«Στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα εκπροσωπηθούν μόνο από τον συνδυασμό του Χρήστου Μέτιου» εκτιμά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και για τα επόμενα δύο χρόνια. Σε μια θέση που φαίνεται τυπική, αλλά είναι νευραλγική για τις αποφάσεις του οργάνου και κατ’ επέκταση για το μέλλον των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και η Δράμα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην ανανέωση της εμπιστοσύνης του σώματος, στις μετακινήσεις συμβούλων προς την παράταξη Μέτιου, στη σχέση του με τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και στις προτεραιότητες για την επόμενη διετία.
Κύριε Παπαθεοδώρου, εκλεγήκατε πρόσφατα εκ νέου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πρόεδρος του οργάνου. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Είναι μία δικαίωση των κόπων μου και των προσπαθειών μου, τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για αυτό και το πρώτο πράγμα που έσπευσα να πω αμέσως μετά την επανεκλογή μου είναι ότι θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας πως θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με απόλυτη ευθύνη, όπως έκανα και μέχρι σήμερα.
Έγιναν πολλά σε δυο χρόνια. Εάν έπρεπε να κάνετε τον απολογισμό των δύο ετών από τη θέση που κατέχετε, πού θα στεκόσασταν περισσότερο;
Θα στεκόμουν στο ότι από την πρώτη στιγμή ο «Kλεισθένης» και η απλή αναλογική δημιούργησαν μία νέα πραγματικότητα, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την προηγούμενη διετία ζήσαμε κρίσιμες στιγμές, μεγάλες αντιπαραθέσεις και έντονες συζητήσεις. Κάποιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί αλλά καμία από αυτές δεν καθόρισε ούτε τη λειτουργία του οργάνου ούτε την αποτελεσματικότητά του. Θέλω λοιπόν να σταθώ στην πιο σπουδαία, θεσμικά, διαπίστωση. Το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διαφυλάχθηκε. Η νομιμότητα τηρήθηκε κατά γράμμα. Σταδιακά οι συνεδριάσεις εξομαλύνθηκαν. Επομένως υπήρξε μία βελτιωτική πορεία του οργάνου αυτά τα δύο χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν, κυρίως από την αντιπολίτευση και από ορισμένους συναδέλφους, ακόμη και επί σκοπώ, δεν παρεκκλίναμε από τη νομιμότητα και όλες οι επιλογές μου δικαιώθηκαν και στα δικαστήρια αλλά και στην Αποκεντρωμένη.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, σε αυτό το διάστημα, είδαμε και μετακινήσεις από την παράταξη του κ. Τοψίδη προς τη δική σας. Πώς τις ερμηνεύετε πολιτικά;
Αν μιλούσαμε για μία ή δύο αποχωρήσεις, θα σας έλεγα ότι πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για πέντε περιφερειακούς συμβούλους που εγκατέλειψαν την παράταξη του κυρίου Τοψίδη και ήδη συνεργάζονται με τη διοίκηση της Περιφέρειας, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά αποδεικνύονται δύο πράγματα. Πρώτα από όλα, από ένα σημείο και μετά ο κύριος Τοψίδης και η παράταξη του δεν είχαν αφήγημα να προτείνουν, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθούν και να μην έχουν ένα σαφές στίγμα να εκφράσουν. Επίσης, αποδεικνύεται ότι η ενότητα στον χώρο μας, δηλαδή στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έχει αποκατασταθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα εκπροσωπηθούν μόνο από τον συνδυασμό του Χρήστου Μέτιου. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κύριος Τοψίδης επιμείνει να κατέβει στις εκλογές, τότε νομίζω ότι αυτό δεν θα είναι τίποτα άλλο από μία προσωπική προσπάθεια, η οποία όμως δεν θα αγγίξει ούτε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά ούτε και ευρύτερα την κοινωνία.
