Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Δράμας Γιώργος Σένδρος μιλάει στα “Χ”
Διαμαρτυρία για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια πραγματοποιούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί μετά από απόφαση της ΕΛΜΕ Δράμας με συγκέντρωση στη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ. εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο 4692/2020 τον οποίο οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζουν αντιεκπαιδευτικό, έκανε γνωστά τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για τη σχολική χρονιά 2020-2021 απαλείφοντας από την λειτουργία του σχολείου πολλά μαθήματα κάτι που οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν κίνηση που απειλεί τον κλάδο τους αφού καταργεί πολλές οργανικές θέσεις.
“Σε κάποιες εκπαιδευτικές ειδικότητες μειώνεται το ωράριο και σε κάποιες άλλες επέρχεται πλήρης κατάργηση. Οι κλάδοι είναι κυρίως αυτοί των Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78), της Οικονομίας (ΠΕ80), των εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας) καθώς και αυτοί των Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών (ΠΕ81), των Γεωπόνων (ΠΕ88.01), των Ιταλικών (ΠΕ34) και των Γεωλόγων ΠΕ04.05.
Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού μας να παραστούν στα Γραφεία της Δ.Δ.Ε., στο Διοικητήριο της Δράμας, στις 13.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουνίου. Θέλουμε να καταθέσουμε την αντίθεσή μας στην αναίτια και χωρίς λογική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να αποσαφηνίσουμε ότι όλες οι εκπαιδευτικές ώρες είναι απαραίτητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Κατά συνέπεια η κατάργηση ωρών κινείται ενάντια στην εκπαίδευση των μαθητών αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών”.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Σένδρος η συγκεκριμένη κινητοποίηση γίνεται με μοναδικό λόγο νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων παρότι τα ανοιχτά ζητήματα στην Παιδεία είναι πάρα πολλά. Όπως το νέο νομοσχέδιο για τα ΕΠΑΛ που έρχεται εντός του καλοκαιριού αλλά και το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο που εφαρμόζεται πάρα τις αντιρρήσεις των εκπαιδευτικών.
Ειδικά για το τελευταίο υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει επισημάνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι “η εκπαιδευτική κοινότητα πρώτη φορά αντιμετωπίζει τέτοια απαξίωση και αντιδημοκρατικότητα από υπουργό Παιδείας. Η υπουργός, αν και νομικός, δε φαίνεται να συγκινείται ιδιαιτέρως από όσα προστάζει το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι παγκόσμια αποδεκτές δημοκρατικές αξίες.
Σε καμία νομοθετική πρωτοβουλία της δεν υπήρξε κανένας θεσμικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, κατεδαφίζοντας κάθε δημοκρατικό κεκτημένο. Κανένα νομοσχέδιο δεν δόθηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για διαβούλευση. Εκπαιδευτικοί και γονείς μαθαίνουμε τα νομοσχέδια από «διαρροές» σε ΜΜΕ ή κατόπιν της κατάθεσής τους. Αντί να προχωρήσει σε διάλογο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιδίδεται σε επικοινωνιακές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα και νομοθετεί χωρίς έλεγχο κάθε νεοφιλελεύθερη ρύθμιση που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση… ”.