Διανοίγονται οι προοπτικές των επιχειρήσεων μαρμάρου στη Δράμα

0
1770

– Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, κ. Ιουλία Χαϊδά, μιλάει στα «Χ»
– «Κάτω από προϋποθέσεις και συγκεκριμένες αξιολογήσεις μπορεί να προωθηθεί η υπόγεια εξόρυξη»

Θετική για την ανάπτυξη της μαρμαροβιομηχανίας στην περιοχή μας χαρακτήρισε την υπουργική απόφαση που αναιρεί την οριζόντια απαγόρευση εκμετάλλευσης λατομείων εντός τής προστατευόμενης περιοχής.
Πρόκειται για θετική εξέλιξη που αφορά τον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων και ειδικότερα για το λατομικό κέντρο του Βώλακα, όπως είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) κα Ιουλία Χαϊδά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του συνδέσμου, με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, σχετικά με το προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα, τροποποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε οριζόντια απαγόρευση στην λατόμευση του προστατευόμενου τοπίου. Επίσης δήλωσε ότι: «Η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης ανακλήθηκε αλλά παραμένει το καθεστώς προστασίας που υπάρχει με τις αποφάσεις NATURA. Με τις αποφάσεις ΝATURA δεν απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η λατομική εκμετάλλευση. Δηλαδή, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένες αξιολογήσεις, μπορεί να προωθηθεί η υπόγεια εξόρυξη. Έτσι, κάποιο λατομείο μπορεί να δουλέψει υπόγεια. Υπόγειες εξορύξεις γίνονται, απλά είχαν φθάσει στο όριο κάποιες από αυτές και επειδή υπήρχε η προηγούμενη απαγόρευση δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Τώρα, σε αυτές τις περιπτώσεις θα συνεχιστεί η υπόγεια εξόρυξη. Με τις τελευταίες αποφάσεις δεν αλλάζει το προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια επέμβαση στο περιβάλλον. Απλώς, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις μαρμάρου να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε περισσότερα κοιτάσματα».
H κα Χαϊδά, σημείωσε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων μαρμάρου καθώς ενισχύουν τη βιωσιμότητα του κλάδου των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει στο έδαφος της περιοχής ο απαραίτητος ορυκτός πλούτος αλλά θα πρέπει και να μπορεί και να αξιοποιηθεί.
Απαντώντας σε ερώτημα των «Χ» για το κατά πόσο υλοποιείται και στην πράξη η στήριξη της πολιτείας στον κλάδο του μαρμάρου, είπε ότι λόγω της πανδημίας, προέκυψαν ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν ήδη. «Η ατζέντα θεμάτων που υπήρχε ως αίτημα προς την πολιτεία, δεν μπορώ να πω ότι προχώρησε. Βέβαια, η τελευταία εξέλιξη που αφορά το προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα είναι ένα θετικό βήμα και δείχνει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τον κλάδο του μαρμάρου. Πιστεύουμε ότι τώρα που η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί και θα αρχίσουμε να έχουμε θετικότερες εξελίξεις, θα αντιμετωπιστούν και άλλα θέματα. Μέχρι τώρα είχε εκφραστεί η καλή πρόθεση της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις μαρμάρου, τώρα μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη. Εκτιμώ ότι περιμένουμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες πιστεύω θα βγουν σύντομα και θα βοηθήσουν τον κλάδο, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης των χώρων των λατομείων, η κα Χαϊδά απαντά πως πρόκειται για ένα θέμα που συζητιέται από τον σύνδεσμο, τόσο με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, όσο και με άλλους φορείς. «Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τα λατομεία, γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης στην περιοχή. Είναι ένα σημείο αναφοράς για το νομό. Κατόπιν προϋποθέσεων και συζητήσεων, όλα μπορούν να γίνουν και νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη για τη Δράμα, με στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και ο τουρισμός. Με την ίδια λογική που υπάρχει επισκεψιμότητα στα οινοποιία ή σε άλλους τομείς. Τα λατομεία λοιπόν, που είναι κάτι διαφορετικό, θα μπορούσαν να είναι και αυτά πόλος έλξης. Πρέπει όμως να γίνουν κάποιες ενέργειες. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι έτοιμο να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Αλλά κατόπιν συζητήσεων και εφόσον βάλουμε τις κατάλληλες βάσεις, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορεί να υλοποιηθεί και αυτή η προοπτική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