Διαφαίνονται αυξήσεις στα γαλακτοκομικά

0
1834

– Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης
– Υψηλότερες διαμορφώνονται οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά το ερώτημα είναι τελικά το ποιοι επωφελούνται

Σε αυξήσεις οδηγούνται τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυρίως χρησιμοποιούν αιγοπρόβειο γάλα, λόγω των αυξήσεων στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Ωστόσο, και οι κτηνοτρόφοι, δεν θα καταφέρουν να αποκομίσουν οφέλη από την αυξημένη φετινή τιμή του, λόγω της απίστευτης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών που φθάνει και το 60%. Αυτό προκύπτει από όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, κ. Γιάννης Κιτσουκάκης

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο λόγος της αύξησης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα προέκυψε λόγω των αναγκών πρώτης ύλης για την ελληνική «φέτα». Ωστόσο, το προστατευόμενο αυτό προϊόν, η ζήτηση του οποίου αποδίδει κέρδη σε όλους, κινδυνεύει από τα παιχνίδια ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών που διαθέτουν νοθευμένη φέτα ειδικά στο εξωτερικό.
«Αν ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν αυστηροποιηθεί και οι συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίσουν να μας εκθέτουν στο εξωτερικό, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αν χάσουμε την «φέτα» (αν χαθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) θα χαθούμε και εμείς μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτσουκάκης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι φετινές αυξήσεις στα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος δεν σημαίνουν αντίστοιχες αυξήσεις και στα προϊόντα που χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα, για το οποίο οι τιμές παραγωγού ήδη βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 15ετίας. Κατά συνέπεια η όποια αύξηση των τιμών καταναλωτή, σε αυτά τα προϊόντα θα ήταν παράλογη.
Σε ό,τι αφορά την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών τη φετινή χρονιά, αυτή προέκυψε από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας. Η περσινή χρονιά ήταν παραγωγικά κακή στις βαλκανικές χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία) που παράγουν ζωοτροφές και εφοδιάζουν την περιοχή μας. Ταυτόχρονα, και σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα απορρόφησε μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να ανέλθει αρκετά η τιμή τους. «Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές ανήλθαν μέχρι και 50 έως 60%», εξηγεί ο κ. Κιτσουκάκης αναφέροντας ότι ενώ οι κτηνοτρόφοι αγόραζαν το καλαμπόκι στα 18 ευρώ το κιλό, σήμερα το αγοράζουν 31 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα η σόγια από τα 38 λεπτά το κιλό ανήλθε στα 55 λεπτά το κιλό.
Όπως εξήγησε επίσης: «Για τους αγελαδοτρόφους που παράγουν γάλα, πρόκειται για καταστροφή. Καθώς οι τιμές στα προϊόντα τους είναι πολύ χαμηλές διότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος των παρασκευασμάτων που παράγονται στην Ελλάδα με αγελαδινό γάλα. Το γάλα που πουλούν είναι σε τιμές 10 -15% κάτω από τις αντίστοιχες περσινές. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των ζωοτροφών κατά 50 ή 60% είναι καταστροφικό. Πολλές αγελαδοτροφικές μονάδες θα κλείσουν. Τα ζώα θα οδηγηθούν σε σφαγή».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, επισήμανε ότι υπάρχει μια ελπίδα να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι από την πώληση του αιγοπρόβειου γάλακτος, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η τιμή του θα παρουσιάζει ανάλογη αύξηση. Ωστόσο, αν παραμείνουν οι ζωοτροφές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών, οι αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα καλυφθούν από τις αυξήσεις του κόστους των ζωοτροφών. Στην πραγματικότητα δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι, θα δώσουν την διαφορά της αυξημένης τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στις ζωοτροφές.

Τι λέει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για το πρόβλημα των τιμών των ζωοτροφών
Σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τον προηγούμενο μήνα, είχε επισημάνει για το πρόβλημα των τιμών των ζωοτροφών, ότι:
«H κτηνοτροφία- πτηνοτροφία και γεωργία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα) αλλά και στην παραγωγή κτηνοτροφικών – αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.
Ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει από την Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία.
Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% που είναι σήμερα σε 6%.
Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα)
Κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού.
Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων: Αντί να δίνονται στα funds τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς των μαντριών από 10 έως 30% της αξίας των δανείων, να θεσπιστεί ειδικός νόμος για τη ρύθμιση των δανείων με διαγραφή του 70% των χρεών και αποπληρωμή του υπολοίπου 30 % για έως και 20 χρόνια.
Οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ 2021-2027 να κατευθυνθούν σε αυτούς που παράγουν.
Άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονοενίσχυση, η κτηνοτροφία άλλωστε δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου, είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!