Παρουσίαση του συνολικού καταλόγου της έκθεσης για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που φέρει τον τίτλο “1821: ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ”
Την παραχώρηση του εσωτερικού χώρου και συγκεκριμένα το αίθριο, του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η παραχώρηση θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος λογοτεχνικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση του συνολικού καταλόγου της μεγάλης επετειακής έκθεσης για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που φέρει τον τίτλο “1821: ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ”, η οποία συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη.
Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, προετοίμασε τη μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μέσω της έκθεσης σε χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώνονται περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2021).
Η εκθεσιακή αφήγηση υλοποιείται μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του – με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Σημαντικά είναι επίσης και τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες που ζωντανεύουν: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (1821-1831) καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνοδεύει την μεγάλη γιορτή των κινηματογραφιστών με δρώμενα και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό αλλά και την ιστορία του τόπου. Τα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια, οι διεθνείς συναντήσεις performance art και πολλές ακόμη δράσεις του, κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές (με εξαίρεση το 2020 εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας) έτσι και φέτος οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα από αυτό, όχι μόνο στους δρόμους του κινηματογράφου και νέων σκηνοθετών αλλά και στα μονοπάτια της σύγχρονης εκφραστικής, όπως και της ιστορίας του τόπου, βιώνοντας μια πολυεπίπεδη και μοναδική εμπειρία, καλώς εχόντων των πραγμάτων.