Προέρχεστε από τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» αλλά ταυτόχρονα είστε και πρόεδρος ενός σώματος με συμβούλους από διαφορετικές αφετηρίες και ίσως με διαφορετικές επιδιώξεις. Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες μέσα στις συνεδριάσεις;
Μέσα στις συνεδριάσεις προσπαθώ να εφαρμόζω κατά γράμμα τον κανονισμό, που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των συμβούλων, αλλά ταυτόχρονα υπαγορεύει και τις υποχρεώσεις που έχουν. Αναμφίβολα τηρώ τον κανονισμό και δίνω τη δυνατότητα σε κάθε φωνή περιφερειακού συμβούλου να ακουστεί. Το γεγονός ότι σπανίως τοποθετούμαι επί της ουσίας των θεμάτων ή και όποτε απαιτείται αυτό, κατεβαίνω από την έδρα και δεν προεδρεύω, νομίζω ότι εξασφαλίζει την αμεροληψία που πρέπει να έχω. Από την άλλη, δεν μπορώ να παραβλέψω και να παραγνωρίσω ότι αποτελώ στέλεχος της διοίκησης και ότι είμαι ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Περιφερειάρχη. Έχει ακουστεί ότι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν πρέπει να εκφέρει πολιτική άποψη γιατί είναι πρόεδρος όλων. Διαφωνώ με αυτή την άποψη. Είναι πολιτικό στέλεχος και μάλιστα σε μία θέση όπου επιβάλλεται να εκφράζει πολιτική άποψη.
Πιστεύετε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας είναι προσανατολισμένη στην άμβλυνση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας; Μπορεί τελικά να αλλάξει ένα status, που όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Περιφέρεια ΑΜΘ;
Μπορώ με βεβαιότητα να πως ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβα, μέχρι και σήμερα, δεν έχω διαπιστώσει από τη διοίκηση προθέσεις άνισης αντιμετώπισης των Περιφερειακών Ενοτήτων. Βλέπω τα πράγματα από μέσα, με νούμερα και με στοιχεία. Η Δράμα δεν είναι ποτέ έξω από καμία χρηματοδότηση. Είναι μέσα και μάλιστα αναλογικά με τον πληθυσμό και τη δυναμικότητά της, σε υψηλή θέση, σε κάθε οριζόντια δράση της Περιφέρειας μας. Το γεγονός δε ότι ο Περιφερειάρχης έχει επιλέξει να δώσει τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε έναν Δραμινό και μάλιστα για τέσσερα χρόνια, δείχνει και την ευαισθησία του για τη Δράμα.
Ποια η σχέση σας με τους Περιφερειακούς Συμβούλους που εκπροσωπούν τη Δράμα; Υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία προς όφελος του νομού;
Υπάρχει μία εξαιρετική σχέση με όλους τους Δραμινούς συναδέλφους, ακόμη και με τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης γιατί ξεκινώ από τη σκέψη ότι και εκείνοι ενδιαφέρονται για το καλό της Περιφερειακής μας Ενότητας. Υπάρχει αλληλεγγύη και κοινή στάση στα θέματα που απαιτείται και αυτό φαίνεται και από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας το επόμενο διάστημα;
Στη Δράμα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε εξέλιξη τρία μεγάλα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το πρώτο είναι η έλευση του φυσικού αερίου. Το δεύτερο είναι η υλοποίηση του κάθετου άξονα Δράμας – Αμφίπολης, που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα μας, πλην όμως παρακολουθούμε στενά και πιέζουμε έτσι ώστε μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα και με όσα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Το τρίτο είναι η δημοπράτηση του νέου άξονα Καβάλας-Δράμας, το οποίο χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου ως Περιφέρεια και για το οποίο, το πρώτο κομμάτι πρόκειται να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Από κει και πέρα, έχουμε μία σειρά έργων που βρίσκονται στον σχεδιασμό μας και έχουν να κάνουν με τη μετατροπή των διασταυρώσεων όπου υπάρχουν σηματοδότες, σε κυκλικούς κόμβους. Αυτά τα έργα θα αλλάξουν άρδην την οδική ασφάλεια στη Δράμα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στη συνεργασία με τους δήμους σε σημαντικά έργα όπως είναι, για παράδειγμα, η ανάπλαση της εισόδου της πόλης από τον κόμβο του Ξηροποτάμου προς τη Λαυρεντιανή Μόνη αλλά και η ανάπλαση από τον νέο κυκλικό κόμβο της Softex προς τη Νέα Αμισό και τον Αρκαδικό. Πραγματοποιήσαμε ήδη σύσκεψη με τον Δήμο της Δράμας προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα.
Κύριε Παπαθεοδώρου, σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Ευχαριστώ και εγώ για τη φιλοξενία. Θέλω να ευχηθώ στους συμπολίτες μας καλή χρονιά με υγεία, προκοπή και δημιουργικότητα. Εύχομαι, ακόμα, η επόμενη διετία να είναι ακόμη πιο παραγωγική προς όφελος των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.