– Γ. Τσιάρας στα «Χ»: «Απεργία στις 6 Απριλίου. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν χάσει περίπου το 45% του εισοδήματός τους»
– «35-40% μειώθηκε το προσωπικό στον Δήμο Δράμας από την περίοδο των μνημονίων»
Στην 24ωρη πανεργατική- πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την Τετάρτη 6 Απριλίου και στην οποία συμμετέχει και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να μπει ένα τέλος, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη φοροληστεία και στο ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας, συμμετέχουν και οι δημοτικοί υπάλληλοι των δήμων της Δράμας, δίνοντας ραντεβού έξω από το δημαρχείο της Δράμας.
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ετοιμάζει δεύτερη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας η ΑΔΕΔΥ, και τρίτη συγκέντρωση το Εργατικό Κέντρο Δράμας, στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων της Δράμας, κ. Γιάννης Τσιάρας, παρατηρεί: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Καλό θα είναι και οι τρεις συγκεντρώσεις να καταλήξουν τουλάχιστον σε μια. Ας μην ξεχνούμε τη ρήση “Η ισχύς εν τη ενώσει”. Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων του Νομού Δράμας συμμετέχει στην απεργία της 6ης Απριλίου που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μεγάλη μείωση προσωπικού. Η μείωση αυτή ξεκίνησε από την περίοδο των μνημονίων. Προσλήψεις καινούργιες δεν επιτρέπονται και φτάσαμε σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, η μείωση των εργαζομένων στους δήμους να είναι εμφανής. Μιλάμε για μείωση προσωπικού τουλάχιστον 35-40% μόνο στον Δήμο Δράμας. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους άλλους δήμους της Δράμας. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Για παράδειγμα στο Τμήμα Προμηθειών του Δήμου Δράμας υπήρχαν πέντε υπάλληλοι και έμεινε ένας. Έχουν φύγει πάρα πολλά άτομα κυρίως από την οικονομική υπηρεσία ενώ ταυτόχρονα έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις εργαζομένων με τους προϊσταμένους και τους διευθυντές τους και αρκετοί υπάλληλοι προτίμησαν να φύγουν μέσω της κινητικότητας σε άλλες πόλεις, γιατί οι συνθήκες εργασίας σε κάποιους τομείς του Δήμου Δράμας είναι πολύ άσχημες. Την ίδια ώρα οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν χάσει περίπου το 45% του εισοδήματός τους. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που ήρθαν σε πολλά υλικά αγαθά και στην ενέργεια, φτάσαμε στο σημείο, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, να δυσκολευόμαστε για τα βασικά προς το ζην. Θα πρέπει άμεσα, τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ελάχιστο γιατί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος πηγαίνει σε αυτά τα είδη».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ
«Η απεργία της 6ης Απριλίου γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της γειτονικής χώρας, καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και με τίμημα το αίμα αθώων ανθρώπων» αναφέρει η ΠΟΕ ΟΤΑ και υπογραμμίζει: «Προκαλούνται επίσης νέα κύματα προσφύγων και φτώχεια. Φτώχεια που απλώνεται σε όλον τον κόσμο, με τα βασικά κοινωνικά αγαθά να παίρνουν «φωτιά», τους εργαζόμενους να εξαθλιώνονται και το λαϊκό εισόδημα να εξανεμίζεται. Κυρίαρχο αίτημα της απεργίας λοιπόν είναι να σταματήσει αυτός ο άδικος πόλεμος, που έχει ως συνέπειες να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και να «σαρώνει» η ακρίβεια.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αντί ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για την φτώχεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Κι όλα αυτά, ενώ δώδεκα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα υφίστανται λόγω μνημονίων δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πώς δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά συνεχίζει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους, να κρατά “παγωμένους” τους μισθούς και να ξεπουλά τη Δημόσια και Δημοτική περιουσία. Ούτε καν στο αίτημα για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και στο Δημόσιο, όπως συμβαίνει στον Ιδιωτικό Τομέα, δεν ανταποκρίθηκε.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να συνεχίζουν από τους πετσοκομμένους τους μισθούς (όσοι ακόμη έχουν δουλειές και μισθούς) να πληρώνουν τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πρώτης ανάγκης για να μην θιγεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων…
Σήμερα, με τον πληθωρισμό να κινείται πάνω από 7% (ρεκόρ 25ετίας) είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» αναφέρει η ΠΟΕ- ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός των άλλων διεκδικούν:
-Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
-Μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Αύξηση και επέκταση στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας – Καμία περικοπή.
-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.
-Αναγνώριση για κάθε έννομη συνέπεια της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017 όλων των εργαζομένων.
-Κατάργηση τώρα του «χαρατσιού» του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
-Αποτροπή της διάλυσης και του ξεπουλήματος υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.
-Να μπει τέλος στο κύμα ακρίβειας.
[…] post Δημοτικοί υπάλληλοι: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» appeared first on Χρονικά της […]