Δημιουργούν αδιέξοδα οι καθυστερήσεις του ΟΣΔΕ

0
18811

– Για λύση του προβλήματος μετά τις 15 Απριλίου κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας μιλώντας στα «Χ»
– Τι επισημαίνουν οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης για το ίδιο θέμα

Σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διαθέσιμη ρευστότητα των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, δημιουργεί η καθυστέρηση στη φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Απριλίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων δεν έχει αρχίσει, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρήσιμες πιστώσεις που τους διατίθενται από τις τράπεζες μέσω της «Κάρτας Αγρότη» ενώ την ίδια στιγμή χρειάζονται να προμηθευτούν εφόδια και εργαλεία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που άρχισε.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, ήταν καθησυχαστικός, παρότι όπως είπε δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς από την καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, η καθυστέρηση στη διαδικασία, οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τα δεδομένα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. «Επί 7 χρόνια υπήρχε δυνατότητα να γίνει η υποβολή των δηλώσεων μόνο στην πλατφόρμα ενός παρόχου με τον οποίο υπήρχαν σχετικές συμβάσεις. Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα είναι να μην υπάρχουν μονοπώλια στον τομέα αυτό». Ο κ. Κεσκίνογλου, απαντώντας σε ερώτημα των «Χ» αποδέχθηκε ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας δημιουργεί προβλήματα χρηματοδότησης από τις Τράπεζες μέσω της κάρτας αγρότη, ωστόσο όπως είπε, η λύση του προβλήματος πιθανόν είναι θέμα ημερών καθώς αναμένεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, σημείωσε στα «Χ» ότι σε επικοινωνία που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ξεκινά την περίοδο του Μαρτίου. Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας. Η φετινή καθυστέρηση της διαδικασίας, που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, έρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο για τους αγρότες που υπέστησαν πλήγματα τόσο από την πανδημία όσο και από τις καιρικές συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις.

Για το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης
Μιλώντας στα «Χ» για το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης αναφέρει ότι δημιουργείται πράγματι θέμα ρευστότητας για τους αγρότες. Εξηγεί επίσης ότι με βάση τις δηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, στον ΟΣΔΕ, οι τράπεζες χορηγούν το 80% της επιδότησης που τελικά δικαιούνται οι αγρότες σε μορφή της Κάρτας Αγρότη, για να αγοράσουν εφόδια, καύσιμα κλπ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή διότι δεν έχουν προχωρήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως εξηγεί ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κιτσουκάκης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αγγίζει κυρίως τους γεωργούς, στον χώρο των οποίων υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και όχι τόσο τους κτηνοτρόφους που αυτή την περίοδο εισπράττουν από την παραγωγή τους και είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, εξηγεί ότι το πρόβλημα αφορά και τους αγροτοκτηνοτρόφους και εντοπίζεται στη συνεργασία της πολιτείας με τις εταιρείες που συνεργαζόταν για αρκετά χρόνια προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ. Ο κ. Ακριτίδης είπε ότι αν για την κάρτα αγρότη απαιτούνται οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ και όχι οι περσινές, τότε αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί έτσι δημιουργούνται αγρότες δυο ταχυτήτων.
«Η κάρτα αγρότη και η ρευστότητα που του εξασφαλίζει για τις ανάγκες της παραγωγής του είναι πολύ σημαντική. Η διαδικασίες αυτές δεν θα πρέπει να καθυστερούν αλλά αντίθετα να γίνονται πολύ νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο, για να μπορεί ο αγρότης με βάση την κάρτα να ξέρει τι θα σπείρει, με τι κόστος και να μπορεί να ανταπεξέλθει πιο σωστά στις ανάγκες της παραγωγής του» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο κ. Ακριτίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