Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου
Η παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμού, η οποία γιορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30/04), αποσκοπεί στην προαγωγή της χρήσης των εμβολίων που προστατεύουν άτομα όλων των ηλικιών από διάφορες νόσους. Το σύνθημα φέτος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «Vaccines Work for All». Και πράγματι, πλέον τα εμβόλια αναγνωρίζονται ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους όχι μόνο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και της σύγχρονης ζωής.
Με την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο σήμερα οι ηλικιωμένοι πληθαίνουν αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, κυρίως στους ηλικιωμένους. Η γρίπη και οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις έχουν προταθεί ως παράγοντες κινδύνου ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων επιπρόσθετα στους κλασικούς, όπως το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.
Ο αυξημένος κίνδυνος των καρδιοπαθών ασθενών για λοιμώξεις επιβεβαιώνεται και στην τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, στην οποία η καρδιαγγειακή νόσος αναγνωρίζεται ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου για νόσηση και δυσμενέστερη έκβαση. Ο προστατευτικός ρόλος του εμβολιασμού επικεντρώνεται στην πρόληψη της λοίμωξης και κατ’ επέκταση των επιπλοκών της. Πλέον το όφελος του εμβολιασμού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ως προς τη μείωση της σοβαρής νόσησης και θνητότητας είναι σαφές και αποτελεί σύσταση των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων, ο ασθενής με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να εμβολιάζεται τόσο έναντι του πνευμονιόκοκκου, καθώς και ετησίως έναντι της γρίπης. Επιπλέον, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό προηγούμενων εμβολιασμών/νόσησης συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι:
– τετάνου– διφθερίτιδας- ακυτταρικό κοκκύτη (Td/Tdap),
– ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR),
– ανεμευλογιάς (VAR) και
– έρπητα ζωστήρα (ζων εξασθενημένος ιός – ZVL).
Οι εμβολιασμοί πάντοτε διενεργούνται βάσει του χρονοδιαγράμματος και των δόσεων που ορίζουν οι επιστημονικές συστάσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας, σε μείωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και των νοσηλειών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια συνιστώντας μια αποτελεσματική παρέμβαση όχι μόνο για την έκβαση των ασθενών, αλλά και με κριτήρια κόστους-οφέλους οδηγώντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.