Ο αραβόσιτος είναι καλλιέργεια χαμηλής ακαθάριστης προσόδου και οι εφαρμογές εντομοκτόνων είναι εξαιρετικά κοστοβόρες, λέει η ΔΑΟΚ Δράμας
Με στόχο να προλάβει άσκοπες παρεμβάσεις και προβλήματα, όσον αφορά τον χειρισμό των γεωργικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του εντόμου «Διαβρώτικα», η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας, προτρέπει τους αγρότες να μην προχωρήσουν σε χρήση εντομοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος με νεφελοψεκαστήρες.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι από τα στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια στην Π.Ε. Δράμας (2017-2022), έχει φανεί ότι η όποια επίπτωση που τυχόν μπορεί να προκαλέσουν στη γονιμοποίηση τα ενήλικα έντομα του «Διαβρώτικα» είναι μη σημαντική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι επεμβάσεις με εντομοκτόνα κατά την άνθηση τού αραβοσίτου εναντίον ενηλίκων «Διαβρώτικα» είναι μη αναγκαίες.
Ο αραβόσιτος είναι καλλιέργεια χαμηλής ακαθάριστης προσόδου και οι εφαρμογές εντομοκτόνων είναι εξαιρετικά κοστοβόρες. Επιπλέον, από τους νεφελοψεκαστήρες μπορεί να προκληθεί όχληση σε κοντινές κατοικημένες περιοχές, να επιβαρυνθούν με ανεπίτρεπτα υπολείμματα άλλες καλλιέργειες, να ζημιωθούν εκτροφές μελισσιών στην περιοχή και να διαταραχθούν οι φυσικοί εχθροί. Η αντιμετώπιση τού εντόμου θα πρέπει να γίνεται με εφαρμογή αμειψισποράς για την αποφυγή προσβολών τού ριζικού συστήματος και με την κατάλληλη χρήση εντομοκτόνων εδάφους, όταν απαιτείται.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, η κατάσταση με το «Διαβρώτικα» δεν είναι ανησυχητική, άλλωστε πέρασαν αρκετά χρόνια από την προηγούμενη έξαρση το 2017. Ουσιαστικά από τότε και έπειτα δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, διότι υπήρξε αμειψισπορά (αλλαγή των καλλιεργειών) σε μεγάλο βαθμό το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό κυρίως οφείλεται και ο περιορισμός των πληθυσμών με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν προβλήματα.
«Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προσοχή στα φάρμακα που ψεκάζονται με νεφελοψεκαστήρες, κάτι που κατά την γνώμη μας δεν χρειάζεται» είπε ο κ. Σίμογλου για να προσθέσει: «Παρόλα αυτά αυτή η πρακτική ακολουθείται την περίοδο που το καλαμπόκι είναι ανθισμένο, την περίοδο περίπου στα τέλη Ιουνίου. Όμως από όσο έχουμε διαπιστώσει εμείς, από το 2017 και μετά, δεν εντοπίζεται λόγος για να γίνονται τέτοιες επεμβάσεις. Δεν βοηθά και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Οι ψεκασμοί αυτοί γίνονται για το ενήλικο έντομο «Διαβρώτικα». Αλλά στην πραγματικότητα από πολλές μετρήσεις που έχουμε κάνει και μάλιστα έχουν ανακοινωθεί και στο 18ο πανελλήνιο εντομολογικό συνέδριο που είχε γίνει στην Κομοτηνή το 2019, δεν δημιουργεί προβλήματα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τα ανήλικα στάδια του εντόμου στο ριζικό σύστημα του φυτού. Τότε υπάρχει πραγματικά θέμα και θα πρέπει να δίνουμε την προσοχή μας. Αυτό σημαίνει αμειψισπορά ή αν χρειάζεται εντομοκτόνα εδάφους, τα οποία προστατεύουν πραγματικά το ριζικό σύστημα, χωρίς να έχουμε διασπορά των φαρμάκων στο περιβάλλον».
Από τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας μας, όπως και της Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών, οι εκκολάψεις των προνυμφών τού εντόμου στην ευρύτερη περιοχή ξεκινούν περί τα μέσα Μαΐου. Δεν είναι προς το παρόν δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός τού χρόνου έναρξης εκκολάψεων. Η συλλογή δεδομένων από διαφορετικές περιοχές της Π.Ε. Δράμας (συλλήψεις ενηλίκων, θερμοκρασίες εδάφους-αέρος κλπ.) συνεχίζεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας ώστε να αξιολογηθούν δημοσιευμένα μοντέλα πρόγνωσης της εμφάνισης τού εντόμου.