Χρήσιμη η ενημερωτική εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ
Η Αντιπεριφέρεια Δράμας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του διοικητηρίου της Δράμας, εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα «Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Η θεματολογία της εκδήλωσης περιλάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες: Μηχανογραφικό 2023: ευκαιρίες και παγίδες. Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Σπουδές στο εξωτερικό. Υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένστολα επαγγέλματα και στα 4 Επιστημονικά Πεδία. Επαγγέλματα του μέλλοντος.
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου- Λυκείου, σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας παραχωρήθηκε σημαντικός χρόνος για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, τις ευκαιρίες που υπάρχουν ενώ απαντήθηκαν και ερωτήσεις από μαθητές και γονείς. Ομιλητής της εκδήλωση ήταν ο Δρ Χρήστος Ατλάσης, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διδάκτωρ Ψυχομετρίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Ατλάσης απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε η ομιλία τους στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ουσιαστικά ανταπόκριση στην πρόσκληση που του έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, σημειώνοντας ότι παρόμοια εκδήλωση έγινε πρόσφατα στην γειτονική Καβάλα με παρόμοιο θέμα, σχετικό με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών. Όπως είπε ο κ. Ατλάσης, αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα επαγγελματικά λύκεια, όπως συνεχίζονται οι εξετάσεις και για τα ειδικά μαθήματα τόσο στα ΕΠΑΛ όσο και στα ΓΕΛ. Κατά συνέπεια τη δεδομένη στιγμή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περισσότερη ενημέρωση των μαθητών και των γονέων και είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μπορούν να παρασχεθούν για το ζήτημα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Πρόσθεσε πάντως ότι η αυτή πληροφόρηση είναι πολύ χρήσιμη και για τα παιδιά της Α’ και της Β’ Λυκείου γιατί το Μηχανογραφικό είναι ένα πάντα επίκαιρο θέμα που τους ενδιαφέρει.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση των «Χ» για τις συμβουλές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα παιδιά στη διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού, ο κ. Ατλάσης ανέφερε: «Στις βασικές συμβουλές για το Μηχανογραφικό είναι να μην μπουν στην παγίδα που μπαίνουν τις περισσότερες φορές, δηλαδή να παρατηρούν τις βάσεις των δυο περασμένων ετών. Οι βάσεις είναι ένα στοιχείο που μεταβάλλεται. Παρά το γεγονός ότι μπορεί ένα παιδί να έχει 15.000 μόρια, μπορεί να κάνει το Μηχανογραφικό του σαν να έχει 19.000 μόρια. Από τη στιγμή που θα ανοίξει το επιστημονικό πεδίο, ο μαθητής μπορεί να δηλώσει ακόμη και όλες τις σχολές. Όμως πολλά παιδιά θεωρούν ότι αφού δεν πιάνουν τις περσινές βάσεις για μια σχολή δεν θα πρέπει και να τη δηλώσουν. Θα πρέπει να τις δηλώσουν γιατί ενδεχομένως φέτος να υπάρξει έκπληξη σε αυτό το κομμάτι. Ακόμη αυτό που λέμε στα παιδιά είναι να παρατηρούν τα ενδιαφέροντά τους και να μην αποστασιοποιούνται από αυτά. Να δώσουν και δεύτερη φορά και να επιμείνουν, γιατί το σθένος είναι αυτό που φέρνει τελικά το αποτέλεσμα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι το τέλος της ζωής. Πάντως οι έρευνες δείχνουν ότι 7 στα 10 παιδιά κάνουν λάθος επιλογή. Η έρευνα έγινε σε αποφοίτους και πτυχιούχους που είπαν ότι «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δεν θα δήλωνα τη σχολή που μόλις αποφοίτησα». Αυτό δείχνει ότι όταν πολλά παιδιά κληθούν να δηλώσουν σχολές δεν παρατηρούν αυτό που τους αρμόζει. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψη το προφίλ της προσωπικότητάς τους, δηλαδή ποιοι είναι, τι θέλουν, που θέλουν να κατευθυνθούν ή ποιο είναι το οικογενειακό τους πλαίσιο. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δικές τους συνειδητές επιλογές και όχι να άγονται και να φέρονται από απόψεις άλλων».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε από την πλευρά του ότι η συγκεκριμένη ενημερωτική πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Δράμας έγινε με σκοπό να βοηθηθούν τα παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές αλλά και αυτά που προετοιμάζονται είτε είναι στο Λύκειο είτε στο Γυμνάσιο, να έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες που υπάρχουν για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του Μηχανογραφικού που μπορεί να κρύβει παγίδες ή να ανοίγει κάποιους ορίζοντες. Η πληροφόρηση αυτή είναι πολύ χρήσιμοι γιατί και αρκετοί γονείς δεν έχουν τόσο καλή πληροφόρηση σε αυτά τα θέματα. Από εκεί προήλθε και αυτή η πρωτοβουλία μας. Οι άνθρωποι που μας ενημέρωσαν ήρθαν αφιλοκερδώς και παρείχαν χρήσιμη πληροφόρηση. Έχουμε αποδείξει ως Αντιπεριφέρεια ότι στηρίζουμε την εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο των μαθητών όπου υπάρχουν πολλές απορίες…».