Διεθνές συνέδριο για τον προσβάσιμο τουρισμό πραγματοποιήθηκε στη Δράμα

1
1337

Αλέξανδρος Μουρούζης στα «Χ»: «Οι τοπικές οικονομίες πρέπει να καταλάβουν ότι ανοίγεται μια ευκαιρία μπροστά τους»


Διεθνές συνέδριο για τον Τουρισμό Προσβάσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Hydrama από τις 12 ως τις 14 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα–Βουλγαρία.
Ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης, συνεργάτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και συντονιστής της ημερίδας, είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» «Η συνομοσπονδία σε συνεργασία με άλλους φορείς στους οποίους περιλαμβάνονται και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αλλά και φορείς από τη Βουλγαρία τρέχει πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας που έχει ως αντικείμενο τον προσβάσιμο τουρισμό. Σκοπός είναι να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με το τι σημαίνει προσβάσιμος τουρισμός και τι μπορεί να μας προσφέρει, αφενός για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, δηλαδή τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους και αφετέρου (και κυρίως) για τις τοπικές οικονομίες. Οι τοπικές οικονομίες πρέπει να καταλάβουν ότι ανοίγεται μια ευκαιρία μπροστά τους. Πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, τις υποδομές τους, ώστε να εκπαιδευτούν σχετικά με το πως αλληλοεπιδρούν με αυτούς τους τουρίστες, ώστε να τους εξυπηρετήσουν καλύτερα γιατί φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία ότι τα επόμενα χρόνια, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς».
Οι τουρίστες με τους οποίους ασχολείται ο τομέας του προσβάσιμου τουρισμού δίνουν ουσιαστικά ένα τουριστικό ρεύμα που έχει διάρκεια, τόνισε ο κ. Μουρούζης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν και ένα επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό, ότι οι τουρίστες αυτοί προτιμούν να ταξιδεύουν κυρίως “off season”, δηλαδή εκτός της τουριστική σεζόν. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μορφή τουρισμού που μπορεί να καλύψει και περιόδους, στις οποίες ο τουριστικός κλάδος είναι αδρανής. Έχει δηλαδή, σαν αγορά, πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά. «Αν καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, αυτομάτως βελτιώνουμε το τουριστικό μας προϊόν για όλους. Γιατί θα βελτιωθεί και η προσβασιμότητα, τις εγκύους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά, με καροτσάκια κλπ. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά. Ο τουρισμός ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων δεν είναι αυτό που ονομάζουμε προσβάσιμος τουρισμός. Είναι δυο έννοιες πολύ κοντινές αλλά όχι ίδιες. Όταν μιλάμε για τουρισμό ηλικιωμένων και ΑμεΑ, μιλάμε για μια συγκεκριμένη αγορά επισκεπτών. Όταν μιλούμε για προσβάσιμο τουρισμό, μιλάμε για το σχεδιασμό των χαρακτηριστικών ενός τουριστικού προϊόντος έτσι ώστε να προσφέρει, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης χωρίς εμπόδια, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων» τόνισε ο κ. Μουρούζης.
Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές μονάδες της χώρας μας και το πόσο ανεπτυγμένος είναι σε αυτές ο προσβάσιμος τουρισμός, ο κ. Μουρούζης απαντά: «Δεν είναι πολύ ανεπτυγμένος. Αυτό το έχει αναγνωρίσει ήδη η χώρα μας και οι φορείς. Έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος και ήδη ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας το οποίο, έχει μια σειρά από δράσεις, αλλά έχει και ειδικό κομμάτι για τον τουρισμό. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα ως χώρα και μάλιστα είμαστε μπροστά σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία 1-2 χρόνια. Ωστόσο δεν έχει νόημα να έχουμε προσβάσιμα μουσεία ή προσβάσιμους δρόμους σε μια πόλη εάν δεν έχει να μείνει σε κατάλληλο χώρο ένας επισκέπτης ή αν δεν υπάρχει ένα εστιατόριο να το επισκεφθεί και να απολαύσει τις υπηρεσίες του με προσβάσιμο WC ή προσβάσιμο θέατρο, μουσείο, παραλία κλπ. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να οι επιχειρήσεις να διαδραματίσουν τον ρόλο τους».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!