– Φημολογία για επικείμενη συγχώνευση κλινικών και διεκπεραίωση εργασιών από ιδιώτες
– Σε εφαρμογή από σήμερα οι αναστολές για το ανεμβολίαστο προσωπικό
Μπροστά σε νέα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του θα βρεθεί από σήμερα το Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς, με την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών για το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, αναμένεται να προκύψουν πολλά κενά σε πολλές ειδικότητες, από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές μέχρι και το τεχνικό – βοηθητικό, αλλά και το διοικητικό προσωπικό.
Μέχρι και χθες το μεσημέρι, ο αριθμός του ανεμβολίαστου προσωπικού ξεπερνούσε τα 100 άτομα, αν και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι αυτός ο αριθμός ίσως επρόκειτο να μειωθεί σε κάτω από 100 μέχρι το απόγευμα της Τρίτης και ως το τέλος της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας υπήρχαν μέχρι χθες το μεσημέρι περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους 100 περίπου διοικητικούς υπαλλήλους οι μισοί δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, υπάρχουν και σε άλλους τομείς εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ αυτών και στο ιατρικό προσωπικό.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πιθανόν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές του προσωπικού να αντιμετωπιστούν με συγχωνεύσεις κλινικών και ανάθεση μέρους του έργου που διεκπεραιώνει το προσωπικό σε ιδιώτες. Όπως «ακούγεται» στο προσωπικό του Νοσοκομείου, στις συγχωνεύσεις που εξετάζονται πιθανόν να είναι και αυτή της Χειρουργικής με την Ορθοπεδική Κλινική, προκειμένου οι βάρδιες στις δύο κλινικές να καλυφθούν από το εναπομείναν προσωπικό. Πιθανόν οι ελλείψεις που θα παρουσιαστούν από τις αναστολές να οδηγήσουν και σε αναβολές χειρουργείων.
Η αντικατάσταση των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή, ειδικά σε ορισμένους τομείς όπως οι νοσηλευτές, μάλλον φαντάζει δύσκολη, καθώς σε συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν εξαντληθεί οι πίνακες του επικουρικού προσωπικού, ενώ σε άλλους δύσκολα θα υπάρξει ανταπόκριση για εργασία 3+3 μηνών, ειδικά σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το Νοσοκομείο της Δράμας αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα επάρκειας, σε ό,τι αφορά τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είχε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό στα «Χ» το πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει αλλά και τον κίνδυνο να περιοριστούν ή να κλείσουν τμήματα του Νοσοκομείου. Όλα αυτά, βέβαια, πριν από τη διαδικασία των αναστολών. Τώρα, με την περαιτέρω έλλειψη προσωπικού που θα προκύψει από τις αναστολές, τα προβλήματα αυτά είναι αναμενόμενο ότι θα επιδεινωθούν.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί και η εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονται στο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν, όχι μόνο από τον Νομό Δράμας, αλλά και από τις κοντινές περιοχές των γύρω νομών.