“Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στην προετοιμασία των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του covid-19” επεσήμανε στα “Χ” ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ.
Τι γίνεται με τις μετακινήσεις μέσω ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να κινούνται πλέον σε διψήφια νούμερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των περιπτώσεων να παρουσιάζονται στην Ξάνθη και τον Έβρο, η ΠΑΜΘ καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που σκιάζεται από την απειλή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά τη Δράμα, μπήκε στον χάρτη των περιοχών με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Ροδόπη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπεύθυνου Δημόσιας Υγείας ΠΑΜΘ Λουκά Γεωργίου. Έτσι και οι πέντε νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19.
Σε περιοχές όπως η Ξάνθη, τα προβλήματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι τα περισσότερα. Ο αριθμός των κρουσμάτων θέτει τον γειτονικό νομό στις περιοχές όπου η ελληνική πολιτεία εστιάζει την προσοχή της. Ιδιαίτερα σε περιοχές του Νομού Ξάνθης όπως ο Εχίνος που βρίσκεται ήδη όπως είναι γνωστό σε καραντίνα για 15 ημέρες.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ειδικά για την περιοχή του Εχίνου, επεσήμανε ότι στην περιοχή υπήρχαν κάποια προβλήματα με τους κτηνοτρόφους τα οποία διευθετήθηκαν. Όπως εξήγησε “Ο οικισμός του Εχίνου είναι μια μεγάλη περιοχή με πολλά μίνι μάρκετ και δεν υπάρχει θέμα τροφοδοσίας. Οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά και το Κέντρο Υγείας έχει προσωπικό 14 ατόμων με γιατρούς και νοσηλευτές που παρακολουθεί τα “ύποπτα” περιστατικά. Διατίθεται ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Υπάρχει πολύ ικανοποιητική οργάνωση από μέρους μας ενώ την εφαρμογή των μέτρων έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία η οποία δεν επιτρέπει μετακινήσεις από και προς τον Εχίνο”.
Διευκρινίζεται ότι στον Εχίνο υπάρχει σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων, που αυτές τις ημέρες λόγω του περιορισμού μετακινούνται προς τις κτηνοτροφικές μονάδες τους και επιστρέφουν υπό τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών. Παράλληλα για τους κατοίκους έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο για την παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην περιοχή του Εχίνου είναι αυξημένος διότι, όπως εκτιμάται, υπήρξε μεγάλος αριθμός μετακινήσεων τις προηγούμενες ημέρες. Μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής εργαζόταν εποχικά σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σε μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της κατάστασης και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή άρχισαν να εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά την επιστροφή αυτών των πολιτών. Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα η πολιτεία να θέσει την περιοχή σε καραντίνα.
Τα μέτρα βέβαια που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς δεν σταματούν στην ορεινή Ξάνθη. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτείας, οι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων συνεχίζονται σε όλους τους νομούς της περιοχής μας. Στην διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας που διαρκεί το μέτρο της απαγόρευσης, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ευθυγραμμίστηκε με τις αποφάσεις της πολιτείας, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία στο ξενοδοχείο της Ξάνθης όπου παρέμειναν σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πρόκειται για ένα γκρουπ 32 φοιτητών από το σύνολο των 90 που επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 27 Μαρτίου μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων. Για την επιστροφή των φοιτητών και την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία του Έβρου και της Ξάνθης υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειάς και όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Κατά την υποδοχή στην Ξάνθη ο κ. Μέτιος καλωσόρισε τους φοιτητές, τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσων των ίδιων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής και τους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Ο κίνδυνος που υπάρχει με τις μετακινήσεις μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων
Ωστόσο ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό που αφορά στις μετακινήσεις από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τις τελωνειακές διόδους όπως αυτή της Εξοχής στην Δράμα. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, επιβεβαίωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι υπήρξε ενημέρωση προς την πολιτεία, για τον κίνδυνο που υπάρχει με τα τελωνεία και σημείωσε ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κλείσιμο των τελωνείων. Εξήγησε δε ότι “Κάποιες αποφάσεις δεν είναι τόσο εύκολες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τέτοιου είδους αποφάσεις και πρέπει να υπάρξουν πολύ πιο σύνθετες συνεννοήσεις με τους συναρμόδιους φορείς για να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε με ένταση”.
Γενικότερα πάντως για το θέμα της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού όπως είπε ο κ. Μέτιος, υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της περιφέρειας και σημείωσε “Όσα προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι μόνο ένα μέρος της ευθύνης που πρέπει να επιδείξουμε. Το δεύτερο μέρος είναι η πειθαρχία και η ατομική ευθύνη του καθενός μας για να έχουμε καλά αποτελέσματα”.