Δεν διαφαίνεται λόγος ανησυχίας φέτος από το έντομο Λυμάντρια

Πρέπει ωστόσο να ελέγχονται οι καλλιέργειες κοντά σε δασικές περιοχές

0
2573

Μικρότεροι αναμένεται να είναι φέτος οι πληθυσμοί του εντόμου Λυμάντρια το οποίο πέρσι είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε καλλιέργειες και άγρια βλάστηση σε αγροτικές περιοχές της Δράμας και ειδικότερα στις πλαγιές του Μενοικίου όπου εμφανίστηκε και εντός κατοικημένων περιοχών.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Σίμογλου, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι η ανάπτυξη του εντόμου φέτος δεν θα είναι ανησυχητική καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του έχει καταστραφεί από φυσικούς ανταγωνιστές (παράσιτα) που αναπτύχθηκαν εξαιτίας και των συνεχών βροχοπτώσεων. Στην ουσία δεν χρειάστηκε καν η ανθρώπινη παρέμβαση για να αποσοβηθεί το περσινό πρόβλημα με την μεγάλη εξάπλωση του πολυφάγου εντόμου του οποίου η παρουσία ήταν αρκετά έντονη και στην περιοχή του Παγγαίου αλλά και σε περιοχές του Δήμου Δοξάτου.
Από τις επιτόπιες μετρήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Δράμας έχει εντοπιστεί φέτος παρουσία μικρού αριθμού προνυμφών του εντόμου 1ου και 2ου σταδίου στην περιοχή των Πηγών του Αγγίτη όπως επίσης και σε ορισμένες καλλιέργειες αμπέλου κερασιάς και κυδωνιάς στο Νομό Δράμας αλλά και σε γειτονικές περιοχές όπως το Ροδολίβος Σερρών.
Πάντως η ΔΑΟΚ Δράμας προτρέπει σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασική βλάστηση, κυρίως πουρνάρια, οι παραγωγοί να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων να απευθύνονται στα τμήματα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας ή σε ιδιώτες γεωπόνους της περιοχής για περισσότερη ενημέρωση.
Η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται εύκολα με ψεκασμούς των φυλλωμάτων με bacillus thuringiensis εκτός από τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται πρόγραμμα φυτοπροστασίας για άλλους εχθρούς της καλλιέργειας. Σε περιπτώσεις έξαρσης των πληθυσμών, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζεται ως έντομο υγειονομικής σημασίας και να εφαρμόζονται εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα σε εξωτερικούς χώρους κατοικιών αν απαιτείται. Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ΟΧΓΦ.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ήταν ανησυχητική η εξάπλωση των δυνητικά επικίνδυνων εντόμων στις πλαγιές του Μενοικίου και προκλήθηκε αναστάτωση απο την τεράστια ανάπτυξη του εντόμου «Λυμάντρια» που έγινε περισσότερο αισθητή, καθώς οι προνύμφες του πληθυσμού του, που μετακινούνταν, διέρχονταν από τις κατοικημένες περιοχές και τις αυλές των σπιτιών δημιουργώντας σειρά σοβαρών προβλημάτων.
Για το ίδιο πρόβλημα μάλιστα απο την πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας είχε επισημανθεί ότι η εξάπλωση και οι εξάρσεις του εντόμου Lymantria πλέον δεν είναι μια φορά ανά 5-10 χρόνια, όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, αλλά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η έξαρση του εντόμου είναι συνεχόμενη με τριετή διάρκεια. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να μειώνεται η αύξηση της αυτοφυούς βλάστησης, να εξασθενεί σημαντικά, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη σε δευτερογενείς προσβολές από εχθρούς, ασθένειες κι από τις πυρκαγιές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!