Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών στη Δράμα

Δρομολογείται η λειτουργία του σε συνεργασία του Δήμου με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

0
1709

Για την λειτουργία γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών σε χώρο που θα ανήκει στον Δήμο Δράμας καλείται να αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συνεννόηση με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ( ΕΓΔΙΧ).

Η Δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί την δημιουργία του εν λόγω γραφείου να παρέχεται δωρεάν ενημέρωση σε κάθε δημότη για τις λύσεις αντιμετώπισης των οφειλών του και τα δικαιώματα όπως και τις υποχρεώσεις που έχει από την πολιτεία.
Αποστολή των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) είναι:
†Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους
†Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασίας της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
Στρατηγικά θα προωθούνται οι ήδη υπάρχουσες και αναξιοποίητες εξωδικαστικές λύσεις (συμβιβαστική επίλυση διαφορών). Η συνάντηση με εκπροσώπους των ΓΕΥΔ θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Οι προτάσεις που παρουσιάζουν τα Γραφεία για τη ρύθμιση δανείων λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές. Προφανώς τα Γραφεία δεν έχουν δυνατότητα να αποφασίζουν γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, Δημόσιο ή Ασφαλιστικά Ταμεία ή να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών, όπως οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο για όλα αυτά τα θέματα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις συνεκτιμώντας τα ενδεχόμενα, καθώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα υπάρχουν λύσεις.

Τα ΓΕΥΔ απευθύνονται σε:
†Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ οικονομικά αδύναμους)
†Άνεργους
†Αγρότες και εργάτες
†Μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
†Ελεύθερους επαγγελματίες
†Μικροέμπορους , μικροεπιχειρηματίες
Στόχος είναι πανελλαδικά να αναπτυχθεί ένα δίκτυο 120 ΓΕΥΔ, που θα στελεχώνονται με δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν συνεχή υποστήριξη από την ΕΓΔΙΧ. Στο σχεδιασμό που υπάρχει είναι από τα 120 Γραφεία τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), μια μορφή «ΚΕΠ» που εξειδικεύεται σε δανειολήπτες ΚΕΥΔ.
Σήμερα λειτουργούν στην χώρα μας 27 πιλοτικά γραφεία ΓΕΥΔ και σύντομα αναμένεται η λειτουργία άλλων 40 στην Αττική και την Περιφέρεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!