– Τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική φετινή μείωση των επιτυχόντων, αναλύουν στα «Χ» οι βουλευτές, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου
– Μόνο 93 φοιτητές εισάγονται φέτος. Κανένας επιτυχόντας στο τμήμα Δασολογίας από την κατηγορία των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ
Λιγότεροι από το 1⁄4 των εισακτέων του 2020 ήταν φέτος οι επιτυχόντες στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που λειτουργούν στη Δράμα, όπως προέκυψε μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, την Παρασκευή. Από τους 427 που εισήχθησαν πέρσι, φέτος, πέτυχαν την εισαγωγή τους στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, μόνο 93 υποψήφιοι. Χαρακτηριστικό της μεγάλης πτώσης στον αριθμό των επιτυχόντων, είναι ότι από την κατηγορία των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ, φέτος στο τμήμα Δασολογίας δεν εισάγεται κανείς, ενώ στο τμήμα Οινολογίας, από την ίδια κατηγορία, εισάγονται μόνο 24 μαθητές.
Οι 93 φετινοί εισακτέοι των δυο τμημάτων, προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες (δηλαδή πλην των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ). Πιο συγκεκριμένα από την κατηγορία των ημερήσιων ΕΠΑΛ εισάγονται 19 φοιτητές στο τμήμα Οινολογίας και 19 στο τμήμα Δασολογίας. Από την κατηγορία των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται 2 στο τμήμα Οινολογίας και κανένας στο τμήμα Δασολογίας. Από την κατηγορία των υποψηφίων του 10% των ΓΕΛ με το νέο σύστημα εισήλθαν 7 στο τμήμα Οινολογίας και 3 στο τμήμα Δασολογίας. Από την κατηγορία του 10% των ΓΕΛ με το παλιό σύστημα εισήλθαν 1 στο τμήμα Δασολογίας και 2 στο τμήμα Οινολογίας. Από την κατηγορία του 10% των ΓΕΛ του 2019, εισήλθαν 5 στο τμήμα Οινολογίας και 2 στο τμήμα Δασολογίας και από την κατηγορίας των αλλογενών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήλθαν 2 στο τμήμα Οινολογίας και 7 στο τμήμα Δασολογίας. Τέλος, στα δυο τμήματα, δεν εισήχθησαν φοιτητές από την κατηγορία των αλλογενών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) δέχθηκε δριμεία κριτική για τα αποτελέσματα που υπήρξαν τόσο στις σχολές της Δράμας αλλά και σε περιφερειακά τμήματα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μιλώντας για τη μείωση του αριθμού των επιτυχόντων στα πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας αλλά και γενικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, χαρακτήρισε την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (την Παρασκευή 27 Αυγούστου) ως ημέρα «αποκαλυπτηρίων» εξηγώντας: «Ειδικά για τις πανεπιστημιακές σχολές της Δράμας, στη μεν Οινολογία πέτυχαν ελάχιστοι από τα ΓΕΛ, στην δε Δασολογία κανείς από τα ΓΕΛ, είναι μια ημέρα ορόσημο. Στην ανωτατοποίηση των σχολών που πετύχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες υποψήφιοι εκτός πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά κολέγια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές. Η εμμονή της συντηρητικής παράταξης να αποκόπτει, πρωτίστως τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, από το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης, αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της κοινωνίας. Οι πολίτες, οφείλουν να πουν ένα μεγάλο «Όχι», στη σφαγή των νέων και με τη στάση τους, να την αποδοκιμάσουν».
Για τη μείωση του αριθμού των επιτυχόντων, η Βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε στα «Χ»: «Η ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τους επιτυχόντες στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν μια ημέρα που η μαθητική κοινότητα αλλά και η ελληνική οικογένεια περίμενε με πολύ μεγάλη αγωνία. Παιδιά που έχουν περάσει μέσα από τις πολύ μεγάλες δυσκολίες της πανδημίας, με την τηλεκπαίδευση και όλον τον κόπο που έπρεπε να καταβάλλουν, φέτος εξετάστηκαν και με ένα καινούργιο σύστημα εισαγωγής. Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν πανελλαδικά αλλά και σε επίπεδο νομού Δράμας, δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού και σοβαρότητας από την μεριά του Υπουργείου Παιδείας, είναι ένα δεδομένο που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Στο τμήμα Οινολογίας της Δράμας πέρασαν μόλις 24 παιδιά από τα ΓΕΛ και από την ίδια κατηγορία εισακτέων δεν πέρασε κανένας στο τμήμα Δασολογίας. Πρόκειται για κόλαφο. Το πρόβλημα με τις απώλειες των επιτυχόντων, ήταν κάτι το οποίο εμείς, όταν ήρθε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που νομοθετούσε τον τρόπο εισαγωγής, το είχαμε επισημάνει στην Υπουργό. Ότι δηλαδή δεν έχουν κάνει καμία μελέτη επιπτώσεων και δεν έχουν προβλέψει ότι τελικά, τα περιφερειακά τμήματα θα μείνουν ορφανά. Σημασία έχει, πριν αρχίσεις να βάζεις «κόφτες» να δεις τι αποτέλεσμα θα έχουν όλα αυτά. Μια μελέτη επιπτώσεων δηλαδή. Το παράδειγμα της Δασολογίας στη Δράμα είναι πολύ έντονο, αλλά με την ανακοίνωση των βάσεων φάνηκε η προχειρότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Όπως και η βιασύνη να εφαρμόσει, από φέτος, ένα σύστημα, που θα εξορθολόγιζε κατά κάποιο τρόπο, την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Τελικά, το Υπουργείο κατάφερε να επιδοθεί σε ένα κυνήγι εντυπώσεων. Το σύστημα αυτό αφήνει ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς πρωτοετείς φοιτητές. Αφήνει εκτός, υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρχιτεκτονική. Αυτό είναι και αδικία για τα παιδιά, που έκαναν αυτό που ουσιαστικά τους έπρεπε, δηλαδή να γράψουν καλά, με υψηλές βαθμολογίες αλλά δεν περνούν και μένουν εκτός πανεπιστημίου. Δεν μπορεί να είναι περήφανο ούτε το Υπουργείο Παιδείας που νομοθέτησε πρόχειρα ούτε τα πανεπιστημιακά τμήματα που αντιμετώπισαν με ελαφρότητα τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Με τον συντελεστή που θέσπισε το Υπουργείο, από 1,2 μέχρι 0,8, είχε ως αποτέλεσμα τα τμήματα να έβαλαν σχεδόν όλα 1,2, και έτσι βρέθηκαν, τα περισσότερα να μην είναι προσβάσιμα σε παιδιά που έγραψαν καλά. Κατά συνέπεια πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Το Υπουργείο πρέπει βρει έναν τρόπο να διορθώσει αστοχίες και λάθη και να αποκαταστήσει τις αδικίες αυτές. Τα αποτελέσματα είναι κόλαφος».