Δραμινοί στην αιχμή της καινοτομίας

0
2426

Ο Δραμινός Νίκος Κανόπουλος, ιδρυτής της πρώτης ελληνικής εταιρείας στην οποία θα μετέχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Τι λέει ο ίδιος στα «Χ».

Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, είναι το γεγονός της επιλογής της εταιρείας Brite Solar που ίδρυσε ο Δραμινός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Νίκος Κανόπουλος στις 64 επιχειρήσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Το γεγονός είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη ότι η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 2.224 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που υπέβαλλαν πρόταση χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του προγράμματος Green Deal. Η εταιρεία του Δραμινού επιστήμονα που αναπτύσσει νανοϋλικά για ενεργειακές εφαρμογές είναι παράλληλα η πρώτη ελληνική εταιρεία στην οποία μπαίνει ως μέτοχος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.
Ο κ. Νίκος Κανόπουλος μίλησε στα “Χ” για το επίτευγμα της εταιρείας Brite Solar. Έδωσε απαντήσεις για το πως ξεκίνησε αυτό το σχέδιο, πως έγινε η επιλογή από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Καινοτομίας και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το αποτέλεσμα της δουλειάς, της ερευνητικής ομάδας της Brite Solar. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο λόγος που ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ είναι για να λυθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, που σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων.
Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ανάλυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της γης θα γίνει 9 δισεκατομμύρια το έτος 2050. Για τις ανάγκες διατροφής αυτού του πληθυσμού, με βάση τα σημερινά επίπεδα διατροφής, θα πρέπει η γεωργική παραγωγή να αυξηθεί κατά 70-100%. Αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο με την μορφή που έχει σήμερα η γεωργική παραγωγή. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντείνουν σε αυτό είναι ότι η γεωργία σήμερα ξοδεύει το 14% της ενέργειας και το 70% του νερού παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, η χρήση νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού. Τα θερμοκήπια και η ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων σε αυτά είναι μια ενδεδειγμένη λύση. Ο λόγος είναι ότι τα θερμοκήπια παράγουν 10 φορές περισσότερη ποσότητα προϊόντων ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με το χωράφι και χρησιμοποιούν 10 φορές λιγότερο νερό. Για παράδειγμα, σήμερα, η μέση παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα με την παραδοσιακή μέθοδο καλλιέργειας είναι 5,5–9 κιλά το τετραγωνικό μέτρο. Στην Ολλανδία, όπου η παραγωγή ντομάτας γίνεται κατά κύριο λόγο σε θερμοκήπια είναι μεταξύ 70 –90 κιλά το τετραγωνικό μέτρο. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι τα θερμοκήπια χρειάζονται 10 φορές περισσότερη ενέργεια.
Η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν σήμερα τα θερμοκήπια βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα με πολύ μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει η καινοτομία της εταιρείας του Νίκου Κανόπουλου και πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «πως θα γίνει ένα θερμοκήπιο ενεργειακά αυτόνομο». Πως δηλαδή μπορεί να γίνει φωτοβολταικό πάρκο το ίδιο το θερμοκήπιο. Εδώ το πρόβλημα είναι διπλό. Θα πρέπει δηλαδή το γυαλί που έχει το θερμοκήπιο να είναι φωτοβολταϊκό πάνελ άλλα παράλληλα να αφήνει το ηλιακό φως να μπει στο θερμοκήπιο ώστε να μπορούν τα φυτά να μεγαλώσουν. Η λύση της Brite Solar λοιπόν, είναι ένα διαφανές φωτοβολταικό πάνελ.
