κινδυνεύουν πάρα πολλές δομές των δήμων να υπολειτουργήσουν και σε πολλούς δήμους να μην λειτουργήσουν καν. «Η δέσμευση του Υφυπουργού Εσωτερικών είναι ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, θα δημιουργήσει μόνιμες θέσεις προσωπικού και οι προσλήψεις θα γίνουν με γρήγορες διαδικασίες, για να μπορέσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οι δήμοι που έχουν μεγάλο πρόβλημα, είτε από συνταξιοδοτήσεις, είτε από την κινητικότητα να πλαισιώσουν τις υπηρεσίες τους με μόνιμο προσωπικό που θα προκύψει με διαδικασίες ΑΣΕΠ».
Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, η απώλεια προσωπικού δεν είναι κάτι που οφείλεται στην Δημοτική Αρχή ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να καταλήξει: «Περιμένουμε τη δέσμευση του Υπουργού να γίνει πράξη, με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους δήμους».