Ορίστηκε τελικά προσωρινός ανάδοχος παρά την εισήγηση για επανάληψη του διαγωνισμού – Για σκάνδαλο έκανε λόγο ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.
Σε προσωρινό ανάδοχο για την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα υπογείων κάδων συνολικού κόστους 167.200 ευρώ (μετά την προσφορά του εργολάβου) κατέληξε με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Η συγκεκριμένη προσφορά ήταν και η μοναδική που υπήρξε στον διαγωνισμό της προμήθειας των βυθιζόμενων κάδων, ο οποίος ήταν επαναληπτικός.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας αποτελεί ουσιαστικά αποδοχή της πρότασης που έκανε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος λέγοντας ότι «κρινόμενης της σκοπιμότητας του έργου, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Είχε δικαίωμα η κάθε εταιρία να προβεί σε προσφορά και από τη στιγμή που επιλέχθηκε με απόφαση η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία είναι ελληνική, πρέπει να προχωρήσει το έργο και να μην μείνει σε καλένδες από το 2018».
Σε ό,τι αφορά την τελική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τον ορισμό προσωρινού αναδόχου, μειοψηφήσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης και κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης. Η διαφωνία τους ήταν επί της πρότασης του προέδρου και Δημάρχου Δράμας. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ότι το επιχείρημα της χρονικής πίεσης καταρρίπτεται, διότι από το 2018 συζητείται το θέμα και τότε, όταν πρότειναν την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, δεν εισακούστηκαν. Επίσης, είπαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούν σε διαφορετική πρόταση από αυτήν της επιτροπής διαγωνισμού.
Παράλληλα, μειοψήφησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, λέγοντας ότι «είναι σκάνδαλο να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου, γιατί έτσι θα το εκλάβει ο κόσμος. Είναι σκάνδαλο όταν προτείνεται από την οικονομική επιτροπή να γίνει επανάληψη ή απευθείας διαπραγμάτευση και η δημοτική αρχή να προτείνει κάτι άλλο».
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή του διαγωνισμού είχε εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας τη ματαίωση του διαγωνισμού, καθώς η μοναδική υποβληθείσα προσφορά ανέρχεται στο ποσό των 167.200,00€ (χωρίς Φ.Π.Α.), δηλαδή κατά 11.600,00€ υψηλότερη από τη μοναδική υποβληθείσα προσφορά σε προηγούμενο διαγωνισμό για το ίδιο ακριβώς τμήμα, που κρίθηκε ως μη συμφέρουσα με σχετική προηγηθείσα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης, η επιτροπή του διαγωνισμού εισηγήθηκε την επανάληψη του διαγωνισμού με τους ίδιους όρους ή με τροποποιημένους, και σε περίπτωση τροποποίησης της μελέτης του διαγωνισμού να προηγηθεί εισήγηση του μηχανολόγου του Δήμου που συνέταξε τη μελέτη, καθώς και να ληφθεί επικαιροποιημένη έγκριση του σχεδίου διαγωνισμού από τη Διαχειριστική Αρχή.
Ωστόσο, ο Δ/ντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης αποσαφήνισε με έγγραφό του ότι η μελέτη, η οποία αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της διακήρυξης του θέματος, δεν επιδέχεται περαιτέρω τροποποιήσεων ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης ανέφερε πως, επειδή με το έγγραφο της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κρίνεται ότι η μελέτη δεν επιδέχεται περαιτέρω τροποποιήσεων και επειδή πρόκειται για εργασίες που θα γίνουν στον τόπο που εξελίσσεται το ΒΑΑ και πρέπει να γίνουν παράλληλα, το συμφέρον του δήμου είναι να προχωρήσει η διαδικασία με τον μοναδικό υπάρχοντα ανάδοχο.
Σχετικά, με τη χρησιμότητα των υπογείων κάδων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης είχε τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του στα «Χ» ότι «η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων βελτιώνει την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας. Οι δημότες χρησιμοποιούν αρκετά συχνά τους υπόγειους κάδους που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πόλη. Η χρήση τους είναι ουσιαστική στον τομέα της καθαριότητας, αν και πρέπει να πούμε ότι απαιτούν περισσότερο χρόνο κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων».