Δίπλα στους κτηνοτρόφους η Περιφέρεια ΑΜΘ

0
21429

Γιώργος Ζιμπίδης στα «Χ»: «Δεν μπορεί να έχουμε κτηνοτρόφους πολλών ταχυτήτων. Περιμένουμε να γίνει μια συζήτηση και με τους βουλευτές, προκειμένου να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση»

Θετική ήταν κατά γενική ομολογία η συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, τα μέλη της συντονιστικής Ομάδας Εργασίας Κτηνοτρόφων της περιοχής μας, οι οποίοι του εξέφρασαν την αναγκαιότητα να στηρίξει την προσπάθειά τους, προκειμένου να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν.
«Οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας με αιτήματα που ήταν ήδη γνωστά σε εμάς» σημείωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, προσθέτοντας: «Είχα ήδη παραλάβει τα αιτήματά τους που σχετίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο και ανατρέπει ορισμένα πράγματα. Είχαμε συνεννοηθεί ότι θα πραγματοποιήσουμε Περιφερειακό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά αλλά μας πρόλαβαν τρεις συνεχείς συνεδριάσεις με τους προϋπολογισμούς. Κατά τη διαμαρτυρία που έγινε, καλέσαμε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου».
Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τους κτηνοτρόφους είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δημιουργεί και ζητήματα. «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ουσιαστικά κλείνει αρκετά “παράθυρα” σε αυτούς που βρήκαν “παράθυρα” για να πάρουν πολύ περισσότερες επιδοτήσεις σε βάρος όλων των υπολοίπων κτηνοτρόφων. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην Περιφέρεια μαζί και με θεσμικά ζητήματα όπως το αίτημα των κτηνοτρόφων να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στις επιτροπές του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ ακόμη και στην κατάρτιση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2023 -2027. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι παρόλο που η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, είναι αρωγός στα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι θα σταλούν επιστολές σε όλους τους βουλευτές της περιφέρειας μας ώστε να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να βρούμε μια ίση κατανομή στην ικανότητα βόσκησης. Το πρόβλημα είναι απόρροια των επιδοτήσεων που παίρνουν. Δεν μπορεί να έχουμε κτηνοτρόφους πολλών ταχυτήτων. Περιμένουμε να γίνει μια συζήτηση και με τους βουλευτές προκειμένου να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που οδηγούν σε συρρίκνωση του κλάδου της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας είναι αρκετά και, αν δεν λυθούν άμεσα, ο κίνδυνος αφανισμού του τόσο στη Δράμα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι υπαρκτός, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Μόνο στη Δράμα, λόγω των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο, έχει αποχωρήσει από την κτηνοτροφία το 1⁄4 περίπου των κτηνοτρόφων τα τελευταία 4 χρόνια.
Όπως είχε τονίσει για τα θέματα αυτά στα «Χ» λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης: «Σε επτά χρόνια έχουμε χάσει το 50% του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας. Αναρωτιόμαστε που θα πάει αυτή η κατάσταση…Tην προοπτική αφανισμού της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας τη βιώνουμε ήδη. Λόγω των προβλημάτων, καθημερινά υπάρχουν συνάδελφοι που πωλούν τα ζώα τους και κλείνουν τις μονάδες. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους κτηνοτρόφους από τη νότια Ελλάδα που παίρνουν τριπλάσιες ενισχύσεις. Στη Δράμα, μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα το 25% των κτηνοτρόφων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!