Λίγο πριν την δημοπράτηση του, βρίσκεται το έργο της κατασκευής του κυκλικού κόμβου Ξηροποτάμου που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Οδική Ασφάλεια. Το έργο είναι της τάξης περίπου των 850.000 ευρώ και αφορά την ανακατασκευή της διασταύρωσης του Ξηροποτάμου και την μετατροπή της σε κυκλικό κόμβο, ανάλογο με αυτόν που έχει ήδη κατασκευαστεί στο ύψος του Ξενοδοχείου Κούρος, στην έξοδο προς Καβάλα.
Το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το έργο επισκέφθηκε χθες, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος συνοδεία των Περιφερειακών Συμβούλων Κώστα Κινατζίδη και Χρήστου Λιθηρόπουλου όπως και στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Δράμας και της ΠΑΜΘ.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης μετέβη στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί και η νέα γέφυρα της Μαρμαριάς μετά το Νικηφόρο, σημείο από το οποίο διέρχεται καθημερινά μεγάλος όγκος φορτίων. Η συγκεκριμένη γέφυρα έχει ενταχθεί στο ΕΠ της ΠΑΜΘ και βρίσκεται επίσης σε σημείο λίγο πριν από την δημοπράτηση των έργων. Παράλληλα ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Καπνολογικό Ινστιτούτο όπου θα υλοποιηθούν έργα αποκατάστασης του κτιρίου και στεγάνωσης της σκεπής.
Σε ότι αφορά τον κυκλικό κόμβο του Ξηροποτάμου που, υπηρεσιακά, εκτιμάται ότι θα αμβλύνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην διασταύρωση, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν είναι το μοναδικό. Επίκειται δηλαδή και η κατασκευή ανάλογου έργου στον κόμβο της Σόφτεξ, έργο το οποίο σχεδιάζεται να ενταθεί επίσης στο ΕΠ της ΠΑΜΘ για χρηματοδότηση.
Θυμίζουμε ότι η μελέτη για τον κυκλικό κόμβο του Ξηροποτάμου έχει γίνει από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας και υποβλήθηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν το έργο στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως έχει εξηγήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας Θ. Σιδηρόπουλος, ο οποίος είχε αναφέρει επίσης, ότι μετά την έγκριση από την Διαχειριστική Αρχή, θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Αυτό επρόκειτο να γίνει μετά το ΠΑΣΧΑ ωστόσο με μικρές χρονικές καθυστερήσεις και προφανώς λόγω των εκλογικών διαδικασιών που μεσολάβησαν, φαίνεται ότι ο κυκλικός κόμβος του Ξηροποτάμου βαίνει προς δημοπράτηση τις προσεχείς ημέρες.
Η υλοποίηση του κυκλικού κόμβου θα προσφέρει όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες σημαντικά πλεονεκτήματα, ασφάλειας, κίνησης των οχημάτων, μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης κλπ σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς σηματοδότες που βρίσκονται στο ίδιο σημείο σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στις παρεμβάσεις για την ανακατασκευή τμήματος της Ε.Ο. Νο12, Δράμας – Σερρών που περιλαμβάνει το τμήμα από την έξοδο Μυλοποτάμου (Νταβέλλα) μέχρι την είσοδο του οικισμού Αργυρούπολης, συνολικού μήκους 3.135m. Στο
πλαίσιο αυτό εντάσεται και η βελτίωση που αφορά την ανακατασκευή του σηματοδοτούμενου
κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό, με την κατασκευή διαβάσεων πεζών,
την κατασκευή στηθαίων ασφαλείας, με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και την αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής με διαμόρφωση χώρων πρασίνου εκατέρωθεν του κόμβου. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή, κατά τις έντονες βροχοπτώσεις, με τα όμβρια νερά, με την κατασκευή συστήματος από αγωγούς και φρεάτια που θα παροχετεύουν τα όμβρια στον παρακείμενο χείμαρρο. Θα βελτιωθούν επίσης και οι προσβάσεις στο καινούργιο κόμβο σε μια ακτίνα περιμετρικά περίπου 100μ.
Ο κόμβος θα είναι ισόπεδος, διαμέτρου 45 μ, τετρασκελής και μιας λωρίδας κυκλοφορίας,
με πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας 6,10 μ.
Παρόμοια μελέτη για την κατασκευή κυκλικού κόμβου υπάρχει από την Διεύθυνση Τεχνικών
Έργων της ΠΕ Δράμας και για την διασταύρωση της Σόφτεξ (στον κόμβο του Περιφερειακού άξονα).
Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως αυτές που προηγήθηκαν στον κυκλικό κόμβο Δράμας
– Καβάλας που βρίσκεται στο ύψος του ξενοδοχείου Κούρος. Εάν κρίνει κανείς από την
λειτουργία του συγκεκριμένου κυκλικού κόμβου δεν αποκλείεται αρχικά να αντιμετωπιστούν
παρόμοιες δυσκολίες και στο νέο έργο. Δυσκολίες που σχετίζονται κυρίως με την αρχική προσαρμογή των οδηγών στις νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Ωστόσο τα οφέλη από την λειτουργία του κόμβου τόσο στον Ξηροπόταμο όσο (πιθανόν στην συνέχεια) και στην περιοχή της Σόφτεξ θα είναι πολλαπλά, σε σύγκριση με τον τρόπο διέλευσης που υπάρχει
αυτή την στιγμή και ο οποίος βασίζεται στην λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών.