Εφικτό να μειωθούν οι κίνδυνοι στα λατομεία της Δράμας

0
3256

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Δράμας με τις επιχειρήσεις μαρμάρου, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με στόχο να συζητηθούν τα αίτια των ατυχημάτων στις λατομικές επιχειρήσεις και να διερευνηθούν τρόποι προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο Εργατικό Κέντρο Δράμας το πρωί του Σαββάτου.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα η διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας και κατά τη διάρκειά της βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, μέσα από ένα εκτενή και γόνιμο διάλογο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (ΣΕΜΜΘ), του Εργατικού Κέντρου Δράμας, εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Λατομείων Βορείου Ελλάδος, της Επιθεώρησης Εργασίας Δράμας καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου.
Από το Εργατικό Κέντρο Δράμας επισημάνθηκαν τα προβλήματα διενέργειας ελέγχων στα λατομεία που δεν βοηθούν την προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων. Έγινε αναφορά στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές ενώ επισημάνθηκε ότι έχουν εντοπιστεί και φαινόμενα μειωτικών συμπεριφορών προς τους εργαζόμενους σε κάποιες από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα τονίστηκε ότι γίνονται λάθη όταν τοποθετούνται εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις χωρίς να έχουν εμπειρία ή την απαιτούμενη κατάρτιση και τελικά αποδεικνύονται μοιραία.

Γιώργος Σαβρίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας

«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα με λίγο επιπλέον κόστος και λίγο περισσότερο χρόνο ενασχόλησης με τα ζητήματα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, από τους εργοδότες» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα συμπεριφοράς των προϊσταμένων, θέμα για το οποίο υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Πρόκειται για παράγοντα πίεσης στους εργαζόμενους και αιτία απόσπασης της προσοχής τους από το αντικείμενο εργασίας τους και ως αποτέλεσμα στοιχείο πρόκλησης ατυχημάτων. Συμπλήρωσε ότι το 90% των ατυχημάτων μπορούν να αποφευχθούν. Μίλησε για τα ωράρια εργασίας που δεν πρέπει να είναι εξαντλητικά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι το προσωπικό δεν θα πρέπει να εργάζεται 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα. Ανέδειξε το ζήτημα των συνταξιούχων που εργάζονται σε επιχειρήσεις μαρμάρου και εξήγησε ότι για ανθρώπους που βρίσκονται σε ηλικία σύνταξης, τα αντανακλαστικά είναι μειωμένα και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν μπορεί να γίνουν παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων, ειδικά στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας.
Ο κ. Σαβρίδης υπογράμμισε επίσης, ότι δεν σημειώνονται τόσα ατυχήματα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού, στις οποίες όπως είπε, υπάρχει διαφορετική κουλτούρα σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προγραμματιστούν έλεγχοι σε όλα τα λατομεία και να δοθούν συμβουλές προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της σύσκεψης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας δήλωσε: «Νομίζω ότι κοινή διαπίστωση όλων είναι πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις μαρμάρου, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους επιστάτες, τους τεχνικούς ασφαλείας και το υπόλοιπο προσωπικό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το Εργατικό Κέντρο Δράμας σε συνεργασία με τον ΣΕΜΜΘ. Νομίζω ότι ένας εκπαιδευμένος εργαζόμενος δυσκολότερα θα κάνει λάθη που σχετίζονται με την ασφάλειά του, διότι θα γνωρίζει πως να προφυλαχθεί. Θα πρέπει να πω ότι περιμένουμε και από τους βουλευτές μας την επίλυση κάποιων προβλημάτων με τα οποία έχουν αναλάβει να ασχοληθούν. Το 90% των ατυχημάτων μπορούν να μειωθούν. Επίσης, επειδή έχουν καταλάβει όλοι ότι δεν συμφέρει σε κανέναν να γίνονται ατυχήματα, εκτιμώ και ελπίζω ότι τα σοβαρά περιστατικά θα συμβαίνουν πλέον πιο σπάνια στο Νομό Δράμας. Στο θέμα των ελέγχων, δεν μας πειράζει αν θα τους κάνουν ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι, διότι ακούγονται διάφορα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ατυχημάτων, όχι για να επιβάλλονται πρόστιμα αλλά για να διορθωθούν πράγματα. Στο θέματα της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Μεταλλείων και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ανέλαβε να βοηθήσει ο κ. Μπλούχος».

