Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελευθερίων του Κάτω Νευροκοπίου πρότεινε στον τοπικό δήμο η Κοινότητα Νευροκοπίου

0
673

Ησ. Χατζηκωνσταντίνου στα «Χ»: Κατατέθηκε αίτημα και για την παρέλαση της σημαίας του 21ου Συντάγματος που απελευθέρωσε το Νευροκόπι όπως και την πόλη της Δράμας


 

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης του Κάτω Νευροκοπίου κατέθεσε στον Δήμο Νευροκοπίου η Κοινότητα Νευροκοπίου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον εορτασμό των «Ελευθέριων Κάτω Νευροκοπίου» που θα συνοδεύεται με επετειακές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής στις 4 Ιουλίου 1913.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, η πρόταση περιλαμβάνει και την πρόσκληση προς το 21ο Σύνταγμα που εδρεύει στην «Πλάτη» Έβρου, το οποίο ήταν και αυτό που απελευθέρωσε τόσο το Νευροκόπι όσο και την πόλη της Δράμας και πλέον σήμερα φέρει το τίτλο «Δράμα». Η πρόσκληση αφορά την παρέλαση της σημαίας του 21ου Συντάγματος στις εκδηλώσεις που προτείνει η Κοινότητα Νευροκοπίου για τα Ελευθέρια. Το αίτημα έγινε από την Κοινότητα Νευροκοπίου σε συνεργασία με τον Δήμο Νευροκοπίου προς τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Νευροκόπι και η πρώτη αντίδραση ήταν θετική, αν και η επίσημη απάντηση εκκρεμεί.
Μιλώντας στα «Χ» για τους λόγους που κατατέθηκε η πρόταση εορτασμού των Ελευθερίων του Κάτω Νευροκοπίου ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου εξήγησε: «Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Ελευθερίων θέλουμε να αναδείξουμε τα δεινά που έχει υποστεί ο ντόπιος πληθυσμός, για να κρατήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας με αγώνες που δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη. Όχι με ένοπλα τμήματα όπως σε άλλες περιοχές αλλά μέσα από τα σχολεία και τις εκκλησίες. Προτείναμε να κληθούν ιστορικοί, να γίνει παρέλαση από τους Μακεδονικούς Συλλόγους του Νομού την Κυριακή 9 Ιουλίου οι οποίοι και θα χειροκροτήσουν στην πλατεία την παρέλαση του 21ου Συντάγματος. Προτείναμε να ακολουθήσει μια εκδήλωση με χορούς στην κεντρική πλατεία και μια συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα. Για όλα αυτά περιμένουμε να αποφασίσει ο Δήμος Νευροκοπίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου στο προεδρείο της Κοινότητας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικές με το χρονικό της απελευθέρωσης αλλά και με την ταλαιπωρία που γνώρισε ο ντόπιος πληθυσμός του Κάτω Νευροκοπίου, ο οποίος, παρά τα όσα υπέστη, ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε τη μεγάλη ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του. Επίσης οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρέλαση με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές Μακεδονίας και απόσπασμα του απελευθερωτικού Στρατού με τη σημαία του 21ου Συντάγματος και της 7ης Μεραρχίας. Τα παραπάνω θα πλαισιωθούν με έντυπο υλικό που θα περιλαμβάνει αποσπάσματα της Ιστορίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εορτασμός αποτελεί και πρόταση συμπολίτη μας και συγκεκριμένα του κ Μασλούνκα Χρήστου».
Όπως έχει επισημάνει επίσης σε έγγραφό της η Κοινότητα Νευροκοπίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου, η 4η Ιουλίου 1913 αποτελεί για το Κάτω Νευροκόπι έναν από τους κορυφαίους σταθμούς στη μαρτυρική του ιστορία. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο λαός του Κάτω Νευροκοπίου είναι πλέον ελεύθερος.
Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισέρχεται και απελευθερώνει την πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913, έπειτα από 528 χρόνια δουλείας υπό των Οθωμανών και ένα δύσκολο οκτάμηνο διάστημα Βουλγάρικης κατοχής.
Η υπόλοιπη μεραρχία, η 7η Μεραρχία Πεζικού, κατευθύνθηκε βόρεια. Τη νύχτα 2/3 Ιουλίου ακολούθησαν συμπλοκές με τα Βουλγαρικά στρατεύματα, τα οποία ενήργησαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των προωθημένων τμημάτων της Ελληνικής Μεραρχίας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αποσόβησαν τον κίνδυνο, κατέλαβαν τη Βροντού και υποχρέωσαν τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τα βόρεια αφήνοντας ελεύθερη την οδό προς το Κάτω Νευροκόπι. Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού περίμενε στη Δράμα το 2ο Σύνταγμα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού για να το αντικαταστήσει, στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια μέσω του Γκιούρετζικ και ενώθηκε με τη Μεραρχία του κοντά στο οχυρό ΛΙΣΣΕ το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου. Αμέσως μετά όλη η 7η Μεραρχία κατέλαβε το Κάτω Νευροκόπι (Ζύρνοβο), απελευθερώνοντάς το από τον Οθωμανικό και τον Βουλγαρικό ζυγό. Στη συνέχεια, η 7η Μεραρχία ξεκίνησε να κινείται προς τα βόρεια, όπου ακολούθησε η ένδοξη και πολύνεκρη εποποιία των στενών της Κρέσνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!