– Δεν διαπιστώθηκε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, όπως συνέβη σε προηγούμενες χρονιές, στον κάμπο της Δράμας
– Διευκρινίσεις για τα κλαδέματα μετά τον παγετό δίνει στα «Χ» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου
Να αποφεύγουν οι παραγωγοί τα κλαδέματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, που πιθανόν θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα προλάβουν κάποιες ζημιές από τον παγετό, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου.
Αν τυχόν οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό, είναι κάτι που θα φανεί αργότερα και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τώρα, εξήγησε ο κ. Σίμογλου ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αυτή τη στιγμή εάν έχουν επηρεαστεί από τον παγετό κάποια είδη που έχουν παρουσιάσει ευπάθεια προηγούμενες χρονιές, όπως οι ροδιές, οι ελιές και οι ροδακινιές.
Από τους σταθμούς μέτρησης, πάντως, δεν έχει διαπιστωθεί εξαιρετικά μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όταν στον κάμπο της Δράμας ο υδράργυρος κατέβαινε κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στην περιοχή του Φωτολίβους και οριακά των Σιταγρών, όπου ο υδράργυρος είχε πέσει και στους μείον 17 βαθμούς Κελσίου.
Τα κλαδέματα αυτή την εποχή προκειμένου να αποκατασταθούν πιθανά προβλήματα από τον παγετό δεν είναι σκόπιμα, όχι μόνο διότι ακόμα δεν φαίνονται οι πιθανές ζημιές που μπορεί να έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και γιατί μέχρι την άνοιξη μπορεί να ακολουθήσει και άλλο κύμα παγετού, εξηγεί ο κ. Σίμογλου.
Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι, αν ο αγρότης προχωρήσει σε κλάδεμα αυτή την εποχή, πιθανόν ο παγετός να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα σημεία κοπής και να παγώσουν τα κλαδιά. Αν, βέβαια, προκληθούν ζημιές στα σημεία του κλαδέματος από τον παγετό, αυτό δεν θα επιτρέπει στον καλλιεργητή να μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις την άνοιξη. Το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά εισέρχονται στη βλαστική περίοδο, δηλαδή την άνοιξη.