59 ηλεκτροφορτιστές οχημάτων θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση στα όρια του Δήμου Δράμας
Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου Δράμας, και η παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο δημαρχείο της πόλης.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, είπε ότι ο Δήμος Δράμας έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο” για την κατάρτιση και εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εντός του δήμου.
Πρόσθεσε ότι: «Έχει παρατηρηθεί, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση έχει γίνει ακόμη εντονότερη, η ανάγκη για στροφή σε εναλλακτικές μορφές όχι μόνο ενέργειας, αλλά και κίνησης. Μία από αυτές τις εναλλακτικές μορφές είναι και η ηλεκτροκίνηση. Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που παρουσιάζεται στις υποδομές της χώρας είναι η έλλειψη ηλεκτροφορτιστών. Πολλοί δηλαδή σκέφτονται να αγοράσουν είτε ηλεκτρικά είτε υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά το σκέφτονται εξαιτίας της αδυναμίας που υπάρχει σε χώρους φόρτισης. Για τον λόγο αυτό, εκπονήθηκε ένα πανελλαδικό σχέδιο στο οποίο ενταχθήκαμε, και έχει ως σκοπό μία και ενιαία λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Από την Πέμπτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας, η προτεινόμενη χαρτογράφηση και τη διαβούλευση για τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου Δράμας. Βάση της πληθυσμιακής κατανομής, προβλέπεται να τοποθετηθούν 59 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στον Δήμο Δράμας, εκ των οποίων 44 θα είναι μέσα στον αστικό ιστό και οι υπόλοιποι 15 διαχέονται τοπικές κοινότητες. Θα υπάρχουν φορτιστές για ΙΧ αυτοκίνητα, φορτιστές στους χώρους στάθμευσης ταξί, φορτιστές για τη φόρτιση ηλεκτρικών ή υβριδικών ταξί, φορτιστές τουριστικών και αστικών λεωφορείων καθώς και οχημάτων τροφοδοσίας, όπως και φορτιστές για αυτοκίνητα ατόμων με αναπηρία.
Υπάρχει συγκεκριμένο ΦΕΚ το οποίο προβλέπει τις προδιαγραφές με τις οποίες θα γίνει η κατανομή. Αυτό το οποίο έγινε με το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι έγινε μία χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης, σε ότι αφορά πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά στον Δήμο Δράμας. Διερευνήθηκαν διάφορα σενάρια χωροθέτησης σημείων, άλλα βασιζόμενα στην κίνηση των αυτοκινήτων και άλλα με βάση την πυκνότητα κατοικίας σε μία περιοχή.
Στη διαβούλευση η οποία θα είναι ανοιχτή από την Πέμπτη 24/2 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, καθώς είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον και θέλουμε την άποψή τους. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο από τον οποίο θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας. Η διαδικασία θα γίνεται με τρόπο ανώνυμο και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Θα υπάρχει ένα Google form και εκεί θα μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο το οποίο έχει καταρτιστεί».
Όπως είπε ο κ. Τάσσου, θα γίνει και ξεχωριστή διαβούλευση με συγκεκριμένους φορείς οι οποίοι έχουν ίσως και ένα πιο άμεσο ενδιαφέρον. Αυτό θα γίνει με προσκλήσεις της Δημοτικής Αρχής προς τα σωματεία των ταξί, των αστικών λεωφορείων και γενικά φορέων οι οποίοι εντάσσονται και των οποίων η άποψη θα έχει και μία συγκεκριμένη βαρύτητα.
Παράλληλα όπως είπε η προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, το πλάνο είναι στην επόμενη πενταετία, να είναι τοποθετημένοι όλοι οι φορτιστές και μέσα σε αυτή την περίοδο θα εξεταστούν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης για τη λειτουργία των φορτιστών.