– Το κτήριο του παλιού ξενώνα θα κατεδαφιστεί αφού δεν διαθέτει στατική επάρκεια
– Πάνω από 3 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια για το έργο
Κονδύλιο περίπου 3,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης για το νέο εκκλησιαστικό μουσείο τής Ιεράς Μητρόπολης Δράμας θα διαθέσει η Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχθές Πέμπτη με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο.
Το νέο μουσείο δεν θα κατασκευαστεί τελικώς δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά στο σημείο που βρίσκεται ο παλιός και εγκαταλελειμμένος επί δεκαετίες ξενώνας της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, πίσω από τη Λαυρεντιανή Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Νέα Κρώμνη, όπως αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστεί σε οικόπεδο βορειοανατολικά του Δημοτικού Σταδίου και ήταν εμβαδού 1.630τ.μ. περίπου, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου.
Πάντως αυτή τη στιγμή η μελέτη του νέου εκκλησιαστικού μουσείου που έχει προϋπολογισμό 485.000 ευρώ, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης. Για το κατασκευαστικό μέρος του νέου εκκλησιαστικού μουσείου η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Ο ίδιος σημείωσε ότι το νέος χώρος θα είναι διώροφος αλλά θα περιλαμβάνει και υπόγειο. Ουσιαστικά θα έχει τρία επίπεδα με κάτοψη 570 τ.μ. σε κάθε όροφο. Ο παλιός ξενώνας ή γηροκομείο τη Ιεράς Μητρόπολης Δράμας θα κατεδαφιστεί καθώς δεν έχει στατική επάρκεια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τεκμηρίωση σκοπιμότητας εκπόνησης της μελέτης του έργου, το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας φιλοξενεί σήμερα 362 φορητές εικόνες, 183 μεταλλικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, 3 ξυλόγλυπτα, 10 γλυπτά, 27 άμφια και λειτουργικά υφάσματα και 7 παλαίτυπα. Αυτό το καθιστά τη σημαντικότερη, μέχρι στιγμής, πηγή για την καλλιτεχνική ιστορία στην περιοχή της Δράμας στη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και για την ιστορία των προσφύγων της περιοχής, η τέχνη των οποίων είναι ελάχιστα μελετημένη και αποτιμημένη μέχρι σήμερα. Τα κειμήλια είναι εξαιρετικά σημαντικές μαρτυρίες για την παιδεία και την τέχνη των περιοχών προέλευσής τους και συνεισφέρουν στη γνώση μας για τις συνθήκες εργασίας και τα έργα όχι μόνο των καλλιτεχνών, ιδίως του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των παραγγελιοδοτών αυτών, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία. Η συντήρηση και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής είναι έργο ουσίας και θα προσδώσει πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτισμικού τουρισμού.
Η ανακατασκευή του δρόμου από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή
Ωστόσο όπως είπε στα «Χ» ο κ. Παπαεμμανουήλ, στην περιοχή της Νέας Κρώμνης και πιο συγκεκριμένα στην δυτική έξοδο της πόλη, η Περιφέρεια δρομολόγησε και άλλα σημαντικά έργα όπως η ανακατασκευή του δρόμου από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή. Στο κομμάτι αυτό θα γίνουν πεζοδρόμια, ασφαλτόστρωση και περιπατητικός διάδρομος. Οι μελέτες για το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων έχουν τελειώσει και έχουν εκπονηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Δράμας. Η επόμενη φάση για την υλοποίηση του έργου είναι η δημοπράτησή του.
Ο καθαρισμός του ρέματος Νέας Κρώμνης – Νέας Αμισού
Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του ρέματος μήκους 7,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από τα Μάρμαρα Λαζαρίδη και καταλήγει στα Κουδούνια η Περιφέρεια θα διαθέσει κονδύλιο 500.000 ευρώ. Το έργο έχει αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και σε αυτή την κατεύθυνση θα καθαριστεί από απορρίμματα μπάζα, φερτές ύλες και βλάστηση, που υπάρχουν μέσα σε αυτό.
Η είσοδος της πόλης από τη Νέα Αμισό
Το έργο της ανακατασκευής της εισόδου της πόλης από Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ στα «Χ». «Περιμένουμε την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για να ξεκινήσει το έργο, που αφορά την μετατροπή του κόμβου της Σόφτεξ σε κυκλικό. Θα τοποθετηθεί επίσης φωτισμός led μέχρι τα κοιμητήρια της Νέας Αμισού», ενώ όπως είπε, σε εξέλιξη είναι και η προετοιμασία για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη Νέα Αμισό μέχρι το Αρκαδικό και αφορούν την κατασκευή πεζοδρομίων στις δυο πλευρές του κεντρικού δρόμου. Τα παραπάνω θα αναβαθμίσουν σχεδόν στο σύνολό της την διαδρομή της εισόδου της πόλης από Θεσσαλονίκη.