Δρ. Γ. Γκαρμπούνης στα «X»: «To σύστημα συμβάλει στην προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από σημειακές πηγές ρύπανσης γεωργικών φαρμάκων»
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του συστήματος επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των ψεκαστικών μηχανημάτων “Heliosec” στο αγρόκτημα της κοινότητας Καλαμώνα του Δήμου Δοξάτου από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν παρουσία του θεματικού Aντιπεριφερειάρχη αλιευτικής πολιτικής ΑΜΘ κ. Καραγιώργη Ανδρέα.
Παρόντες ήταν, στην τελευταία ίσως δημόσια εμφάνισή του σε εκδήλωση πριν το τροχαίο δυστύχημα, ο Δήμαρχος Δοξάτου Ζεκερίδης Θεμιστοκλής αλλά και οι αντιδήμαρχοι κ. Μπερμπερίδης Αθανάσιος και κα Παπαζώτου Κυριακή, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Δοξάτου Δρ. Γκαρμπούνης Γεώργιος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμώνα κ. Λαφτσίδης Ιωάννης, ο διευθυντής του Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΙΝΑΛΕ) κ. Μάνος Κουτράκης και ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Δρ. Σαπουνίδης Αργύρης.
Όπως δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Δρ. Γεώργιος Γκαρμπούνης, το παραπάνω έργο υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που εδρεύει στην Νέα Πέραμο Καβάλας με την συνεργασία του Δήμου Δοξάτου. Αποτελεί μέρος των κανόνων καλής πρακτικής που πρέπει να εφαρμόζουν οι αγρότες για την προστασία των δύο ενδημικών ειδών της ιχθυοπανίδας που διαβιούν στην περιοχή των τεναγών Φιλίππων. [Eudontomyzon (Caspiomyzon) hellenicus & Cobitis punctilineata] Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος έγινε στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις προστασίας για τα ενδημικά είδη ιχθυοπανίδας Eudontomyzon (Caspiomyzon) hellenicus & Cobitis punctilineata», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Όπως τόνισε ο Δρ. Γκαρμπούνης Γεώργιος, η παραχώρηση του έργο στον Δήμο Δοξάτου έγινε με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος από τον Δήμο Δοξάτου και περιλαμβάνει:
-Σύστημα συγκέντρωσης και αποξήρανσης υγρών αποβλήτων τύπου HelioSec-3m3 (3m*2m*0,5m)
-15 κάδους κίτρινου χρώματος για τη συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.
Είναι το μοναδικό σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των ψεκαστικών μηχανημάτων των αγροτών στους νομούς Δράμας και Καβάλας και συμβάλει στην προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από σημειακές πηγές ρύπανσης γεωργικών φαρμάκων. Η χρήση του σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ 2023-2027 ενισχύει του αγρότες με 1€/στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες και 3€/στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά, τόνισε ο κ. Γκαρμπούνης.