Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Νομού Δράμας, για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Νομού Δράμας, με σκοπό την ενημέρωση για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου, με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μπούρλο, εργατολόγο – δικηγόρο, και με θέμα: «Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό Εκπαιδευτικών. Τι ισχύει από 1 Απριλίου 2023;».
Η απόφαση να κληθεί ο κ. Μπούρλος που θεωρείται «γκουρού» του ασφαλιστικού στη χώρα μας, λήφθηκε από την ΕΛΜΕ Δράμας προκειμένου να αναλυθεί όλο το φάσμα του πεδίου που αφορά το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα και να δοθούν απαντήσεις. Αυτό γιατί είναι πολλοί οι συμπολίτες μας και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα θέματα όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης. “Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Όλοι το γνωρίζουμε από την μια του πλευρά. Η προσπάθειά μας είναι να λύσουμε όλες τις απορίες” τόνισε ο κ. Ευμοιρίδης.
Μιλώντας στα «Χ» ο εργατολόγος – δικηγόρος κ. Δ. Μπούρλος τόνισε ότι υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα ηλικιακά όρια από 1/1/2023 για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων – εργαζομένων και καλό είναι να είναι γνωστές για να κάνει ο καθένας τον προγραμματισμό του, σε σχέση με το πότε μπορεί να θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα. Ακόμη σημείωσε ότι είναι πολύ χρήσιμο ο καθένας που οδεύει προς τη συνταξιοδότηση να ξέρει και τι ποσό σύνταξης δικαιούται. Δηλαδή όχι μόνο το πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αλλά και το υπό ποιες οικονομικές προϋποθέσεις, για να δει και τι αναπλήρωση εισοδήματος θα έχει, που είναι το σημαντικότερο, όταν κάποιος εγκαταλείπει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό ο κ. Μπούρλος επεσήμανε στα «Χ»: «Οι μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό έγιναν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 1/1/2017 στην ουσία. Οι αλλαγές αυτές είχαν να κάνουν και με τα ηλικιακά όρια αλλά και με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, με το νόμο αυτό, οι συντάξεις μειώθηκαν. Ο υπολογισμός των συντάξεων προσδιορίζεται σε ένα ποσοστό 30% κάτω, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούμε να πούμε ότι ο υπολογισμός δεν οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα από ότι πριν, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη».
Σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης και το κατά πόσο αυτός είναι ανάλογος του ύψους της τελικής σύνταξης ο κ. Μπούρλος διευκρίνισε ότι: «Τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης έτσι όπως είναι το σύστημα οδηγούν σε υψηλότερο ποσό σύνταξης. Βεβαίως η καλύτερη αύξηση στο ποσό της σύνταξης παρατηρείται μεταξύ των 35 – 40 ετών ασφάλισης. Το λέω διότι μετά τα 40 χρόνια υπάρχει αύξηση στο ποσό της σύνταξης αλλά είναι αναλογικά μικρή, σε σχέση με αυτήν που έχει κανείς από τα 35 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης. Υπάρχει επίσης η εσφαλμένη εντύπωση ότι μετά τα 40 έτη ασφάλισης δεν αυξάνει η σύνταξη. Είναι λάθος. Αυξάνει, απλώς αυξάνει πολύ λίγο».
Ο κ. Μπούρλος δήλωσε επίσης στα «Χ» ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο κάποιος να φθάσει τα 40 χρόνια ασφάλισης, που οδηγούν σε ένα καλό επίπεδο σύνταξης. Παράλληλα σε σχέση με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και των αποδοχών, είπε ότι ναι μεν βοηθά αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μελλοντικά θα υπάρχει μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με χαμηλές αποδοχές για να προσθέσει: «Η αύξηση που δόθηκε, θα μπορούσε να πει κανείς αναλογικά ότι δεν είναι μικρή. Όμως δεν είναι και ικανοποιητική με την έννοια της κάλυψης της αύξησης του κόστους ζωής».
Για να υπάρχει ένα καλό ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να έχουμε ικανοποιητική χρηματοδότηση από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών. Με χαμηλούς μισθούς, η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και με χαμηλούς μισθούς ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης δεν μπορούμε να προσδοκούμε σύνταξη υψηλή, πάνω από 1000 ευρώ, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μπούρλος.