Εγκαινιάστηκε στο Αρχ. Μουσείο η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»

1
1513

– Μια ιδιαίτερη προσέγγιση στη Μικρασιατική Καταστροφή και τον προσφυγικό Ελληνισμό
– Ευάνθης Χατζηβασιλείου στα «Χ»: «Στα μέσα Νοεμβρίου, θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία μετά την έλευση των προσφύγων»


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Δράμας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας παρουσιάζουν στο αίθριο το Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ». Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, εκτίθενται με ξεχωριστό τρόπο στους επισκέπτες και τους οδηγούν νοερά σε ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στον χώρο του μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου 2022.
Μέσω της έκθεσης ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για το ρόλο της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και τη σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού. Να δει τον τρόπο που μένουν στη συνείδηση των προσφύγων τα γεγονότα της καταστροφής, μέσα από τα τραγούδια τους.
Στην έκθεση προβάλλεται η ζωή πριν το 1922, στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία). Αλλά και η έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς. η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα, αλλά και η πρόσληψη από τις νεότερες γενιές.
Σημαντική σε αυτή την καταγραφή είναι η συνεισφορά συλλόγων και οργανώσεων σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, με καταγωγή από το Δοξάτο, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» σημείωσε ότι: «Το Ίδρυμα της Βουλής, σε αυτή την εκατονταετηρίδα του πιο τραγικού γεγονότος στην ιστορία, θέλησε να το τιμήσει τους ανθρώπους, την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών καθώς και τα σύμβολά τους. Η έκθεση ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα. Δεν είναι μια έκθεση για τους θεσμούς ή για την αποκατάσταση. Είναι μια έκθεση που αφορά τα σύμβολα, την ταυτότητα, όχι μόνο των ανθρώπων που έφυγαν από εκεί αλλά και τα δικά μας σύμβολα και ταυτότητες σήμερα. Γιατί εμείς σήμερα είμαστε οι κληρονόμοι, αυτού του μεγάλου γεγονότος και ειδικά, εδώ στις δικές μας περιοχές, μας έχει καθορίσει, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και προσφυγική καταγωγή. Με αυτές τις σκέψεις το Ίδρυμα της Βουλής, θέλησε να κάνει κάτι που υπερβαίνει λιγάκι τις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Αλλά που να δείχνει με ένα τρόπο ήρεμο και νηφάλιο, ότι η Βουλή είναι δίπλα στον Έλληνα Πολίτη, δίπλα στο μέσο άνθρωπο και σέβεται τη ζωή του, το παρελθόν του και το μέλλον του. Η έκθεση αυτή λειτουργεί στην Αθήνα, στα γραφεία του ιδρύματος και θα είναι εκεί για ένα χρόνο. Τα αντίγραφα της έκθεσης μεταφέρονται αρχικά στη Δράμα, μετά στην Καβάλα, έπειτα στη Θεσσαλονίκη (για 2,5 – 3 μήνες), ενώ υπάρχει προγραμματισμός και για άλλους προορισμούς, στη βόρεια και τη νότια Ελλάδα».
Όπως είπε ο κ. Χατζηβασιλείου στα «Χ», θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως στους δήμους Δράμας και Καβάλας, όπου στα μέσα Νοεμβρίου, θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία μετά την έλευση των προσφύγων.
Ο εικαστικός κ. Αλέξης Κυριτσόπουλος και καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης, είπε στα «Χ» ότι: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική πρωτοβουλία του ιδρύματος, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια, από την καταστροφή. Να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ήρθαν τότε στην Ελλάδα. Οι μνήμες είναι γραμμές στην ψυχή των απογόνων των προσφύγων. Κυρίως στην έκθεση υπάρχει το στοιχείο του ντοκουμέντου, των φωτογραφιών κλπ. Αλλά στόχος είναι να μετέχουμε συναισθηματικά στο θέμα. Δηλαδή με το τραγούδι και την ατμόσφαιρα του χώρου, να μην είναι μια ψυχρή επιστημονική παρουσίαση. Αλλά να έχει συναίσθημα το οποίο βγαίνει εκτός από τις φωτογραφίες και μέσα από τα κεριά, τα βασιλικά ή τα λάβαρα που αγγίζουν τον συναισθηματικό κόσμο».