Τάσος Νικολαΐδης, μέλος της διοίκησης του ΣΕΜΜΘ

Το μέλος του ΔΣ (και ταμίας) του ΣΕΜΜΘ, κ. Τάσος Νικολαΐδης μιλώντας για τη συνάντηση, υπενθύμισε αρχικά ότι προηγήθηκαν άλλες δυο και ότι η τελευταία έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ με σκοπό να διερευνηθεί τι φταίει και τι μπορεί να διορθωθεί στις επιχειρήσεις μαρμάρου. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Εργατικό Κέντρο Δράμας που βοηθά στη κατεύθυνση αυτή και προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που συμμετείχε στην συνάντηση.
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι από την πλευρά του ΣΕΜΜΘ προτάθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, μέσω της οποίας θα εξεταστούν τα προβλήματα, ουσιαστικά… «Θα κάνουμε κοινούς ελέγχους με την Επιθεώρηση Μεταλλείων και το Εργατικό Κέντρο Δράμας. Επίσης θα γίνουν και σεμινάρια εκπαίδευσης προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και τους εργοδότες. Σκοπός του συνδέσμου είναι οι συναντήσεις να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και πιο συγκεκριμένα μια συνάντηση ανά δεκαπενθήμερο ώστε βγάζουμε μια επίσκεψη σε μια λατομική περιοχή ανά εβδομάδα, ανάλογα με το που θα γίνονται τα σεμινάρια. Αυτό το κάνουμε ήδη ως σύνδεσμος μέχρι σήμερα και από μόνοι μας» επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης.
Σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα και το πως αυτά μπορούν να περιοριστούν, πρόσθεσε ότι: «Κάθε ατύχημα είναι διαφορετικό. Πριν από πολλά χρόνια τα ατυχήματα προερχόταν από την χρήση συρματοκοπών. Δώσαμε πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Κάναμε πολλά σεμινάρια και πολλές εκπαιδεύσεις. Έτσι αυτά τα ατυχήματα έχουν εκλείψει. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ατυχήματα και δυστυχήματα στον χώρο της εξόρυξης. Πάνω σε αυτό το κομμάτι δουλεύουμε, ώστε να μπορέσουμε να τα ελαχιστοποιήσουμε. Δυστυχώς το αντικείμενο της εργασίας μας είναι πολύ δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια η πτώση της οικοδομής και η άνοδος του μαρμάρου, μετατόπισε εργαζόμενους από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς όμως να γνωρίζουν το αντικείμενο. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Έτσι οι άνθρωποι που δεν γνώριζαν το αντικείμενο να καταφέρουν να το μάθουν όσο πιο καλά γίνεται και να βελτιωθούν. Η εκπαίδευση και ο έλεγχος είναι δυο παράγοντες που θα μειώσουν τα ατυχήματα».

Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Ικτίνος

Ο κ. Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας “Ικτίνος” που είναι μέλος του ΣΕΜΜΘ, επεσήμανε ότι: «Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, θα πρέπει η προσοχή να εστιαστεί στις κύριες αιτίες των προβλημάτων, που είναι η εκπαίδευση καταρχήν των εργαζομένων και η δημιουργία μιας κουλτούρας, πειθαρχίας γύρω από τα μέτρα ασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διάχυση της εκπαίδευσης και στις μικρότερες εταιρείες με την πραγματοποίηση σεμιναρίων από κοινού με τις εποπτικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η βάση για να ελέγξουμε σωστά και να δούμε τι δεν εφαρμόζεται και τι δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Αν δεν γίνει αυτό και πάμε σε μια λογική που αφορά μόνο τους ελέγχους, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα, όπως εκτιμώ. Η πειθαρχία στα μέτρα ασφαλείας και η κατάρτιση των εργαζομένων είναι η βάση για να μειωθούν τα ατυχήματα. Η γνώση των κινδύνων που υπάρχουν όπως και η γνώση των σωστών μέτρων ασφαλείας και η τήρησή τους, είναι τα πλέον σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να εστιαστούμε σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι θα έπρεπε να συζητηθούν σε επόμενο στάδιο, όχι γιατί δεν χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν εάν δεν προηγηθεί η εκπαίδευση».

Γεώργιος Σαρρής, προϊστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος
Κώστας Γρηγόρογλου, επιθεωρητής Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Επιθεώρησης Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ), τόσο από τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Γιώργο Σαρρή, όσο και από τον επιθεωρητή κ. Κων/νο Γρηγόρογλου, επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού. Τόνισαν ότι υπάρχουν τρεις υπάλληλοι οι οποίοι είναι μηχανικοί μεταλλείων και έχουν την ευθύνη ελέγχων σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει την Ικαρία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τονίστηκε επίσης ότι η υπηρεσία θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό γιατί για να υλοποιηθούν οι έλεγχοι σε ουσιαστικό και όχι μόνο σε τυπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξουν στελέχη, εργαλεία δουλείας και κονδύλια. Σε σχέση με το αίτημα δημιουργίας παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα, τονίστηκε ότι θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η κεντρική υπηρεσία της Επιθεώρησης που είναι υποστελεχωμένη και στη συνέχεια να γίνουν παραρτήματα. Από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, επισημάνθηκε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στους χώρους εργασίας και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται, πέραν των άλλων, και με τη μεγάλη αύξηση των επιχειρήσεων μαρμάρου αλλά και την εντατικοποίηση των εκμεταλλεύσεων μαρμάρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!