Πρόκειται για ένα προϊόν που παράγει ενέργεια και παράλληλα αφήνει το φως να περάσει μέσα στο θερμοκήπιο – εξηγεί στα “Χ” ο κ. Νίκος Κανόπουλος προσθέτοντας ότι – «για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η εταιρεία χρησιμοποιεί ηλιακές κυψελίδες βασισμένες σε πυρίτιο. Η πατέντα που έχουμε δημιουργήσει είναι ένα νανοδομημένο υλικό το οποίο όταν το εναποθέτουμε επάνω στο γυαλί, απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, που είναι άχρηστη και για τις ηλιακές κυψελίδες αλλά και για τα φυτά και επαναμεταδίδει η ίδια την ενέργεια στο ορατό φάσμα. Το ορατό φάσμα χρησιμοποιείται και από τα φυτά και από τις ηλιακές κυψελίδες. Αυτό το υλικό επιτρέπει τη λήψη μεγαλύτερης απόδοσης κατά 10% από τις ηλιακές κυψελίδες και 3% μεγαλύτερη ενεργή ακτινοβολία φωτοσύνθεσης για τα φυτά».
Για την επιλογή της καινοτομίας αυτής, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, ο κ. Κανόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για την εταιρεία όσο και για τη χώρα. Το πρόγραμμα Green Deal που προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα προκηρύσσεται και για τα επόμενα χρόνια λόγω της έμφασης που δίνει η Ευρώπη στην πράσινη ανάπτυξη.
Στο εν λόγω πρόγραμμα υποβλήθηκαν 2.224 προτάσεις και επιλέχθηκαν μόλις 64 επιχειρήσεις, δηλαδή το 2,9% από αυτές. Η Brite Solar είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έγιναν γνωστά στα μέσα Ιουλίου. Επίσης για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, αποφάσισε να επενδύσει ως μέτοχος σε ελληνική εταιρεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο αναγνωρίζει την καινοτομία που υπάρχει στην πρόταση της Brite Solar αλλά και την προοπτική κερδοφορίας της επένδυσης. Αυτό ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο, προκειμένου να προσπαθήσουν και άλλες εταιρείες να επιτύχουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Η καινοτομία της Brite Solar βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική παραγωγή σε συνεργασία με κινέζικη εταιρεία αλλά και σε ένα στρέμμα αμπελοκαλλιέργειας της εταιρείας Τσάνταλη, όπου μετριέται η ενεργειακή απόδοση του γυαλιού και ταυτόχρονα η ανάπτυξη και η απόδοση των σταφυλιών. Παράλληλα αυτή τη στιγμή η εταιρεία τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά παραγωγή μύρτιλων στην Ολλανδία. Ωστόσο είναι σε θέση αυτή την στιγμή να κάνει παραγωγή οποιασδήποτε ποσότητας των καινοτόμων εφαρμογών της.
Η χρηματοδότηση που θα προκύψει από την επένδυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στην Brite Solar είναι ύψους 5,2 εκ ευρώ. Ήδη η εταιρεία που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει τον σχεδιασμό μιας πιλοτικής γραμμής στην Πάτρα όπου βρίσκεται και το εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας της επιχείρησης. Ο σχεδιασμός αυτός για την ανάπτυξη της γραμμής θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Ο Νίκος Κανόπουλος σημειώνει ότι το μέλλον ήταν πάντοτε και θα είναι στην καινοτομία. Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο ένας νέος άνθρωπος από τη Δράμα θα μπορούσε να προχωρήσει μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, εξηγεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι δεν θα το κάνει απλά επειδή έχει μια καλή ιδέα. Αλλά θα πρέπει να εντοπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και η ιδέα που έχει να λύνει αυτό το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος που μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα νομίζω.
Ο κ. Νίκος Κανόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Σε ηλικία 18 ετών μετέβη για σπουδές στην Πάτρα όπου και φοίτησε στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Στη συνέχεια έφυγε με υποτροφία και ολοκλήρωσε μάστερ και διδακτορικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Duke στη Βόρεια Καρολίνα για δέκα χρόνια. Ακολούθως ασχολήθηκε με τους ημιαγωγούς και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα σε ερευνητικό κέντρο και στην συνέχεια σε μια start up εταιρεία την οποία δημιούργησε ο ίδιος. Στην Ελλάδα επέστρεψε πριν από 10 χρόνια και όταν έφυγε από την εταιρία Applied Materials, και δημιούργησε την Brite Solar.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!