Η κα Άννα Ενεπεκίδου, διευθύντρια του ιδρύματος και επιμελήτρια της έκθεσης, είπε στα «Χ» ότι: “Ήμασταν πάλι στη Δράμα, πριν από μερικά χρόνια με την έκθεση «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22″, που παρουσιάστηκε πάλι στο αρχαιολογικό μουσείο, με αρχειακά και φωτογραφικά τεκμήρια, από την υποδοχή των προσφύγων. Στην έκθεση που γίνεται τώρα, έρχεται το βίωμα, το συναίσθημα, μέσα από την μουσική και τους στίχους. Μπαίνουμε πιο πολύ στη μνήμη. Τα γεγονότα, υπάρχουν στη μνήμη και την καθημερινότητά μας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Είναι στα μνημεία μας και στα τραγούδια μας, στους δρόμους και σε κάθε πτυχή της ζωής μας».
Η κα Βίκυ Δούσκα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ιδρύματος, επεσήμανε στα “Χ”: «Πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση. Όπως και όλη η σύλληψή της ιδέας. Είναι νομίζω μια ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους, να έρθουν, να θυμηθούν τα οικογενειακά ακούσματα, που έρχονται στο σήμερα και συνομιλούν με το χθες».
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, δήλωσε στα «Χ» ότι μέσα από την έκθεση μπορεί να δει κανείς και να κατανοήσει τα βιώματα των προσφύγων της Μικράς Ασίας, των ανθρώπων που άφησαν τα εδάφη τους και έφεραν μαζί, την ψυχή τους και τη μουσική τους. Έδωσαν το στίγμα, ενός μεγάλου εθνικού κομματιού της χώρας μας και το χρώμα των περιοχών από όπου ήρθαν και όπου άνθισε ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής Δράμας κ. Παντελεήμων, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Oι εκδηλώσεις μνήμης βεβαιώνουν ότι δεν ξεχνούμε τα γεγονότα και τους ανθρώπους που έφυγαν από την Μικρά Ασία και από άλλες περιοχές του Ελληνισμού. Όμως η Μικρασιατική Καταστροφή θα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες και να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι σαν λαός, κάναμε θαύματα και όταν μπήκε το μικρόβιο της διχόνοιας βρήκαμε δεινά».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την έκθεση που παρουσιάζεται στο αρχαιολογικό μουσείο, κάλεσε τους πολίτες της Δράμας, να την επισκεφθούν γιατί όπως είπε: «Οι ιστορικές αναφορές σε αυτά τα γεγονότα είναι σημαντικές. Μέσα από αυτή την έκθεση βγαίνουμε πολύ σοφότεροι γιατί μπορούμε να κατανοήσουμε το δράμα των προσφύγων, τις σφαγές, τις λεηλασίες που υπέστησαν αλλά και τον πόνο και τη θλίψη τους».
Από την πλευρά του και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, τόνισε ότι η έκθεση είναι μια από τις δράσεις που αποφάσισε να υλοποιήσει ως συνδιοργανωτής ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη μικρασιατική Καταστροφή. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μέσα από αυτή την έκθεση, οι Δραμινοί και όσοι την επισκεφθούν, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσική παράδοση, της Μικράς Ασίας και του Πόντου και να δουν πώς αυτή εξελίχθηκε μέχρι και σήμερα. Καλούμε τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν την έκθεση και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσικολογική επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον κ. Λάμπρο Λιάβα καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ωράριο λειτουργίας της είναι καθημερινά από τις 8:00 έως τις 20:00 και την Τρίτη από τις 12:00 έως τις 20:00.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!