– Η νομική άποψη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Τι λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, Αναστάσιος Πούλιος
– 12 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή στις προνοιακές δομές του ΚΚΠΑΜΘ στη Δράμα
Σε αναστολή τέθηκαν τελικώς 12 από τους 80 εργαζόμενους του Κ.Κ.Π.Α.Μ.Θ που εργάζονται στις δομές της Δράμας και αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Προηγήθηκαν οι δηλώσεις της προέδρου του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας, κ. Κατερίνας Χατζηδημητρίου, η οποία μιλώντας στα «Χ» την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ότι αν οι εργαζόμενοι είχαν κάποιον σοβαρό ιατρικό λόγο για να μην εμβολιαστούν θα έπρεπε να καταθέσουν σχετική αίτηση, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, προσκομίζοντας και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με βάση τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή. Είχε σημειώσει δε, ότι «Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών αν υπάρχει πραγματικός λόγος που αυτοί οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος θα μπουν σε αναστολή».
Έτσι από 19 Αυγούστου, 21 εργαζόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και επικουρικό προσωπικό του Κ.Κ.Π.Α.Μ.Θ, οι 12 από τους οποίους υπηρετούν στη Δράμα, τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω άρνησής τους στην υποχρέωση του εμβολιασμού.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του Κ.Κ.Π.Α.Μ.Θ που δεν εμβολιάστηκαν, ανέφεραν για την εξέλιξη αυτή: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτήν την απόφαση που καταπατά κάθε δικαίωμα και δίκαιο (Σύνταγμα της χώρας μας, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διεθνείς Συμβάσεις) στερώντας από τον κάθε εργαζόμενο βασικά του δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι τα ίδια πρόσωπα που με αυταπάρνηση φρόντιζαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους θετικούς περιθαλπομένους παραβλέποντας κάθε κίνδυνο για την δική τους υγεία. Ήταν οι ίδιοι εργαζόμενοι που όταν απέμειναν ελάχιστοι στην υπηρεσία με μειωμένο προσωπικό δεν διαμαρτυρήθηκαν και ανταπεξήλθαν επάξια στα καθήκοντά τους. Καλούμε κάθε κόμμα, κάθε φορέα, κάθε πολίτη να συνταχθεί στον αγώνα μας ώστε όλοι ενωμένοι να υπερασπιστούμε κάθε δικαίωμα με αλληλεγγύη και σεβασμό».
Υπενθυμίζεται ότι και τα ΚΑΠΗ του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, δεν επαναλειτούργησαν με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά δεν έχει εμβολιαστεί. Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας είχε ανακοινώσει τη μη επαναλειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου Δράμας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00 έως και σήμερα Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00, διότι το προσωπικό των Κ.Α.Π.Η. δεν είναι εμβολιασμένο σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το Νομικό Πρόσωπο διευκρίνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του πλήρους εμβολιασμού του προσωπικού και αφού παρέλθουν οι 14 ημέρες από την μοναδική ή δεύτερη δόση εμβολιασμού, η απόφαση για τη μη επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ, θα αρθεί με όμοια απόφαση.
Τι λένε όμως οι νομικοί για το θέμα αυτό;
Τα «Χ» απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο σχετικά με το ζήτημα της νομιμότητας του υποχρεωτικού χαρακτήρα των εμβολιασμών. Ο ίδιος απαντώντας επεσήμανε σχετικά με το θέμα αυτό: «Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω καταθέσει ήδη, είναι ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι σύμφωνος και με το Σύνταγμα αλλά και με τα νομοθετικά κείμενα, τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά. Αλλά είναι σύμφωνος και με αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο, τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζουν (πριν ακόμη από την πανδημία) ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, είναι απόλυτα συνταγματικός. Ερμηνεύοντας τα άρθρα του Συντάγματος, τόσο αυτά των ατομικών ελευθεριών, όσο και αυτά της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να έχουμε, θεωρώ ότι είναι απόλυτα σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαδικασία του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μιλώντας πάντα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες. Βέβαια, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε υποχρεωτικός εμβολιασμός, εννοούμε «υποχρεωτικός» με τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο νόμος. Διότι υπάρχουν πάντοτε και εξαιρέσεις που δεν καλύπτονται από την υποχρεωτικότητα».
Σε ερώτηση για τις δικαστικές αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων, κατά τις προηγούμενες ημέρες, που αφορούν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, απάντησε: «Πράγματι τις προηγούμενες ημέρες, εκδόθηκαν αποφάσεις τόσο στο Πρωτοδικείο Κιλκίς, όσο και στο Πρωτοδικείο του Βόλου, αλλά και στην επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περίπτωση των 45 προσφευγόντων από την ΕΜΑΚ. Οι τρεις δικαστικές αποφάσεις, που είναι βέβαια αποφάσεις σε αιτήματα προσωρινών διαταγών, είναι απόλυτα σύμφωνες με το σκεπτικό που προαναφέραμε. Λένε δηλαδή ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων είναι απόλυτα σύμφωνος με το Σύνταγμα».
Οι κινητοποιήσεις στις υγειονομικές δομές με φόντο την ισχύ των αναστολών στα νοσοκομεία από αρχές Σεπτεμβρίου
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας πάντως θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι επίκεινται κινητοποιήσεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές δομές για αυτή την εβδομάδα. Στη Δράμα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας, σε ανακοίνωσή του, που περιέχεται στο σημερινό φύλλο των «Χ», έκανε γνωστό ότι συμμετέχει στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας με συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου , την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 11 π.μ. με αίτημα να καταργηθεί η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία.