– Για τρίτη ημέρα χθες συνεχίστηκαν οι καταλήψεις σε σχολεία της Δράμας
– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διεξήχθη στην πλατεία Ελευθερίας το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για την απόδοση πραγματικών ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στην συγκέντρωσή μετά το τέλος της οποίας υπήρχε και προγραμματισμένη πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας, συμμετείχαν φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μεμονωμένοι πολίτες όπως και μαθητές. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν χθες για τρίτη ημέρα οι καταλήψεις σε σχολεία της πόλης για την τραγωδία στα Τέμπη. Πέντε σχολεία τελούσαν σε κατάληψη χθες τις πρωινές ώρες.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ η κα Μαρία Παπουτσιδάκη είπε ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μαθητές, μητέρες αλλά και άνθρωποι από όλους τους χώρους εργασίας και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης απεργούν, διαδηλώνουν και απαιτούν, η ζωή να αλλάξει άρδην. Απαιτούν ασφάλεια στη ζωή τους, ασφάλεια στην Υγεία, στην Παιδεία, στα συστήματα υποδομών, στις μεταφορές και σε ότι καθορίζει την καθημερινότητα τους. «Δυστυχώς μέσα από την τραγωδία των συνανθρώπων μας στα Τέμπη, νοιώσαμε αυτή την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση της ζωής μας. Είμαστε εδώ με θρήνο και οδυρμό για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε αυτό το εγκληματικό δυστύχημα. Για να τιμήσουμε τους αγώνες που έγιναν για να αποκτηθούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που χάθηκαν μέσα σε μια δεκαετία στον βωμό των κερδών, της ιδιωτικοποίησης και των επενδύσεων, ξεχνώντας τον άνθρωπο, τις ανάγκες και την καθημερινότητα».
Ο κ. Θάνος Βάλλας, γραμματέας της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, είπε μιλώντας στα «Χ» ότι: «Tα γεγονότα στα Τέμπη, ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας πολιτικής απάνθρωπης και ανάλγητης, που έχει οδηγήσει πολύ κόσμο σε πολύ δύσκολη θέση. Κόσμο ο οποίος πληρώνεται στο δεκαπενθήμερο και μετά από τρεις ημέρες δεν έχει χρήματα. «Με τη δεύτερη πιο υψηλή κιλοβατώρα στην Ευρώπη και με τη βενζίνη στα ύψη, ασκείται μια πολιτική που έχει δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις σε πολύ κόσμο. Κατεβήκαμε στο δρόμο και για τους 57 νεκρούς μας, που χάθηκαν από ανθρώπους που δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά και δε νοιάστηκαν για τους συνανθρώπους τους. Αλλά κατεβήκαμε και για όλους αυτούς που ζούνε, για τα παιδιά μας και τους μαθητές μας για εμάς τους ίδιους και διεκδικούμε μια αξιοπρεπή ζωή».
Τη θλίψη και την οργή του για τα γεγονότα στα Τέμπη κατέθεσαν στη συγκέντρωση και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε είπε ότι: «Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τη θλίψη και την οργή μας αφενός για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και αφετέρου για όλες εκείνες τις πρακτικές όπως η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και η αδιαφορία. Κυρίως όμως για τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη διάλυση των δημόσιων δομών και υποδομών και στην παραγωγή θυμάτων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είναι ένας αγώνας για τη ζωή που μας στερούν».
Για ένα σαθρό πολιτικό καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας κ. Μιχάλης Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι: «Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή των Τεμπών. Αλλά και ο ελληνικός λαός ζει σε κάθε περιφέρεια τα δικά του Τέμπη, με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας».
Έχουν συγκλονιστεί όλοι από τα γεγονότα στα Τέμπη, είπε η κα Μαρία Μάλλη, γραμματέας της ΤΕ του ΚΚΕ, για να συμπληρώσει: «Κάθε ημέρα που περνάει όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί και μας θλίβει. Σήμερα 8 Μαρτίου έχουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αλλά την απεργία στο δημόσιο με απούσα τη ΓΣΕΕ και αυτό δεν μπορούμε να το συγχωρήσουμε. Πρέπει από την μια πλευρά πρέπει να τιμήσουμε την ημέρα της γυναίκας και από την άλλη πλευρά πέρα από το θρήνο και την οργή που νοιώθουμε όλοι, πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά που βούλιαξαν την πλατεία της Δράμας και να στηρίξουμε κάθε εργαζόμενο που απεργεί με ότι δυσκολίες έχει αυτό».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης, είπε: «Είναι μια ημέρα αγανάκτησης των πολιτών για όσα συμβαίνουν στη νεολαία μας. Τα νέα παιδιά που τα χάνουμε ή τα διώχνουμε στο εξωτερικό. Ο κόσμος πρέπει να φωνάξει “φτάνει πια”. Δεν πρέπει να κρέμονται οι ζωές των ανθρώπων από τις δυσλειτουργίες και από το πόσα θέλει να οικονομήσει ο κάθε υπουργός. Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει τάξη, να βγει μπροστά και πει ότι δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν άλλο».