– Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τη σφαγή της Δράμας
– Με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη
Φέτος για μία ακόμα χρονιά και παρά τις αντιξοότητες του καιρού και την εξέλιξη της πανδημίας, οι Δραμινοί έδειξαν ότι, παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την αιματοβαμμένη ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1941, δεν λησμόνησαν τη μαρτυρική εκείνη περίοδο. Στις εκδηλώσεις που έγιναν, τίμησαν τα θύματα της αιματηρής βουλγαρικής κατοχής αφήνοντας λουλούδια και στέφανα στα διάσπαρτα μνημεία των θυμάτων που υπάρχουν στον νομό.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες, Τετάρτη, ημέρα της μαρτυρικής επετείου, με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο που έγινε στη μνήμη των θυμάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του φονευθέντα από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, πρώην Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη. Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου.
Εκεί, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, ο κ. Καλαφάτης πραγματοποίησε σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, μιλώντας για τις πυρπολήσεις οικισμών, τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων που είχαν σκοπό να πλήξουν το ηθικό των Ελλήνων και να καταστείλουν τις εξεγέρσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς και τα θύματα της αιματηρής θηριωδίας, διότι όπως γράφει ο Σεφέρης, σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον. Είναι το χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα. Είναι και χρέος στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, διότι η ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλει στην κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της γειτονιάς μας. Απέναντι, ωστόσο, στις αλλεπάλληλες εξ’ ανατολών προκλήσεις, στις αυθαίρετες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, έχουμε μια και μόνο απάντηση. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ενδυναμώνουμε την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας και περηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Και ναι, είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε με τη φίλη Γαλλία, πέρα από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες οι οποίες ενισχύουν το πολεμικό μας ναυτικό. Η συμφωνία προβλέπει και είναι μείζονος σημασίας, αμοιβαία συνδρομή και σε περίπτωση έξωθεν επιβουλής. Συνιστά πρόδρομο μιας προοπτικής που αποβλέπει στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα και η Γαλλία γίνονται πρωτοπόροι σε μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη. Η Ελλάδα συγκεκριμένα γίνεται πιο ισχυρή».
Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ»
Στις Εκδηλώσεις Μνήμης της 80ής Επετείου για τα Θύματα της Βουλγαρικής Θηριωδίας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, στον Δήμο Δράμας, παρέστη χθες ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέσθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Σφαγιασθέντων, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:
«Παρά τα 80 χρόνια που κύλησαν, οι μνήμες είναι ζωντανές και οι Έλληνες τιμούμε τους νεκρούς και τα θύματα της αιματηρής θηριωδίας. Από τη μαρτυρική πόλη της Δράμας, στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.
Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν υποχωρούμε σε αυθαίρετες διεκδικήσεις και δεν εγκαταλείπουμε ούτε σπιθαμή εδάφους, θάλασσας ή αέρα.
Ενισχύουμε τις διεθνείς συμμαχίες και ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρώντας σε ιστορικής σημασίας συμφωνίες, όπως νέα στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, με πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής και την προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών και φρεγατών. Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ».
Στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης μετέβη στο Μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους σφαγιασθέντες το 1941.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, υπογράμμισε: «Τιμούμε, σήμερα, τη μνήμη των 350 παλικαριών που εκτέλεσε ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής τέτοια μέρα το 1941. Τιμούμε τα, συνολικά, 1.124 θύματα του Δοξάτου, κατά τη διάρκεια των Βουλγαρικών κατοχών. Οι αθώες ψυχές των θυμάτων του Δοξάτου στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας και ενότητας όλων των Ελλήνων, με ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».