Διαφωνούν στη μετακίνηση των στρατιωτικών γιατρών

0
1408

– Συνάντηση με την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ για την Παθολογική Κλινική σχεδιάζουν να επιδιώξουν τα σωματεία του Γ.Ν. Δράμας
– Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών: «Να καλυφθούν οι ελλείψεις των Νοσοκομείων με προσωπικό του ΕΣΥ»


 

Δυσεπίλυτο δείχνει να είναι μέχρι στιγμής το πρόβλημα που αφορά την προοπτική λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, ακόμη και ως προς τις προσωρινές λύσεις, μετά την κατάθεση των παραιτήσεων των δύο εναπομεινάντων Παθολόγων τις προηγούμενες ημέρες. Οι δύο γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτήν παρά τα προβλήματα καθώς η διαδικασία της αποχώρησης απαιτεί την παρέλευση ενός μικρού χρονικού διαστήματος και δεν γίνεται άμεσα. Μέχρι όμως και την πλήρη αποχώρησή τους, αν τελικώς επιμείνουν σε αυτήν, θα πρέπει να υπάρξει μια λύση από την πλευρά της πολιτείας που για την ώρα μοιάζει αδιόρατη.
Η περίπτωση μετακίνησης στρατιωτικών γιατρών παράλληλα με την μετακίνηση γιατρών από άλλα γενικά νοσοκομεία, που προέκυψε μέσα από τη τελευταία συνάντηση των τριών Βουλευτών της Δράμας με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φαίνεται να συναντά εμπόδια, καθώς υπάρχουν ήδη αντιδράσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) για το ενδεχόμενο μετακίνησης στρατιωτικών γιατρών.
Εντωμεταξύ μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μετακινήθηκε κανένας στρατιωτικός ιατρός, ενώ ο Παθολόγος που μετακινήθηκε για λίγες ημέρες από το Νομό των Σερρών θα αποχωρήσει σύντομα. Από την πλευρά τους οι δυο προς αποχώρηση υπηρετούντες παθολόγοι της κλινικής, εξυπηρετούν προσωρινά τη λειτουργία της κλινικής, αλλά με τα γνωστά προβλήματα του μεγάλου φόρτου εργασίας που επωμίζονται. Όπως είπε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, στις σκέψεις των σωματείων εργαζομένων του ΓΝ Δράμας είναι πλέον να υπάρξει και κάποια συνάντηση με την ηγεσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο Δράμας, προκειμένου να ενταθεί η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

Το θέμα πάντως της ενδεχόμενης μετακίνησης στρατιωτικού γιατρού στο Νοσοκομείο Δράμας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που διαφαίνονται, συναντά αντιδράσεις από τον χώρο των υπηρετούντων στρατιωτικών. Με έγγραφό της χθες 17 Ιουλίου, προς τους Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ),κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις των Νοσοκομείων με προσωπικό του ΕΣΥ, διότι το ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί κρίσιμο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεικνύει καθημερινά την αναγκαιότητα της ύπαρξής του μέσω των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρει στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα σε χθεσινή επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών αναφέρει:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμοι κ.κ. Διευθυντές,
1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ επανέρχεται κατόπιν ενημέρωσης από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΕΘ), στο θέμα που είχαμε αναδείξει για την υποβάθμιση που βιώνει για άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα το υγειονομικό προσωπικό αυτού, λόγω της διάθεσης Στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού για κάλυψη αναγκών του Ε.Σ.Υ. Όλα αυτά μάλιστα λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες μετά την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης, ότι η επομένη τετραετία θα είναι τετραετία στήριξης του προσωπικού των ΕΔ.
2. Ειδικότερα, Αξκοί (ΥΙ) ειδικότητας παθολόγου που υπηρετούν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ), διατέθηκαν για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2023, για κάλυψη αναγκών των Γενικών Νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας. Ενδεχόμενη παράταση της συγκεκριμένης διάθεση τους στα ανωτέρω Νοσοκομεία αφενός θα αναδείξει την έλλειψη σχεδιασμού με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις, αφετέρου δε, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των καλοκαιρινών αδειών των συναδέλφων μας. Εντύπωση δε, μας προκαλεί το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο επικαλείται όμοια Υπουργική Απόφαση η οποία κατόπιν τροποποίησης της το 2021 δεν επιτρέπει τέτοιου είδους μετακινήσεις. Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι:
«Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, παράλληλα με την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων, η μετάβαση ειδικών στρατιωτικών ιατρών, που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών και μόνο στην περίπτωση που στις περιοχές αυτές δεν υπηρετούν στρατιωτικοί ιατροί ανάλογης ειδικότητας.»
3. Οι εν λόγω διαθέσεις (ΓΝ Δράμας – Ξάνθης) αποτελούν ενέργειες που αντίκεινται στα ανωτέρω αναγραφόμενα αφού, αφενός ο Νομός Δράμας δεν περιλαμβάνεται στους ανωτέρω επιτρεπόμενους προορισμούς ενώ αφετέρου στην περιοχή της Ξάνθης υφίσταται στρατιωτικός ιατρός ειδικότητας παθολόγου.
4. Πέραν των ανωτέρω, ουδεμία ενημέρωση έχει υπάρξει για το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας αφού παραμένει ως σήμερα ασαφές γα το ποιος φέρει την νομική ευθύνη των πράξεών τους αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν με προσωπικό που δεν έχουν σχέσεις ιεραρχίας αφού ανήκουν σε διαφορετικά Υπουργεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ), διαθέτουν επιμελητές Β’ και Α’, αλλά όχι αναπληρωτές διευθυντές και πάνω. Οι αρχίατροι αντιστοιχούν σε θέση Διευθυντή ΕΣΥ κι οι Γενικοί Αρχίατροι σε θέση Συντονιστή Διευθυντή. Όχι μόνο δεν έπρεπε να τοποθετούνται εκεί αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τους υποβαθμίζουν τόσο που τους βάζουν να κάνουν εφημερία ειδικευόμενου. Αναρωτιόμαστε δε γιατί η κάλυψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών δεν γίνεται από το υφιστάμενο Ιατρικό προσωπικό που είναι τοποθετημένο στα Κέντρα Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης και Δράμας. Παράλληλα μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και η στάση του ΓΕΣ, που φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη την αποδυνάμωση του 424 ΓΣΝΕ με ότι αυτό συνεπάγεται στην εξυπηρέτηση των περιστατικών του προσωπικού των ΕΔ.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμοι κ.κ. Διευθυντές,
5. Είναι σαφές ότι το γεγονός αυτό, πηγάζει από την αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του και την πάγια θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαθέτει απλόχερα το προσωπικό του σε κάθε υπηρεσία που αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της, μη λαμβάνοντας υπόψη σε πολλές των περιπτώσεων τόσο για το κενό που δημιουργείται στην δική του αποστολή όσο και για την υπέρμετρη επιβάρυνση των στελεχών του.
6.Σας καλούμε να αναλάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις των ανωτέρω Γενικών Νοσοκομείων με προσωπικό του ΕΣΥ, διότι το Ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί κρίσιμο δυναμικό των ΕΔ αποδεικνύοντας καθημερινά την αναγκαιότητα της ύπαρξής του μέσω των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρει στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!