Από την πρωτοβουλία του σωματείου «Επιχειρηματικότητα νέων – Junior Achievement Greece»
Στην απόφαση κατανομής της δωρεάς του σωματείου «Επιχειρηματικότητα νέων – Junior Achievement Greece» σε σχολεία σε όλη την επικράτεια υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως την Παρασκευή. Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία του νομού, δωρίζονται στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας συνολικά 61 φορητοί υπολογιστές. Ο εξοπλισμός αυτός κατανεμήθηκε σε νηπιαγωγεία και των 5 δήμων του νομού.
Το «Junior Achievement Greece» κατάφερε να συγκεντρώσει από δωρεές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με τα χρήματα αυτά εξασφάλισε την αγορά 1.250 laptops και 1.215 notebooks, τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί ή είναι καθ’ οδόν σε δημόσια σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ έπεται ακόμα ένα «κύμα» δωρεών.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι εξασφαλίστηκαν για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ήδη από την άνοιξη πάνω 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών. Ο εξοπλισμός αυτός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση επενδύει επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. Ευρώ, των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop). Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Πάντως παρά τις δωρεές, ή τις κινήσεις της πολιτείας, οι ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης σε μαθητές των σχολείων της Δράμας συνεχίζονται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε στα “Χρονικά της Δράμας” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, εξηγώντας πως από μια μικρή έρευνα που έγινε στις 2 Δεκεμβρίου σε επτά σχολεία της Δράμας, τρία εκ των οποίων εντός της πόλης και τέσσερα στην περιφέρεια του Νομού, βρέθηκε ότι 54 συνολικά μαθητές δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα διότι δεν διέθεταν εξοπλισμό. «Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Οι ανάγκες των παιδιών σε τεχνικό εξοπλισμό δεν καλύφθηκαν παρότι οι ανάγκες ήταν γνωστές από τον Μάρτιο. Γνώριζαν ποια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τεχνικό εξοπλισμό, αλλά αδιαφόρησαν για αυτά» είχε σημειώσει στα “Χ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Στο μεταξύ την ανάγκη να καλυφθούν και με τη στήριξη του Δήμου Δράμας οι ανάγκες των μαθητών σε τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν χωρίς εμπόδια τα διαδικτυακά σχολικά μαθήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης είχε επισημάνει στα «Χρονικά της Δράμας» την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πέραν του Δήμου Δράμας θα μπορούσε ακόμη και η Σχολική Επιτροπή να συνδράμει από μόνη της σε αυτό το θέμα καθώς υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη λειτουργίας της δια ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία».