Κατερίνα Ιωαννίδου στα «Χ»: «Ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου γίνονται, αλλά πρέπει να είναι πιο στοχευμένες»
Με την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για την αποφυγή συγκεντρώσεων, τιμήθηκε χθες από τα ποντιακά σωματεία της Δράμας με λιτό τρόπο η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας από το πρωί υπήρχε στη διάθεση των διερχομένων ένα μανουάλι, στο οποίο άναβαν το κερί τους τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.
Παράλληλα, δίπλα στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό υλικό των ποντιακών σωματείων της Δράμας, αφιερωμένο στην περίοδο των γεγονότων της γενοκτονίας. Την ίδια ώρα, από την ηχητική εγκατάσταση της πλατείας ακούγονταν θρήνοι και ακούσματα του Πόντου. Το βράδυ έγινε επίσκεψη από μικρό αριθμό εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας, επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου και εκπρόσωπος της επιτροπής των ποντιακών σωματείων για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας, κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, είπε ότι για τις φετινές εκδηλώσεις, λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των απαγορεύσεων συναθροίσεων και συνωστισμού, τα ποντιακά σωματεία του Νομού Δράμας περιορίστηκαν στη μικρή συνάντηση που διοργάνωσαν στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ το βράδυ έγινε επίσκεψη στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε μία σιωπηλή συνάντηση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μόλις το 1994, και την αποσπασματική αναγνώρισή της διεθνώς από διάφορα κράτη, η κ. Ιωαννίδου σημείωσε: «H 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και πένθους. Αυτό που προσπαθούν τα ποντιακά σωματεία πανελληνίως, όπως και τα ποντιακά σωματεία της Δράμας, είναι να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία πιο συστηματική προσπάθεια για τη διεθνή της αναγνώριση. Έτσι, θα πετύχουμε τη διαιώνιση και την αναγνώριση της ημέρας αυτής. Οτιδήποτε άλλο κάνουμε είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής. Στόχος μας είναι, όμως, η διεθνής αναγνώριση και η προσπάθεια που γίνεται από τα ποντιακά σωματεία και τις ομοσπονδίες να γίνει πιο συστηματικά».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ελληνικού κράτους στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, η κ. Ιωαννίδου σχολίασει: «Υπάρχει μία ανοχή, μία απραγία. Ως ποντιακά σωματεία, στοχεύουμε στον τρόπο που θα πιέσουμε τους εκάστοτε ιθύνοντες, που είναι η ελληνική κυβέρνηση, οι διεθνείς οργανισμοί όπως και οι κυβερνήσεις των ξένων κρατών. Οι Αρμένιοι πέτυχαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας, στοχεύοντας σε διεθνείς οργανισμούς. Ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων γίνονται, αλλά πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες».
Σημειώνεται ότι την Κυριακή, με ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Δράμας. Εκεί θα υπάρχουν κόλλυβα και μόνο δύο χορευτές ντυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία, που θα πλαισιώνουν την εκδήλωση. Λόγω των λιτών εκδηλώσεων που αποφασίστηκαν, δεν θα υπάρχουν λάβαρα των συλλόγων εντός ή εκτός του ιερού ναού. Μετά το μνημόσυνο θα γίνει μετάβαση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων που υπάρχει στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας. Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές, και ένα στεφάνι από τους ποντιακούς συλλόγους και τον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη. Πριν από την κατάθεση στεφάνων θα αποδοθεί θρήνος προς τιμή των θυμάτων.